Transmisja danych.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Transmisja danych.

Post autor: robson » 28 kwie 2007, 23:39

Witam,

Chciałem Was zapytać, jaki jest najlepszy Waszym zdaniem sposób transmisji na odległość do 1km. Chodzi mi o przesyłanie bardzo prostych sygnałów, typu włącz/wyłącz. Nadajniki 433Mhz o ile wiem, nie sprostają temu zadaniu, gdyż to za duża odległość.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 29 kwie 2007, 1:41

Ano nie sprostaja... Najlepszym (najdrozszym tez) rozwiazaniem sa moduly GSM. Kupujac stary telefon typu Siemens C35 mozesz "puscic strzalke" do niego i w docelowym ukladzie zostanie odebrany komunikat o polaczeniu i podany zostanie numer telefonu, z ktorego dzwonisz. Wszytkie te informacje mozna odebrac via RS232.

000andrzej
Użytkownik

Post autor: 000andrzej » 29 kwie 2007, 10:46

A typowo profesjonalnie można zastosować komunikację radiomodemami np firmy SATEL http://www.astor.com.pl/www/Download/Ce ... _Satel.pdf
Współprcuje z dowolnymi sterownikami przemysłowymi, można nimi realizować zbieranie danych z odległych stacji bez konieczności obsługi, sterowanie alarmami itp...

Awatar użytkownika
robson
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: robson » 29 kwie 2007, 12:17

Hm a co sądzicie o falach radiowych typu UKF - odrazu zaznaczam, że nie bawię się w krótkofalarstwo.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 29 kwie 2007, 13:52

Sadze, ze nic Ci to nie da... Aby nadawac na pasmie UKF z rozsadna moca (powyzej 10mW) potrzebujesz zezwolenia. Tak wiec ten pomysl raczej odpada. Wspomniane modemy SATEL to sprzet z gornej polki, wiec zaplacisz za nie jak za zboze... Inna sprawa, ze dostaniesz w pelni profesjonalny sprzet.

ODPOWIEDZ