stabilizator napięcia na diodzie Zenera- dobór elementów
stabilizator napięcia na diodzie Zenera- dobór elementów
Witam. Mam zaprojektować makietę laboratoryjną stabilizatora napięcia na diodzie Zenera. Dioda zenera najlepiej aby była regulowana, więc wykorzystałem układ TL431 z dzielnikiem napięcia, podobno daje on regulację od 2,5 do 36 V.Czy jest to dobre rozwiązanie, czy istnieją jakieś inne regulowane diody Zenera? I jak dobrać do tego R1, R obciążenia,jaki rezystor obrotowy? i jak zabezpieczyć najlepiej ten układ? (schemat który stworzyłem przedstawiam poniżej)
- Załączniki
-
- stabilizator napięcia.JPG (7.98 KiB) Przejrzano 7464 razy
Nie, to było inaczej, dioda regulowana może zmieniać swoje napięcie wsteczne, a R1 ją zabezpiecza przed przepływem zbyt dużego prądu, co na pewno nie da dobrego zasilacza laboratoryjnego ponieważ cały prąd jakim miał by dysponować zasilacz był by zużywany bez względu na to czy jest podłączone obciążenie, czy nie.
Należy więc zastosować jakikolwiek wzmacniacz napięciowy (D), wtedy można zastosować stabilizację (C), brak stabilizacji (A), lub prostą stabilizację na określone napięcie zasilania (B), z części D można usunąć diodę prostowniczą, ale trzeba pamiętać o spadku napięcia na tranzystorze.
Należy więc zastosować jakikolwiek wzmacniacz napięciowy (D), wtedy można zastosować stabilizację (C), brak stabilizacji (A), lub prostą stabilizację na określone napięcie zasilania (B), z części D można usunąć diodę prostowniczą, ale trzeba pamiętać o spadku napięcia na tranzystorze.
- Załączniki
-
- 123.rar
- normalnie nie można przesłać 2-kolorowego *.bmp
- (5.41 KiB) Pobrany 580 razy