Kondensatory na HV

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Kondensatory na HV

Post autor: Doc Brown » 25 paź 2006, 6:30

Witam, mam małe pytanko.
Czy ktoś z was wie może czy do zrobienia kondziora na HV nada się folia paroizolacyjna taka jak na stosują na sufity z płyt gipsowo kartonowych ??

Awatar użytkownika
futrzaczek2
-
Kontakt:

Post autor: futrzaczek2 » 29 paź 2006, 22:16

Na moje oko powinna być dobra, ale nie wiadomo, z czego się ona składa. Bo może w masie użytej do jej zrobienia były drobinki żelaza...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 30 paź 2006, 19:11

Nie chodzi tylko o właściwości izolacyjne ale też o stałą dielektryczną (pojemność powstałego kondensatora). Najlepiej zrób sobie kondensator np. 20x20cm z tego i sprawdź - zmierz pojemność i sprawdź ile wytrzyma zanim przebije.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 13 gru 2006, 8:03

Zrobiłem sobie kondensator rolkowy z tej folii, wytrzymał on napięcie jakie daje moja przetwornica, ale tylko przez jakiś czas niesety :( Po kilku dniach dostał przebicia :(
Zaskakuje mnie też jedna sprawa, a mianowicie, czemu ten kondensator wcale nie utrzymywał napięcia ?? Po podłączeniu pod generator WN bez diody prostowniczej w szereg działał zupełnie jak zwarcie, dla porównania kondensator produkcji fabrycznej nie zachowywał się jak zwarcie. Co jest ??

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 13 gru 2006, 10:41

Doc Brown pisze:Zaskakuje mnie też jedna sprawa, a mianowicie, czemu ten kondensator wcale nie utrzymywał napięcia ??
Pewnie taki właśnie jest urok tej folii ...
Doc Brown pisze:Po podłączeniu pod generator WN bez diody prostowniczej w szereg działał zupełnie jak zwarcie
Nic w tym dziwnego, przecież generator WN dale prąd przemienny o wysokiej częstotkiwości. Zmierz tą częstotliwość i policz sobnie jaki opór stawia dla niej Twój kondensator. Prawdopodobnie niewielki.
Doc Brown pisze:dla porównania kondensator produkcji fabrycznej nie zachowywał się jak zwarcie. Co jest ??
To jest dopiero dziwne :razz: A jakie masz pojemności?

Awatar użytkownika
DK
-
Kontakt:

Post autor: DK » 23 gru 2006, 18:08

Pewnie przebił i jest zwarty ten kondensator.

[ Dodano: 2006-12-23, 18:11 ]
Ja robiłem kondensator na wn z folii do okładania zeszytu i to samo się działo.

ODPOWIEDZ