Wzmacniacz własnej roboty na TDA7560 + 2xLM1036 - duże szumy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Wzmacniacz własnej roboty na TDA7560 + 2xLM1036 - duże szumy

Post autor: Motorpal » 21 maja 2014, 20:11

Wzmacniacz własnej roboty na TDA7560 + 2xLM1036 - duże szumy

Witam. Pół roku temu zbudowałem wzmacniacz na układzie TDA7560 i mikser audio złożony z dwóch układów LM1036. Wzmacniacz ten działał świetnie, aż do momentu, gdy podłączyłem go do karty dźwiękowej komputera (wcześniej współpracował z telefonem i z radiem Audi Chorus M4). Gdy podłączyłem go do komputera, pojawiły się szumy, które szczególnie denerwowały podczas oglądania filmów i słuchania muzyki. Nawet pojawiały się sytuacje, że wzmacniacz "ściągał" fale radiowe jakieś angielskiej stacji. Szumy te podczas podgłaśniania były coraz bardziej słyszalne. Myślałem, że to przez nieekranowane kable sygnałowe. Niestety, po ich wymianie problem nie znikł. Mogę dodać, że wzmacniacz zasilam zasilaczem impulsowym 12V 3.5A, nie wiem, czy kabel jack jack, którym łącze źródło sygnału z wzmacniaczem jest ekranowany, obudowa wzmacniacza jest po starym zasilaczu komputerowym. Więc co może powodować problem szumów których wcześniej nie było?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 21 maja 2014, 20:22

Ja obstawiam problem z masą.

Odpowiedz mi tylko na jedno pytanie: czy zarówno komputer jak i zasilacz impulsowy wzmacniacza mają wtyczki 'z bolcem' i są prawidłowo połączone do gniazdka/listwy z uziemieniem?

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 22 maja 2014, 13:50

Komputer ma wtyczkę z bolcem, ale ten zasilacz już nie.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 23 maja 2014, 22:54

To oznacza, że nie masz pętli masy. Jeden problem mniej do rozwiązywania, niestety na tym również kończą się moje pomysły co może być źle.

Przykro mi, ale muszę odesłać Cie do innych użytkowników forum, może ktoś inny będzie wiedział więcej.

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 24 maja 2014, 11:35

Ok. Dzięki za zainteresowanie się tematem. Te układy LM1036 są dla mnie problematyczne, gdyż często trzeba poprawiać zimne luty mimo dobrego lutowania zwłaszcza przy potencjometrach i szumy powstają przez to. Złożę coś na NE5532 albo na TL074. Jeszcze raz dzięki.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 25 maja 2014, 14:01

Motorpal pisze:Te układy LM1036 są dla mnie problematyczne, gdyż często trzeba poprawiać zimne luty mimo dobrego lutowania
przy prawidłowym lutowaniu nie ma zimnych lutów....

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 25 maja 2014, 14:25

Zamierzam wykonać taki mikser audio jak tu: http://www.eleccircuit.com/wp-content/u ... ne5532.jpg
Czy będzie dobry dla mojego wzmacniacza zamiast LM1036?

Motorpal
-
Posty: 56
Rejestracja: 16 lip 2012, 19:22
Lokalizacja: Chełm i okolice

Post autor: Motorpal » 15 lut 2016, 16:03

joon pisze:
Motorpal pisze:Te układy LM1036 są dla mnie problematyczne, gdyż często trzeba poprawiać zimne luty mimo dobrego lutowania
przy prawidłowym lutowaniu nie ma zimnych lutów....
Problem rozwiązany. Cała wina leżała po stronie potencjometrów, a dokładnie po stronie połączeń wyprowadzenie - ścieżka oporowa (słaby kontakt). Piszę dopiero teraz, bo dzisiaj zajrzałem do tego tematu, a problem dojrzałem w tamtym roku. Może się komuś przyda ta wiadomość.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ