Pwm z obniżeniem pasma do 0,4Hz

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
higrid
-

Pwm z obniżeniem pasma do 0,4Hz

Post autor: higrid » 15 gru 2013, 0:04

W aucie z kompa ecu bezynowego na wyjsciu sterowania PWM można ustawić wartośc minimalna 5Hz Co jest dużo zaduzo w moim projekcie potrzebuje minimum zmniejszyć pasmo do 0,5 Hz Czyli zostaje bramka Timer en555 generator astabilny . Schemat poniżej chcialbym mieć sterowany dwoma potecjiometrami ązeby nie trzeba bylo go caly czas przelutowywać tylko strerowac potecjiometrem.

http://obrazki.elektroda.pl/7682640100_1336828100.jpg

Czy któs coś takiego robił co musze zakupić mieszkam w warszawie moze ma ktos cos takiego na zbyciu co zakupić jak to wykonać Czy taki generator moze byc czy cos innego.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 15 gru 2013, 10:29

Do obniżenia częstotliwości potrzebny będzie dzielnik częstotliwości, a nie generator. Napisz dokładnie w jakim celu potrzebujesz obniżyć częstotliwość. Regulacja metodą PWM może się odbywać poprzez zmianę szerokości wypełnienia impulsów ewentualnie poprzez zmianę częstotliwości impulsów.

higrid
-

Post autor: higrid » 15 gru 2013, 12:26

Zamiast kompa Pb mam komp typu SA czyli w pelni programowallny ten komp ma PWM i mape PWM czyli wypełnienia sygnału. W mape steruje sie wypełnieniem a w zakladce frequency podaje sie czestotliwosc pracy od 200 do 5 Hz. Zamiast PWM czyli selenoid chce podpiać wtryskiwacz pracujacy swoim zyciem jego czestotliwosc pracy potrzebuje ustalić na 0,5Hz czyli co 2s praca myślalem o generatoże bo zalezy mi na pełnym sterowaniu i zdrutowaniu czyli Z mapy mam wypełnienie a z generatora był by czas pracy i czas spoczynku. Żeby uzyskać jak najmniejsza wydajnosć musze muc regulować czasem pracy kilka mili sekund Czas przerwy od milisekund do kilku sekund. A reszte ustawie na mapie PWM z osi MAP i obrotów Mapa ma wielkosc 16x16

higrid
-

Post autor: higrid » 15 gru 2013, 14:05

Czy ma ktoś projekt schemat dzielnik częstotliwości.

Znalazlem taki generator Dwie wartosci bym hcial zmienić

czas trwania impulsu 0,5-5 s od kilku mili sekund do sekundy
czas trwania przerwy 2,5-60 s od kilku milisekund do kilku sekund.

http://sklep.avt.pl/prosty-timer-zestaw ... ntazu.html

Obydwa parametry żeby bly jak teraz precyzyjnie potecjiometrami bez koniecznosci lutowania za kazdym razem zanim ustawie odpowiednie czestotliwosci-czasy

higrid
-

Post autor: higrid » 15 gru 2013, 15:45

Jak by sie komuś z kolegow chcialo mi dobrać elementy to jest program
http://clarkson-uk.com/555-timer/program.html

Czas pracy potrzebuje od 1 mili sekundy do 1s
Czas spoczynku od kilku mili sekund do 10s

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 gru 2013, 16:05

Do obniżenia częstotliwości potrzebny będzie dzielnik częstotliwości, a nie generator. Napisz dokładnie w jakim celu potrzebujesz obniżyć częstotliwość. Regulacja metodą PWM może się odbywać poprzez zmianę szerokości wypełnienia impulsów ewentualnie poprzez zmianę częstotliwości impulsów.
Jaki dzielnik? Na wyjściu każdego dzielnika otrzymasz stałe wypełnienie 50%.
PWM, a zmienna częstotliwość to dwie kompletnie rożne metody, a ty piszesz że to, to samo.
Najprostszy cyfrowy sposób uzyskania PWMa, metodą cyfrową to licznik binarny, np 4060, i komparator liczb, którego wyjście jest wyjściem sterującym PWM. łącznie to dwa scalaki + DIPSwith, do ustalania, wypełnienia przebiegu.
Najprościej wziąźć mały procesor np. ATTINY25, generować nim PWM, a sterować go przez RS232, lub potencjometrem.
Choć będzie ciężko o procesor, który ma taki PWM, żeby ci generować przebieg od 1ms do 10s. Jedynie programowo to realizować.

higrid
-

Post autor: higrid » 15 gru 2013, 16:42

jakis link schemat zdjecie co zastosowac

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 gru 2013, 18:04

higrid pisze:jakis link schemat zdjecie co zastosowac
A interpunkcja, duże litery, czy znaki diakrytyczne to już za dużo?

higrid
-

Post autor: higrid » 15 gru 2013, 22:03

130 odwiedzin a nik nie ma bladego pojecia o elektronice

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 gru 2013, 22:15

A teraz wielki foch, wyjmij słomę z butów i trochę szacunku [ tak na marginesie to się nazywa NE555, a nie en55, czy e555]

elbober
Użytkownik

Post autor: elbober » 15 gru 2013, 22:39

To, że jest wiele wglądów a mało odpowiedzi, nie świadczy o niewiedzy, choć wielu chce także się dowiedzieć różnych rzeczy.
Ale koledzy podpowiadają Tobie rozwiązania, a nie przyjmujesz, że nie zawsze wszystko jest "rozwiązywalne" w prosty sposób.
Także podajesz nieścisłe, czy niepełne informacje.
Także się zastanawiałem nad tym problemem, a pracuję przy PWM, tyle że sterujące pompami.
Z całości zrozumiałem, że w b.wolny takt chcesz "wpisać" sterowanie PWM. Jeśli tak, zrobiłbym dwa regulowane generatory kluczujące się oraz bramkę kluczowaną impulsami PWM.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 16 gru 2013, 18:28

Brak stosownego rozwiązania lub odpowiedniej podpowiedzi nie świadczy o tym że nikt tu na elektronice się nie zna, bo wielu z nas tutaj zgromadzonych zna się lepiej niż Ty jako autor kiedykolwiek pojmiesz. lecz świadczy o tym że Ty niewłaściwie lub niedostatecznie sformułowałeś pytanie/zagadnienie na które rozwiązania nie potrafisz znaleźć.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 16 gru 2013, 22:57

kayron pisze:Jaki dzielnik? Na wyjściu każdego dzielnika otrzymasz stałe wypełnienie 50%. PWM, a zmienna częstotliwość to dwie kompletnie rożne metody, a ty piszesz że to, to samo.
W pierwszym poście Autor tematu pytał o sposób zmniejszenia częstotliwości PWM z 5Hz na 0,5Hz, nie pisząc nic o zachowaniu wypełnienia przebiegu, więc w takim przypadku jako rozwiązanie nasuwa się dzielnik częstotliwości. Dopiero w drugim temacie okazało się, że chodzi o regulację częstotliwości i wypełnienia PWM. Co do samej regulacji PWM to nigdzie nie wspominałem o tym, że regulacja PWM i częstotliwości to jest to samo. Nie rozwinąłem też swojej wypowiedzi w kwestii tego zagadnienia co może prowadzić do mylnych skojarzeń.

Wracając do tematu, Autor tak opisał swój problem, że trudno dokładnie wywnioskować o co mu chodzi. Chce się wpiąć w sygnał PWM sterownika i dodatkowo modulować go dodatkowym sygnałem z generatora na NE555? Ogólny schemat tego rozwiązania pokazałem na obrazku poniżej, gdzie sygnał o przykładowej częstotliwości 1Hz jest modulowany sygnałem o przykładowej częstotliwości 10Hz. Póki co jeśli Autor tematu nie przedstawi swojego problemu w zrozumiały sposób nie ma sensu się udzielać, bo będziemy tylko krążyć wokół bliżej nie określonego problemu.
Załączniki
schemat.jpg

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 17 gru 2013, 16:50

Ja może jeszcze dorzucę dla ogółu że jeśli to jest ten sam człowiek co mnie zagadnął na gg to kompletnie nic nie jarzy z elektroniki więc drogi Krzyśku i inni koledzy takie rozwiązania nic nie dadzą bo autor ni w ząb nie kmini elektroniki. Czeka na gotowca.

ODPOWIEDZ