Pwm z obniżeniem pasma do 0,4Hz
Pwm z obniżeniem pasma do 0,4Hz
W aucie z kompa ecu bezynowego na wyjsciu sterowania PWM można ustawić wartośc minimalna 5Hz Co jest dużo zaduzo w moim projekcie potrzebuje minimum zmniejszyć pasmo do 0,5 Hz Czyli zostaje bramka Timer en555 generator astabilny . Schemat poniżej chcialbym mieć sterowany dwoma potecjiometrami ązeby nie trzeba bylo go caly czas przelutowywać tylko strerowac potecjiometrem.
http://obrazki.elektroda.pl/7682640100_1336828100.jpg
Czy któs coś takiego robił co musze zakupić mieszkam w warszawie moze ma ktos cos takiego na zbyciu co zakupić jak to wykonać Czy taki generator moze byc czy cos innego.
http://obrazki.elektroda.pl/7682640100_1336828100.jpg
Czy któs coś takiego robił co musze zakupić mieszkam w warszawie moze ma ktos cos takiego na zbyciu co zakupić jak to wykonać Czy taki generator moze byc czy cos innego.
Zamiast kompa Pb mam komp typu SA czyli w pelni programowallny ten komp ma PWM i mape PWM czyli wypełnienia sygnału. W mape steruje sie wypełnieniem a w zakladce frequency podaje sie czestotliwosc pracy od 200 do 5 Hz. Zamiast PWM czyli selenoid chce podpiać wtryskiwacz pracujacy swoim zyciem jego czestotliwosc pracy potrzebuje ustalić na 0,5Hz czyli co 2s praca myślalem o generatoże bo zalezy mi na pełnym sterowaniu i zdrutowaniu czyli Z mapy mam wypełnienie a z generatora był by czas pracy i czas spoczynku. Żeby uzyskać jak najmniejsza wydajnosć musze muc regulować czasem pracy kilka mili sekund Czas przerwy od milisekund do kilku sekund. A reszte ustawie na mapie PWM z osi MAP i obrotów Mapa ma wielkosc 16x16
Czy ma ktoś projekt schemat dzielnik częstotliwości.
Znalazlem taki generator Dwie wartosci bym hcial zmienić
czas trwania impulsu 0,5-5 s od kilku mili sekund do sekundy
czas trwania przerwy 2,5-60 s od kilku milisekund do kilku sekund.
http://sklep.avt.pl/prosty-timer-zestaw ... ntazu.html
Obydwa parametry żeby bly jak teraz precyzyjnie potecjiometrami bez koniecznosci lutowania za kazdym razem zanim ustawie odpowiednie czestotliwosci-czasy
Znalazlem taki generator Dwie wartosci bym hcial zmienić
czas trwania impulsu 0,5-5 s od kilku mili sekund do sekundy
czas trwania przerwy 2,5-60 s od kilku milisekund do kilku sekund.
http://sklep.avt.pl/prosty-timer-zestaw ... ntazu.html
Obydwa parametry żeby bly jak teraz precyzyjnie potecjiometrami bez koniecznosci lutowania za kazdym razem zanim ustawie odpowiednie czestotliwosci-czasy
Jak by sie komuś z kolegow chcialo mi dobrać elementy to jest program
http://clarkson-uk.com/555-timer/program.html
Czas pracy potrzebuje od 1 mili sekundy do 1s
Czas spoczynku od kilku mili sekund do 10s
http://clarkson-uk.com/555-timer/program.html
Czas pracy potrzebuje od 1 mili sekundy do 1s
Czas spoczynku od kilku mili sekund do 10s
Jaki dzielnik? Na wyjściu każdego dzielnika otrzymasz stałe wypełnienie 50%.Do obniżenia częstotliwości potrzebny będzie dzielnik częstotliwości, a nie generator. Napisz dokładnie w jakim celu potrzebujesz obniżyć częstotliwość. Regulacja metodą PWM może się odbywać poprzez zmianę szerokości wypełnienia impulsów ewentualnie poprzez zmianę częstotliwości impulsów.
PWM, a zmienna częstotliwość to dwie kompletnie rożne metody, a ty piszesz że to, to samo.
Najprostszy cyfrowy sposób uzyskania PWMa, metodą cyfrową to licznik binarny, np 4060, i komparator liczb, którego wyjście jest wyjściem sterującym PWM. łącznie to dwa scalaki + DIPSwith, do ustalania, wypełnienia przebiegu.
Najprościej wziąźć mały procesor np. ATTINY25, generować nim PWM, a sterować go przez RS232, lub potencjometrem.
Choć będzie ciężko o procesor, który ma taki PWM, żeby ci generować przebieg od 1ms do 10s. Jedynie programowo to realizować.
To, że jest wiele wglądów a mało odpowiedzi, nie świadczy o niewiedzy, choć wielu chce także się dowiedzieć różnych rzeczy.
Ale koledzy podpowiadają Tobie rozwiązania, a nie przyjmujesz, że nie zawsze wszystko jest "rozwiązywalne" w prosty sposób.
Także podajesz nieścisłe, czy niepełne informacje.
Także się zastanawiałem nad tym problemem, a pracuję przy PWM, tyle że sterujące pompami.
Z całości zrozumiałem, że w b.wolny takt chcesz "wpisać" sterowanie PWM. Jeśli tak, zrobiłbym dwa regulowane generatory kluczujące się oraz bramkę kluczowaną impulsami PWM.
Ale koledzy podpowiadają Tobie rozwiązania, a nie przyjmujesz, że nie zawsze wszystko jest "rozwiązywalne" w prosty sposób.
Także podajesz nieścisłe, czy niepełne informacje.
Także się zastanawiałem nad tym problemem, a pracuję przy PWM, tyle że sterujące pompami.
Z całości zrozumiałem, że w b.wolny takt chcesz "wpisać" sterowanie PWM. Jeśli tak, zrobiłbym dwa regulowane generatory kluczujące się oraz bramkę kluczowaną impulsami PWM.
Brak stosownego rozwiązania lub odpowiedniej podpowiedzi nie świadczy o tym że nikt tu na elektronice się nie zna, bo wielu z nas tutaj zgromadzonych zna się lepiej niż Ty jako autor kiedykolwiek pojmiesz. lecz świadczy o tym że Ty niewłaściwie lub niedostatecznie sformułowałeś pytanie/zagadnienie na które rozwiązania nie potrafisz znaleźć.
W pierwszym poście Autor tematu pytał o sposób zmniejszenia częstotliwości PWM z 5Hz na 0,5Hz, nie pisząc nic o zachowaniu wypełnienia przebiegu, więc w takim przypadku jako rozwiązanie nasuwa się dzielnik częstotliwości. Dopiero w drugim temacie okazało się, że chodzi o regulację częstotliwości i wypełnienia PWM. Co do samej regulacji PWM to nigdzie nie wspominałem o tym, że regulacja PWM i częstotliwości to jest to samo. Nie rozwinąłem też swojej wypowiedzi w kwestii tego zagadnienia co może prowadzić do mylnych skojarzeń.kayron pisze:Jaki dzielnik? Na wyjściu każdego dzielnika otrzymasz stałe wypełnienie 50%. PWM, a zmienna częstotliwość to dwie kompletnie rożne metody, a ty piszesz że to, to samo.
Wracając do tematu, Autor tak opisał swój problem, że trudno dokładnie wywnioskować o co mu chodzi. Chce się wpiąć w sygnał PWM sterownika i dodatkowo modulować go dodatkowym sygnałem z generatora na NE555? Ogólny schemat tego rozwiązania pokazałem na obrazku poniżej, gdzie sygnał o przykładowej częstotliwości 1Hz jest modulowany sygnałem o przykładowej częstotliwości 10Hz. Póki co jeśli Autor tematu nie przedstawi swojego problemu w zrozumiały sposób nie ma sensu się udzielać, bo będziemy tylko krążyć wokół bliżej nie określonego problemu.