Jak prostym sposobem wykryć przerwę w kablu dwie żyły?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Jak prostym sposobem wykryć przerwę w kablu dwie żyły?

Post autor: matrix » 23 cze 2013, 9:05

Mam taki jeden problemik. W przedłużaczu 230V gdzieś zrobiła się przerwa, ale normalne że nie wiem gdzie. Jak wykryć tą przerwę nie dysponując żadnym poważnym sprzętem?

Nie mam żadnych generatorów, wykrywaczy pola czy czegoś takiego.
Dysponuję zwykłym miernikiem uniwersalnym i to takim prostym i większość u mnie to elektronika związana z programowaniem, czyli jakieś tam procesory, płytka uniwersalna itp.

Macie jakiś pomysł? Szkoda mi tego przedłużacza bo długi jest.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 23 cze 2013, 9:14

Najczęściej do ułamania kabla dochodzi przy wtyczce bądź przy wejściu do gniazda. Można też podłączyć jakąś żarówkę i przeginając kabel możemy dowiedzieć się gdzie się ułamał.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 23 cze 2013, 9:17

Kupić nowy. :D
A tak mniej półżartem to jak mi gdzieś się przetrze przewód to najpierw dokładne oględziny po całej długości. Jak w taki wizualny sposób nic nie znajdę to przyglądam się dokładniej miejscom, w których mogło być przetarcie lub przygniecenie. Najczęściej są to miejsca przy nasadach wtyku i gniazda, gdyż podczas zawijania one są mocno naprężane.
Można też spróbować "giąć" przewód i sprawdzać czy łączy wtedy. Też tak po całej długości.

Nic mi w sumie mądrego nie wpada na ten temat. Jak przewód jest uszkodzony i nie jest to dobrze widoczne miejsce, które można łatwo naprawić, ani nie są to końcówki, które można wymienić to dla bezpieczeństwa kupić nowy. Gdyż o ile założenie nowych końcówek jest bezpieczne w dalszym użyciu, to przecięcie przewodu i potem zaizolowanie nie jest. Przynajmniej moim zdaniem. :)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 23 cze 2013, 9:42

Dzięki. Pokombinuję. Jeśli uszkodzenie zlokalizuję przy wtyczce czy gnieździe to wymienię tylko dany element. Jeśli gdzieś na środku kabla to oczywiście jak pisze Artliusz wyżej, wymienię cały przedłużacz bo niebezpieczeństwo zbyt duże.

Albo zrobię tak:

http://majsterkowo.pl/jak-znalezc-uster ... oinkowych/

Podesłał mi ten link jeden kolega na innym forum.

Spanner
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 18 lip 2010, 18:29
Lokalizacja: Bielsko biała

Post autor: Spanner » 23 cze 2013, 13:15

Nakłuwaj kabel w różnych miejscach igłą tak by przebić jedna żyłę, i sprawdzaj miernikiem z jednego końca czy jest jeszcze przejście.

Awatar użytkownika
Artyliusz
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 06 sty 2013, 14:10
Lokalizacja: Z Polski
Kontakt:

Post autor: Artyliusz » 23 cze 2013, 13:27

To jest dość mocno ingerujący sposób w izolację przewodu, chyba że się od razu trafi, to można zminimalizować straty izolacji. Osobiści bym odradzał tego. Nigdy nie wiadomo w jakich warunkach przyjdzie pracować i się zapomni, że przewód jest jak ser szwajcarski.

krzych51
-
Posty: 11
Rejestracja: 25 wrz 2007, 13:16
Lokalizacja: Puławy
Kontakt:

Post autor: krzych51 » 23 cze 2013, 14:35

Witam serdecznie
Artyliusz pisze:To jest dość mocno ingerujący sposób w izolację przewodu, chyba że się od razu trafi, to można zminimalizować straty izolacji. Osobiści bym odradzał tego. Nigdy nie wiadomo w jakich warunkach przyjdzie pracować i się zapomni, że przewód jest jak ser szwajcarski.
Kolega ma racje. Nakłuwanie izolacji to jej niszczenie, a bezpieczeństwo jednak najważniejsze.
Miałem podobny problem. Przedłużacz 40m, tak jak napisali koledzy uszkodzenie najczęściej występuje we wtyczce lub gniazdku. Więc odciąłem wtyczkę i sprawdzam ciągłość - nadal przerwa, odcinam gniazdko - nadal przerwa i mały problem. Miałem pomysł by ciąć go na pół i mieć choć połowę dobrego kabla. Jednak wpadłem na inny pomysł. Do uszkodzonej żyły podłączyłem generator - amplituda na maksimum, następnie sondą oscyloskopu przesuwałem po izolacji kabla miałem w ten sposób na ekranie oscyloskopu przebieg z generatora. Gdy doszedłem do uszkodzenia sygnał na oscyloskopie zniknął. Dla pewności powtórzyłem całe badanie z drugiego końca kabla. Miejsca zaniku sygnału się pokryły. Uszkodzenie było około 2m od końca kabla. W ten sposób uratowałem 38m przedłużacza. :)
Pozdrawiam
Krzych51

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1805
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 23 cze 2013, 17:44

Dziękuję wszystkim za pomoc. Podłączyłem go i giąłem w różnych miejscach. Straciłem tylko 2m kabla.

ODPOWIEDZ