Jaki prostownik zrobić?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Jaki prostownik zrobić?

Post autor: arek1996 » 10 lis 2012, 19:52

Witam. Nadchodzi zima i ojciec zażyczył sobie dobry prostownik. Chcę mu go zrobić. Ma solidnie naładować akumulator. Mój kuzyn zrobił sterując trafo na uzwojeniu pierwotnym, ale czytając wypowiedzi innych i rozmawiając ze znajomym doszedłem do wniosku że trafo będzie się grzało. Jaki schemat polecacie. Planuję wykonać prostownik lelek, co o nim sądzicie? Trafo jakie posiadam to 24V około 160W i jeszcze jak bym załatwił to od UPS'a.

Awatar użytkownika
HSWG
-
Posty: 29
Rejestracja: 01 paź 2006, 11:51
Lokalizacja: grylewicz.pl
Kontakt:

Post autor: HSWG » 10 lis 2012, 22:05

Jak masz dojście do trafa z UPSa, to polecam ten prostownik: http://grylewicz.pl/prosty-prostownik-z ... chodowych/

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 11 lis 2012, 10:55

Dzięki. Proszę o dalsze propozycje. Dlaczego niektórzy polecają lelka a inni nie?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 11 lis 2012, 16:29

Mój kuzyn zrobił sterując trafo na uzwojeniu pierwotnym, ale czytając wypowiedzi innych i rozmawiając ze znajomym doszedłem do wniosku że trafo będzie się grzało.
A jakie to ma znaczenie, i tak się będzie grzało, jak je obciążysz kilkoma Amperami. Natomiast ja mam pewne problemy na takim trafie z UPSa, pali mi bezpiecznik za mostkiem prostowniczym, jak jest podpięty aku, i regulator mocy podczas włączania nie jest na zero. nawet sofstart bardzo nie pomaga, ale chyba zmienię mu ustawienia na kilka sekund, wtedy prąd powinien narastać powoli.

Awatar użytkownika
HSWG
-
Posty: 29
Rejestracja: 01 paź 2006, 11:51
Lokalizacja: grylewicz.pl
Kontakt:

Post autor: HSWG » 11 lis 2012, 17:42

Nie wiem jakiej mocy masz trafo, ale te z lepszych UPSów (np. APC) dosyć dobrze trzymają parametry i mają bardzo duży prąd zwarciowy. Często spotykanym rozwiązaniem, również w fabrycznych konstrukcjach, jest stosowanie popularnego bezpiecznika S301 B10 lub o innym obciążeniu.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 13 lis 2012, 17:04

kayron, To mówisz, że ten na pierwotnym zrobić? To co napisałeś to tyczy się twojego prostownika? Czy sterowanie na pierwotnym może uszkodzić trafo?

Trafa z UPS'a jeszcze nie mam. Nie wiem też jakie ono będzie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 13 lis 2012, 17:28

Ja to mam z UPSa zrobione, trafo i obudowa plus sterownik mocy na pierwotnym, ale musi być ze soft startem, inaczej włączenie, bum i po bezpieczniku, na stronie wtórnej.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 14 lis 2012, 14:49

Aha to jak dostanę tego UPS'a to jeszcze się odezwę. Chciałem zrobić na trafie 160W 24V ale szkoda mi go do zasilacza może się przydać.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 23 lis 2012, 21:19

UPS'a jeszcze nie dostałem. Robię na sterowaniu pierwotnym, tego trafa 24V. Czy stosując triak BTB16-600BW on jest chyba z izolacją, to jak przykręcę radiator do obudowy to może być przebicie lub coś podobnego? Zrysowałem z PCB które dał mi kuzyn (on to kupił) schemat. Czy dobrze jest? Do czego służy ten P2?
Załączniki
P231112_21.12.jpg

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 23 lis 2012, 21:31

P1 i P2 służą do regulacji tego samego, tylko na jednym masz regulację zgrubną a na drugim dokładną, np. jednym ograniczasz wartość max albo min wypełnienia, a drugim możesz kręcić w bezpiecznym zakresie.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 23 lis 2012, 22:54

Ok ten PR2 na PCB jest na stałe ustawiony na połowie, jest to montażowy. Czy schemat jest dobry?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2088
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 lis 2012, 8:42

Na Triak nie jest potrzebny żaden radiator, sterują uzwojeniem pierwotnym będziesz sterował, małymi prądami do ok 1A MAX (w praktyce nie większymi niż 350mA), ponieważ przekładnia transformatora działa jak redukcja. Natomiast lepiej żeby był to izolowany TRIAK, jak np. BTA16.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 24 lis 2012, 12:36

Ja bym polecił taki układ bardzo ładnie działa.
Załączniki
Płynna regulacja do prostownika.GIF
(9.09 KiB) Pobrany 17857 razy

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 24 lis 2012, 13:26

OK, a czy mój schemat jest poprawny?
Misiek84LG, żeby zastosować twój układ musiałbym odwinąć wtórne, a w to nie chce się bawić.

Awatar użytkownika
Misiek84LG
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 02 lut 2008, 23:22
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: Misiek84LG » 24 lis 2012, 20:22

Nie musisz nic odwijać układ będzie działać przy 24V

ODPOWIEDZ