przetwornica - projekt

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ptolek
Użytkownik

Post autor: ptolek » 29 maja 2007, 7:06

Jest mały problem z tym natychmiastowym wyłączaniem. Bo ten tranzystor, który zwiera kondensator 10uF, też nie rozładuje go natychmiast. A to dlatego, że Ic = hfe*Ib a Ib=4,3V/10k = 0,43mA więc Ic będzie rzędu 50mA. I rozładowanie kondensatora 10uF takim prądem potrwa zbyt długo. To trochę mój błąd, bo teraz albo potrzebny jest dużo większy prąd bazy, albo można wyrzucić kondensator i miękki start zrobić inaczej (takie rozwiązanie zaleca producent). Czyli znika C1 i C4, z nóżki 9 do plusa idzie rezystor np. 10k, a z nóżki 9 do masy kondensator np. 4,7uF. Skoro i tak nie ma stabilizacji ani dławika na wyjściu, przetwornica powinna pracować z maksymalnym wypełnieniem, więc nóżkę 2 można podciągnąć do VREF.
Idąc dalej, ponieważ nie ma stablilizacji, nie potrzeba dwóch sterowników, bo i tak pracują z tym samym wypełnieniem. Jedynym plusem jest lepsze sterowanie dwóch par mosfetów.
W wersji ze stablilizacją taki układ z dwoma sterownikami o różnym wypełnieniu i dwoma transformatorami miał ogromną zaletę polegającą na dobrej stabilizacji obu napięć wyjściowych.
Sprawa do przemyślenia :).

piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piotrek7700 » 31 maja 2007, 8:57

Dwa sterowniki są po top aby dały radę wysterować odpowiednio mosfety końcowe. i jeszcze jedno... nie wiem w jaki inny sposób przetwornica z jednym rdzeniem miałaby przenieść 800 W. a z 2 rdzeniami 400 da radę. chyba że są w miarę tanie rdzenie 800 W. ale nie bardzo jestem przekonany... na weekend pomyślę nad tym zabezpieczeniem i soft startem... podłączę nóżkę 2 do Vref...
a może soft start by zwiększał napięcie na nóżce 2 od poziomu masy do poziomu Vref??? prawdę mówiąc nie zauważyłem innego soft startu niż ten z C na nóżce soft-startu... ale może tylko przeoczyłem to...
napięcia stabilizował nie będę bo cały zasilacz byłby miękki jak gąbka dzięki dławikom na wyjściach... po próbach nawet niechlujnego nawinięcia trafa nap. są bardzo symetryczne... a bałem się żeby nie rozwaliły mi baterii kondów... a jk\aki dławik na wejściu? przeciwzakłóceniowy na prąd ... no właśnie jaki?... widziałem różne ale na prąd 10A... lub mniejszy...

ODPOWIEDZ