Laser do cięcia

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Dar.El
-

Post autor: Dar.El » 17 lut 2007, 18:13

Witam
Robię elektronikę do takich laserów i te do cięcia trochę kosztują :shock: . Jak chcecie ciąć papier i to do tego czarny lub cienką balsę, to możecie próbować coś robić, ale nie wiem czy to jest warte tych pieniędzy które będziecie musieli wydać.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 lut 2007, 20:00

:( a znasz sposoby żeby taniej to zdobyć? może są użądzenia codziennego użytku które korzystają z takich laserów?? np. DVD czy laser z blu-ray jest silnieszy od dvd???

Awatar użytkownika
przemek.pluto
-
Kontakt:

Post autor: przemek.pluto » 17 lut 2007, 21:10

Trzeba by się zastanowić na temat laserów blu-ray i hd-dvd. Wydaje mi się że są to lasery większej mocy i można by z nich zrobić coś ciekawego. Problemem jest to że takie urządzenia dopiero wchodzą na rynek a więc trudno dostać taką nagrywarkę zepsutą ze sprawnym laserem. Dodatkiem jest też cena, który jest znacząco wyższa niż zwykłych nagrywarek. Dla dociekliwych wspomnę, że w Edw był cykl artykułów na ten temat.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 19 lut 2007, 9:27

ciekawe czy dałoby sie przerobic drukarkę. Podpiąc zamiast zbiornika z tuszem laser sporej mocy i można by robic obwody drukowane :grin: Oczywiście sterowanie z własnego procka.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 19 lut 2007, 9:57

własnie dlatego szukam jakiś ciekawych laserów :) świecenie po oczach razcej mnie nie interesuje :)

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 19 lut 2007, 11:49

Tylko sam laser to jeszcze nie wszystko. Według mnie jednym z największych będzie precyzyjne przesuwanie płytki o ułamek milimetra po każdym ruchu wałka z drukarki. Drugim problemem jest dobranie mocy lasera do szybkości druku lub na odwrót, żeby się cała miedź "wypaliła" a żeby nie uszkodzic reszty płytki. Następny to "wypalenie" bo przecież laser nie doprowadzi do wyparowania miedzi(tak myśle). Napisanie programu do obsługi nie powinno byc trudne.

Awatar użytkownika
przemek.pluto
-
Kontakt:

Post autor: przemek.pluto » 19 lut 2007, 14:33

Myślę, że takie cudo to mogą zrobić tylko wielkie firmy, które zajmują się takim sprzętem. Domowymi środkami jest raczej niemożliwe wykonanie takiego urządzenia. No chyba że wśród nas jest ktoś tak zdolny że potrafi to zrobić.

djtonka
-
Kontakt:

Post autor: djtonka » 21 lut 2007, 14:57

Witam, kiedy pracowałem w polsce w fabryce łożysk byłem odpwiedzialny a cechowanie pierścieni i do tego celu wykorzystywałem laser. Sam laser byl niewielki, prostokąt o długości 1,5m na 0,3m x 0,3m. Miał moc 100W i dawał sobie świetnie radę z róznymi rzeczami. Sterowałem nim przez PC'ta. Mogłem zmieniać czcionke, krój i pochylenie itp. Wycechowałem całej rodzinie nawet sztućce na pamiatke:) Kiedyś podłożylem stary telefon komórkowy i przeciałem go w pól, fajny efekt:) Miał ograniczone pole 15cm x 15cm więc na dodatek aby coś włożyc większego musiałem albo bardzo kombinować albo zdejmować obudowę oraz zabezpieczenia co często robiłem przy zmianie na inny typ łożysk. Sam laser był niewielki ale za to chłodnica, która chłodziła wodę do niego była wielkosci dużej lodówki i chodziła na wysokich obrotach a gdy nadchodziły upały często nie dawała sobie rady, chodź była bardzo nowoczesna. Żywotnośc lampy była okolo 3000h a pręt zmieniałem co jakieś 600h przy cenie 2000$ za sztuke. Cena lampy to ponad 5000$. Cały środek był wyłożony złotem dla mniejszych start i lepszego przewodnictwa. Ogólnie to fajna zabawka była i miałem okazje na niej pracować i dużo sie dowiedziałem w tedy o laserach. Sam efekt końcowy to mnósto ustawiania i pób na pierścieniach, czy jedna warstwa starczy, ile procent mocy jaka przenikalnośc i duzo więcej. A na dodotek łozyska lub same pierścienie były zawsze usmarowane i tłuste więc zabiegów przy tym było co nie miara. Program sterujacy otwierał pliki z AUTOCADA więc gdy coś znalazłem na necie ciekawego to wypalałem to na testowych płytkach z oksydowanego na czarno aluminium...efekt niesamowity. Jak by ktoś miał jakieś pytanie to zapraszam. Pozdro[/scroll]

Procek
-

Post autor: Procek » 21 lut 2007, 19:34

Można jescze zobaczyć na stronie powerlabs.org jest tam laser na CO2 ale nie wiem czy można go zbudować w domu. Poza tematem jest tam jeszcze wiele innych ciekawych (prostszych) projektów. Lasery gazowe zwykle pracują przy wysokich (bardzo) napięciach. Prosty laser ale nie do cięcia można zbudować w domu a projekt jest na www.myzlab.pl

Pozdro!

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 22 lut 2007, 11:03

djtonka pisze:wypalałem to na testowych płytkach z oksydowanego na czarno aluminium...efekt niesamowity
czyli obwody drukowane wychodziły świetnie? Tylko że taki laser to nie na warunki domowe :sad:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 07 mar 2007, 13:24

A jaką moc ma laser z drukarki laserowej? Może to sie do czegoś nadaje?

Awatar użytkownika
przemek.pluto
-
Kontakt:

Post autor: przemek.pluto » 07 mar 2007, 13:55

W drukarce laserowej nie ma żadnego lasera. Tam jest toner. Jak chcesz się dowiedzieć więcej to skorzystaj z "google".

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 07 mar 2007, 14:06

przemek.pluto pisze:W drukarce laserowej nie ma żadnego lasera. Tam jest toner. Jak chcesz się dowiedzieć więcej to skorzystaj z "google".
Czyżby? Tobie radzę skorzystać z google:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Drukarka_laserowa

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 07 mar 2007, 15:31

Taki laser z drukarki napewno sie nie nada do cięcia. On tylko naświetla toner. Jest jeszcze inny typ drukarek, które mogą wycinac w kartce papieru. Te mają już większą moc.

Awatar użytkownika
przemek.pluto
-
Kontakt:

Post autor: przemek.pluto » 07 mar 2007, 19:34

No fakt, nie pomyślałem. Zapomniałem sie trochę, w końcu jak by tam nie było lasera to nie nazywała by się drukarką laserową. Widzę że czasem sam muszę skorzystać z google. Ale człowiek przecież uczy sie na błędach, nie?

ODPOWIEDZ