Problem z wytrawianiem płytek !!! (Wielkie podtrawienia)

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
PanLeon

Post autor: PanLeon » 19 kwie 2003, 1:57

Ja używam Positiv - jak już się dojdzie do wprawy z nakładaniem warstwy światłoczułej, wtedy płytki całkiem nieźle wychodzą - ścieżki nawet 15 mils
pozdr.
PanLeon

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 19 kwie 2003, 16:30

A może podeślesz opis z jakimiś ilustracjami to umieszczę na stronie, oczywiście z podaniem autora :) . Zawsze informacje od kogoś kto sam stosuje taką metodę są najcenniejsze.

PanLeon
-

Post autor: PanLeon » 21 kwie 2003, 23:53

OK. Myślę że za dużo nie ma co ilustrować.
Po pierwsze - sprawa pokrycia płytki preparatem. Laminat po wyczyszczeniu z tlenków (papier ścierny rzędu 800 - 1000) MUSI być odtłuszczony (np. acetonem). Dopiero teraz można pokryć płytkę lakierem. W EP (nie pamiętam który numer ale chyba z roku 98) opisywali, że płytka podczas pokrywania lakierem powinna być pochylona. Ja lakier nanoszę na płytkę leżącą ( z odległości ok 30cm). I tu dość ważna uwaga, zaraz po pokryciu umieszczam ją w piekarniku nagrzanym do ok 50 st C. (płytka nadal leży, nie staram się jej przechylać, żeby "rozprowadzić" lakier) na 1 godz.
Po drugie - klisza z mozaiką ścieżek. można wykonywać nadruki drukarką laserową na folii (drukarka atramentowa też może być, ale trzeba b.długo czekać, aż atrament wyschnie). Osobiście polecam jeszcze trzecią metodę - dostępna będzie tylko dla nielicznych, którzy znają kogoś kto wykona taką kliszę na błonie fotograficznej.
Po trzecie - naświetlanie. ja używam jarzeniówki UV wykorzystywanej w szpitalach do dezynfekcji. czas naświetlania ok 30min.
a dalej to już tak jak jest to opisane na pojemniku z Positivem.

to chyba tyle
pozdrawiam
PanLeon

PanLeon
-

Post autor: PanLeon » 21 kwie 2003, 23:54

zamiast tego uśmiech miało być 98

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 22 kwie 2003, 5:34

Dzięki, myślę że te informacje będą przydatne dla wszystkich, którzy poszukują dobrej metody wykonywania druków w warunkach domowych

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 06 maja 2003, 20:04

Ostatnio przeżuciłem się na positiv i muszę przyznać, że jest to bardzo dobry sposób na wykonywanie płytek. Aco do rysunku ścieżek to drukuję je na zwykłym papieże, który po wydrukowaniu pokrywam środkiem TRANSPARENT.

ODPOWIEDZ