Dziwny układ zasilania - czy to ma szansę działać ?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Dziwny układ zasilania - czy to ma szansę działać ?

Post autor: matrix » 03 sty 2016, 15:30

Mam do Was pytanie. Jest układ (nie mój) który ma zasilanie główne rzędu 33V, napięcie to jest zmniejszane za pomocą trzech rezystorów i stabilizowane za pomocą diody zenera na 12V. Nie liczyłem tego, nie wiem czy jest to prawidłowe,

Ale zdziwienie moje budzi pewne połączenie dwóch oddzielnych obwodów zasilania. Z jednego trafa uzyskujemy 12V po diodzie zenera o czym pisałem wyżej, ale jest drugie trafo które daje 24V i obydwa te napięcia czyli +12V i +24V łączą się ze sobą za pomocą rezystora 1k. Czy to jest prawidłowe połączenie ? Co to może mieć na celu ?

Jest jeszcze jedno pytanie. Z obwodu 24V zasilany jest 24V przekaźnik, ale niektórzy twierdzą że można pominąć trafo z tego obwodu a przekaźnik i tak się załączy z obwodu transformatora gdzie mamy najpierw te 33V po czym 12V. Czy to jest możliwe ? Przecież skoro na końcu napięcie jest stabilizowane na 12V to jak może ono załączyć przekaźnik który do działania potrzebuje napięcia 24V ? A dodatkowo po drodze jest rezystor R30 o wartości 1k.

Obrazek

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 03 sty 2016, 17:38

matrix pisze:Ale zdziwienie moje budzi pewne połączenie dwóch oddzielnych obwodów zasilania. Z jednego trafa uzyskujemy 12V po diodzie zenera o czym pisałem wyżej, ale jest drugie trafo które daje 24V i obydwa te napięcia czyli +12V i +24V łączą się ze sobą za pomocą rezystora 1k. Czy to jest prawidłowe połączenie ? Co to może mieć na celu ?
Dziwne rozwiązanie, wygląda na zdublowanie obwodów zasilania 12V. Przy zasilaniu z 33V nadmiar napięcia odkłada się na rezystancji 1k5 (3x470Ω), przy 24V jest to 1k. Daje to maksymalny prąd obciążenia ponad 100mA.
matrix pisze:Jest jeszcze jedno pytanie. Z obwodu 24V zasilany jest 24V przekaźnik, ale niektórzy twierdzą że można pominąć trafo z tego obwodu a przekaźnik i tak się załączy z obwodu transformatora gdzie mamy najpierw te 33V po czym 12V.
To chyba wymaga przerobienia sterowania przekaźnikiem. Emiter T2 trzeba by połączyć z -12V, a w miejsce +24V podłączyć +12. Lepiej było by jednak sterować przekaźnik z +33V przez rezystor lub stabilizator.
Nie podałeś całości schematu, tylko obwód zasilania. Wygląda to na schemat jakiegoś wzmacniacza, końcówki mocy. Stąd nasuwa się pytanie, do czego służy obwód zasilania ±24V. Dlaczego zasilanie to nie zostało uzyskane z transformatora głównego?
Przypuszczam, że trafo 24V pracuje cały czas (małe trafo), a po włączeniu wzmacniacza przez przekaźnik włącza się trafo główne. Być może to aktywny subwoofer, który włącza się po podaniu sygnału. Obwody wejściowe ±12V zasilane sa wtedy z trafa pomocniczego 12V, a po włączeniu zasilania głównego odciąża się transformator pomocniczy 24V, i napięcie ±12V wytwarzane jest z głównego transformatora.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 03 sty 2016, 18:44

Trafileś tom5555 w dychę z tą dedukcją. Cała reszta to filtr dolnoprzepustowy, odwracacz fazy, autopower on i zdaje filtr subsonic. Całość to mostek na dwóch kostkach TDA7294 i dokładnie rozkminiłeś że to do suba aktywnego.

Chciałem się dowiedzieć głównie czemu połączone jest zasilanie 24V z trafa pomocniczego przez rezystor 1k z zasilaniem 12V po zenerkach z trafa głównego i jakie to może mieć ewentualnie niepożądane skutki. Jeśli nie jest to koniczne to czy można to pominąć.

Co do zasilania przekaźnika to miałby on być załączany wyłącznie z trafa pomocniczego czyli z 24V. Ale autor przyjął że dzisiejsze toroidy mają pomijalnie mały pobór prądu w stanie spoczynku stąd brak obwodu do zasilania owego przekaźnika z trafa głównego oraz możliwość pominięcia części obwodu wraz z trafem pomocniczym i tymże przekaźnikiem.
tom5555 pisze:Obwody wejściowe ±12V zasilane sa wtedy z trafa pomocniczego 12V, a po włączeniu zasilania głównego odciąża się transformator pomocniczy 24V, i napięcie ±12V wytwarzane jest z głównego transformatora.
W takim przypadku według mnie powinny znaleźć się diody choćby 1N4148, a bynajmniej ja bym je zastosował.

Projekt i schemat jest ogólnodostępny a znajduje się -> TUTAJ <-

A cały temat -> TUTAJ <-

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 04 sty 2016, 1:13

matrix pisze:W takim przypadku według mnie powinny znaleźć się diody choćby 1N4148, a bynajmniej ja bym je zastosował.
Na schemacie widzę że są diody D10 i D12. Czy nie o te diody chodzi?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 sty 2016, 16:17

Bardziej chodziło mi o diodę od +24V z trafa pomocniczego w stronę kondensatora C25 i na przykład zamiast rezystora R30 w stronę kondensatora C25, ale już teraz znam zamysł autora i moja koncepcja nie działała by jak trzeba.

Chodzi o to że w takim układzie jaki zaprojektował autor w czasie gdy trafo główne jest wyłączone cały układ filtra Auto Power On zasilany jest właśnie przez rezystor R30 w dodatniej gałęzi zasilania i przez R38 w ujemnej. Gdyby były diody co ja zasugerowałem APO nie działał by ponieważ nfiltry nie miały by zasilania i ów APO nie miał by racji bytu.

ODPOWIEDZ