Silnik od dysku twardego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Silnik od dysku twardego

Post autor: M@ciej » 08 wrz 2005, 9:05

Jakiś czas temu padł mi dysk 30 GB Segate a ponieważ był po gwarancji, chciałem z niego odzyskać trochę części. W rozlutowywanie elementów SMD nie chciało mi się bawic, ale wymontowałem z niego silnik. Sam silnik jest trochę większy od 5-złotówki i ma tylko 3 odczepy. Czy ktoś wie, jak takie cudo sterować? Jak są połaczone uzwojenia wewnątrz tego silnika?

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów! :)

Awatar użytkownika
Holtek
-
Kontakt:

Post autor: Holtek » 08 wrz 2005, 11:26

Prosty sterownik takiego silnika:
Załączniki
Silnik od HDD.jpg

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 08 wrz 2005, 14:57

Hmm, po co są diody na tym schemacie :roll: :?:

Jeśli możesz to najlepiej użyć płytki od tego hdd jako sterownika - tam masz wszystko gotowe, nawet takie rzeczy jak stabilizacja obrotów. Jak się wszystko odłączy (głowicę) tylko zostawi silnik to po podłączeniu zasilania powinien wystartować (ja mam z 10 takich kompletów, wszystkie startują i się kręcą cały czas).

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 08 wrz 2005, 20:43

Dzieki za schemacik :), ale jak dla mnie jest on nieco skomplikowany i chciałbym zastosować sterowanie za pomocą układu cyfrowego i tranzystorów MOSFET, typu IRF840. Widzę,że jest to typowe polaczenie uzwojen w gwiazdę,m jak w silnikach trójfazowych? Jak działa ten układzik? tj. w jakiej kolejności załączane są uzwojenia? Chciałbym mieć także możność regulacji prędkości obrotowej poprzez regulację częstotliwości impulsów zegarowych, oraz ewentualnie możność zmiany kierunku wirowania. czy ktoś ma jakiś pomysł?

Oryginalna elektronika dysku jest zbyt duża do moich zastosowań a ściśle określona prędkość obrotów nie jest mi potrzebna.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 09 wrz 2005, 7:12

edw 9-2005 str18 sterownik silnika krokowego
albo 4017 skrócony do 3 i przekaźnika zmieniającego 2 wy ze sobą a tym samym kierunek obrotow

Kucior
-

Post autor: Kucior » 13 wrz 2005, 5:57

Polecam eksperymenty tzn. bateryjka i po odczepach silnika. Tak dojdzesz jaka kombinacja ale prawdopodoblnie pójdzie po kolei...

ODPOWIEDZ