Jak sie uzywa diody laserowej?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Gość

Jak sie uzywa diody laserowej?

Post autor: Gość » 06 mar 2005, 10:51

The End chce sprzedac diody laserowe i sa one w obudowie z trzema nozkami. Do czego jest ta trzecia nozka? Czy ma ktos schemat (aplikacje) takiej diody :?:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 06 mar 2005, 13:17

Cze, trzecia nóżka może być użyta jako czujnik temperatury.
A ogólnie wykorzystywane sa tylko dwie nózki, katoda i anoda :)
Aplikacje do tej diody ?
Hmm, chyba poprostu zasilacz odpowiedni.
Bo diody laserowe wymagają sterowania stałym prądem 115mA a wiadomo że jak w diodzie zwiększa się temperatura to rośnie prąd i może to uszkodzić diode.
Więc trzeba specjalny zasilacz zarobić ze stałym źródłem prądowym.
Diodę można wykorzystać w tym wypadku najlepiej do zrobienia efektu świetlnego z wiązką lasera (fajne efekty) jak i do przesyłania danych wiązką lasera na duże odległości.
Wszystko zależy od pomysłu.
Nalezy też zwrucić uwagę na to, że dioda jest wrażliwa na ladunki elektrostatyczne i podczas montażu zachować szczególną uwagę.
Np. nie robić nic przy diodzie w wełnianym i naelektryzowanych sweterku, nie lutować lutownicą transformatorową a jak już to zewrzeć wsystkie nożki ze sobą drucikiem.Nie dotykac paluchami to tam też są ładunki...itd.

Pozdrawiam :)
P.S
Trzeba też uważac na oczy bo naprawde można sobie albo komuś zrobić krzywde do końca życia.
Ale na szczęście (jak na razie) mam odpowiedzialnych kupujących.
A diod coraz to mniej. :)

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 09 mar 2005, 18:50

Jesli ktoś jest zainteresowany to mam schemat zasilacza do tej diody dwuch LM317.
Pozdr

ODPOWIEDZ