Nigdy niemiałem styczności z szafami rack-owymi, ale chętnie kupie sobie jedną albo dwie.
No, ale do tego, o co i chodzi, otóż ostatnio sprawdzając ceny wystraszyłem się (www.tme.pl).
Czy rzeczywiście te szafy są takie drogie?? A przynajmniej czy szuflady muszą kosztować 200zł??
szafy rack-owe
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
Zaba ale jak zobaczysz tą szafę to raczej zmienisz zdanie, nie jest to nic ciekawego.
Taka zwykła skrzynka z prowadnicami po obu stronach a w tych prowadnicach są tylko wycięte małe kwadraciki do których wkładasz nakrętki z taka zapinka i tyle pozwala to na dowolne wybranie poziomu na której sprzęt ma być zamontowany.
Druga sprawa jest taka ze cokolwiek chcesz tam wsadzić będzie musiało spełniać ten standard żeby zmieściło się na prowadnice.
Taka zwykła skrzynka z prowadnicami po obu stronach a w tych prowadnicach są tylko wycięte małe kwadraciki do których wkładasz nakrętki z taka zapinka i tyle pozwala to na dowolne wybranie poziomu na której sprzęt ma być zamontowany.
Druga sprawa jest taka ze cokolwiek chcesz tam wsadzić będzie musiało spełniać ten standard żeby zmieściło się na prowadnice.
Wiem, że to nie będzie tanie, ale zależy mi na tym żeby wszystko stało w jednym poziomie i żeby był łatwy dostęp do całości, a przy okazji ważne będzie lamnie jakość obudowy, nie mam zamiaru tam wkładać generatora na NE555 z przypadkowo ustaloną linijką generowanej częstotliwości. Może koledzy znają inne standardy tego typu szaf, ale nieco tańsze??
http://sklep.zpas.pl/index.php?idl=1&id ... X-011&tw=6
zobacz na ten link 19" szafka najtańsza jest na 4 unity (czyli 4 urządzenia o wysokości 1U)
za 280zł
Tu masz link do wiki i rozmiarów:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... nsions.svg
zobacz na ten link 19" szafka najtańsza jest na 4 unity (czyli 4 urządzenia o wysokości 1U)
za 280zł
Tu masz link do wiki i rozmiarów:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... nsions.svg
Ale o co chodzi? O obudowy do systemu RACK czy skrzynie z szynami w których mozna zamontować urządzenia?
Przede wszystkim szukaj an czymś takim jak... Allegro.
Można kupić jakieś używane graty, można kupić same szyny, profile, kątowniki i samemu spróbować zmontować skrzynkę znp. z płyty OSB 9...20mm. Można takie profile też wpasować w niektóre meble (biurko, szafka - nadstawka biurkowa).
Można kupić też same stojaki na Allegro, w cenie około 100zł.
A tak na marginesie, RACK jest w 2 rozmiarach szerokości, informatycy zajmujący sie LAN i serwerami mają z nimi styczność non stop.
Przede wszystkim szukaj an czymś takim jak... Allegro.
Można kupić jakieś używane graty, można kupić same szyny, profile, kątowniki i samemu spróbować zmontować skrzynkę znp. z płyty OSB 9...20mm. Można takie profile też wpasować w niektóre meble (biurko, szafka - nadstawka biurkowa).
Można kupić też same stojaki na Allegro, w cenie około 100zł.
A tak na marginesie, RACK jest w 2 rozmiarach szerokości, informatycy zajmujący sie LAN i serwerami mają z nimi styczność non stop.