Problem pojawił się gdy wlutowałem drugi układ, pierwszy zmienił swoje parametry... I tak dalej, teraz żaden z nich nie generuje czystego kwadratu
Układ 555
-
Morfeusz1991
- -
- Kontakt:
Układ 555
Witam, stworzyłem 5 generatorów Ne555 według karty katalogowej. Wszystkie układy zmontowałem na płytce obok siebie. Mają wspólne zasilanie oraz i wyjścią są połączone z przyciskami które natomiast są połączone ze sobą(wspólne wyjście dla wszystkich generatorów)
Problem pojawił się gdy wlutowałem drugi układ, pierwszy zmienił swoje parametry... I tak dalej, teraz żaden z nich nie generuje czystego kwadratu
Kosmos jest gdy przycisnę więcej niż 1 przycisk, taki chaos się robi na wspólnym wyjściu że nawet oscyloskop tego nie ogarnia
Pytanie proste, dlaczego tak się dzieje ? Dlaczego układy zakłócają się wzajemnie ?
Musisz narysować schemat, żeby ktoś coś sensownego odpowiedział. Schemat całości.
Co Ci przyszło do głowy, żeby łączyć wyjścia układów, przecież one się mogą pobić jak dwa psy o kiełbasę
Jeszcze gdyby wyjście było typu otwarty kolektor, to nie byłoby takie okropne, ale wyjścia w układzie 555 są przeciwsobne... po prostu robią się zwarcia i zawody w "który tranzystor więcej wytrzyma".
Co Ci przyszło do głowy, żeby łączyć wyjścia układów, przecież one się mogą pobić jak dwa psy o kiełbasę
Jeszcze gdyby wyjście było typu otwarty kolektor, to nie byłoby takie okropne, ale wyjścia w układzie 555 są przeciwsobne... po prostu robią się zwarcia i zawody w "który tranzystor więcej wytrzyma".
Trochę zagmatwany jest ten opis.
Można by spróbować połączyć razem wyjścia układów LM555 za pośrednictwem małych diod, tak aby wyjścia układów na siebie nawzajem nie oddziaływały, a jednocześnie sygnał z dowolnego układu LM555 trafiał do wspólnego wyjścia. Przykładowy schemat takiego sumatora masz poniżej. Sygnał z wspólnego wyjścia należy wzmocnić bo może się okazać za słaby do czegoś więcej niż tylko włączenie diody LED.Mają wspólne zasilanie oraz i wyjścią są połączone z przyciskami które natomiast są połączone ze sobą(wspólne wyjście dla wszystkich generatorów)
- Załączniki
-
- Sumator sygnałów z kilku wyjść.
- sumator.png (1.61 KiB) Przejrzano 4518 razy
-
Morfeusz1991
- -
- Kontakt: