Kaseciaki do lamusa?
Cóż moje pytanie powstało dlatego, iż pamiętam że kiedyś w Młodych Technikach były właśnie opisy jak przerabiać zwykła magnetofony, aby pracowały z starymi komputerami, jak ZX Spectrum. I dodawano tam jakieś diody, oraz zmieniano trochę tory wzmacniaczy. Co do magnetofonu C64 to w środku wiele się nie znajdzie, to głównie konstrukcja mechaniczna, i malutka płytka z jakim scalakiem TTL który prawdopodobnie jest bramkami Schmitta, i formuje sygnał. A same kodowanie jest proste to dwie częstotliwości, jedna reprezentuje logiczne 1, a druga 0. Stąd te wspomniane przez kolegę ćwierkanie w trybie audio. Ale mnie ogólnie zastanawia czy taki magnetofon da się podlączyć do PC i obsługiwać. Ma może ktoś książkę o C64 (w pdf), z szczegółowym opisem budowy i programowania. Wiem że taka była i to po polsku. Znalazłem ja dawno temu w czytelni, ale potem gdzieś zaginęła. widoczne wyrzucili do smietnika.
Miała chyba tytuł "Commodore C64. Budowa i programowanie."
-
000andrzej
- Użytkownik
Podejrzewam, że można by się pokusić o przegranie tego na dysk w formacie 0,1. Jak wiadomo jak zakodowano, pewnie jakiś dekoder by można zrobić, kto wie czy nawet karta dźwiękowa odpowiednio oprogramowana by tego nie zrobiła.
Tylko teraz pytanie po co, skoro jest to kompletnie nieczytelne dla komputera? Są w necie symulatory i być może tam można znaleźć jakieś porady, a na pewno stare gry.
Tylko teraz pytanie po co, skoro jest to kompletnie nieczytelne dla komputera? Są w necie symulatory i być może tam można znaleźć jakieś porady, a na pewno stare gry.
Wpisując w Google frazę emulator C-64 znalazłem kiedyś interface adaptujący magnetofonik z C-64 do PC, jak wrócę do domu to poszukam może gdzieś w zakładkach będę to miał.kayron pisze:No to ja rozszerzę temat. Wie ktoś jak przerobić stare magnetofony tak aby można je podłączyć do C64? Bąć lepiej do PC, aby zgrać gierki z C64 na HDD.
Co do większej prędkości przesuwu taśmy to poprawia ona zapis wysokich tonów (sygnały o wyższej częstotliwości) jest to związane z ziarnistością samej taśmy jak i rozmiarem szczeliny w głowicy zapis-odczyt, co na pewno przekłada się na szybkość zapisywanych w ten sposób transmisji danych. Osobiście nie zauważyłem różnic w prędkości przesuwu taśmy w magnetofonach DATASSETE, jeśli już to nie była to taka rozpiętość jak pomiędzy standardową prędkością szpulowca i kaseciaka (ok. 9,52 / 4,76).KrzysiekK pisze:Z tego co jeszcze pamiętam magnetofony do komputerów miały trochę większą szybkość przesuwu taśmy niż tradycyjne magnetofony muzyczne (4,76 cm / sek.) o ile mnie pamięć nie zawodzi.
Jest program Waw2Prg, który kompiluje dźwięki nagrane z magnetofonu podł. do wejścia liniowego do pliku .prg obsługiwanego przez większość emulatorów.
Do tego wystarczy choćby walkman + kabel mjack-mjack i jakiś program do nagrywania np. audacity.
Do tego wystarczy choćby walkman + kabel mjack-mjack i jakiś program do nagrywania np. audacity.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2008, 22:58 przez elemaniac, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Pozdrawiam
Krzysiek
Jeśli sprawa jest jeszcze aktualna to mogę poszukać w swoich zbiorach serwisówki magnetofonu kasetowego MK - czterystacośtam - ktory był sprzedawany jako "Pamięć masowa" do komputerków klasy ZX Spectrumkayron pisze:No to ja rozszerzę temat. Wie ktoś jak przerobić stare magnetofony tak aby można je podłączyć do C64? Bąć lepiej do PC, aby zgrać gierki z C64 na HDD.
Pozdrawiam
Krzysiek