Chodzi o sprawozdania

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
elvis1987

Chodzi o sprawozdania

Post autor: elvis1987 » 09 lis 2004, 19:19

Mam do zrobienia sprawozdanie ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Może zabrzmi to głupio ale potrzebuje pomocy. Co na początku muszę napisać co później a co na końcu. Może jakieś stronki.

piotr jak zwykle
-

Re: Chodzi o sprawozdania

Post autor: piotr jak zwykle » 09 lis 2004, 19:48

Elvis!musisz powiedzieć o co chodzi!
:P
Ostatnio zmieniony 10 lis 2004, 15:06 przez piotr jak zwykle, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Re: Chodzi o sprawozdania

Post autor: Wojtek » 10 lis 2004, 13:58

elvis1987 pisze:Mam do zrobienia sprawozdanie ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Może zabrzmi to głupio ale potrzebuje pomocy. Co na początku muszę napisać co później a co na końcu. Może jakieś stronki.
Nie lubię być zgryźliwy ale czy coś takiego jak www.google.pl znasz?
oto jeden z wyników poszukiwań na hasło "laborki":
http://www.danco.prv.pl/
Cyba że chodzi Ci o takie sprawozdania jak piotr jak zwykle napisał wtedy ja Ci nie pomogę :D

elvis1987

Post autor: elvis1987 » 10 lis 2004, 21:10

Mieliśmy takie ćwiczenia jak "pomiar napięcia i prądu", "regulacja prądu", "regulacja napięcia" I to ma być w jednym sprawozdaniu.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 lis 2004, 10:23

elvis1987 pisze:Mieliśmy takie ćwiczenia jak "pomiar napięcia i prądu", "regulacja prądu", "regulacja napięcia" I to ma być w jednym sprawozdaniu.
Sprawdziłeś ten link co Ci podałem?

elvis1987

Post autor: elvis1987 » 11 lis 2004, 10:52

Ono patrzłem. Dzięki znalazłem co nieco. ale jeszcze mnie dalej nurtuje pytanie jak się piszę sprawozdania. Bo my na lekcji dostaliśmy kartki z zadaniami. I tam jest wszystko opisane jak zrobić, tylko my musieliśmy porobić pomiary. I teraz pytanie. Czy ja to musze wszystko przepisywać? Czy spraowzdanie pisze się tak; " na początku co mieliśmy na celu w ćwiczeniu i co robiliśmy, później spis przedmiotów jakich używaliśmy dalej jak podłączaliśmy a na końcu wnioski jakie z tego wynikły" ? i to mamy kilka tematów w jedno sprawozdanie, to jeszcze piszemy jak złożyliśmy ćwiczenie wnioski i dalej drugie ćwiczenie wnioski i trzecie ćwiczenie wnioski? prosze o odpowiedź. Z góry dziękuje.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 11 lis 2004, 11:15

Wróżką raczej nie jestem i trudno mi zgadnąć jakie wymagania może mieś prowadzący zajęcia (nie wiem czy jesteś studentem czy uczniem) Jak ja sięgam pamięcią to na studiach pisało się sprawozdania w taki sposób:
1. Temat ćwiczenia, data wykonania dane osobnika wykonującego itp.
2. Krótkie omówienie teoretyczne zgadnienia (w twoim przypadku ćwiczenia są pokrewne a więc mozna to razem ująć)
3. Przedstawiony układ pomiarowy i przyrządy pomiarowe
4. Wyniki pomiarów np w tabelach oraz jesli to niezbędne i wynika z poleceń ćwiczenia to jeszcze obliczenia ( i to możesz rozbić na te twoje trzy ćwiczenia)
5. Policzenia błędów
6. Omówienie wyników i wnioski
To chyba wszystko :)
Ale czy teraz się pisze inaczej sprawozdania to nie wiem.

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 11 lis 2004, 11:22

Zapamietaj sobie na cale zycie taka zasade: jezeli robisz jakas prace ktora kiedys ma byc analizowana przez inna osobe, to opisz ta prace dokladnie. W takim sprawozdaniu musisz napisac: co robiles, kiedy robiles, w jakim celu, czym robiles, jaki byl uklad lub zestawienie urzadzen, jakie uzyskales wyniki/ rezultaty, oraz jakie wyciagnoles z tej pracy wnioski. Do tego dochodzi jeszcze, wyniki np. pomiarow, okreslenie warunkow, dokladny spis urzadzen i ewentualnie spis literatury. Jezeli zrobisz to wszystko schludnie i przejzyscie, to gwarantuje Ci ze bedziesz chwalony do konca swiata, a cenzurka murowana.
pozdrowka

ziomuś

Post autor: ziomuś » 18 lis 2004, 18:49

Dzięki dostałem 4. Brakowało mi warunków pomiarów i takie drobne błędy. Dzieki

ODPOWIEDZ