Ładowanie akumulatora w układzie

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Kamil 1
-

Ładowanie akumulatora w układzie

Post autor: Kamil 1 » 01 sie 2008, 19:56

Witam

Mam zamiar zbudować pewien układ ale mam problem z zasilaniem. Zasilanie tego układu będzie wyglądać następująco:
Z transformatora 12V napięcie będzie kierowane na stabilizator 5V a z niego do zasilania układu. Mam zamiar dołączyć jeszcze akumulator 9V (zapasowe zasilanie) który będzie ładowany również z tego transformatora. I tu zaczynają się schody. Jak podłączyć akumulator aby w czasie zasilania sieciowego był ładowany a w czasie zaniku zasilał układ?

Oczywiście akumulator będzie wpięty przed stabilizatorem.

Proszę o pomoc

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 01 sie 2008, 20:12

Do (+) akumulatora włącz anodę diody prostowniczej, a jej katodę podłącz do dodatniego bieguna zasilacza (przed stabilizatorem). Równolegle możesz zbocznikować rezystorem dobranym pod wartość prądu doładowania akumulatora. To było by najprostrze rozwiązanie, aczkolwiek pewnie ma swoje minusy.

Kamil 1
-

Post autor: Kamil 1 » 02 sie 2008, 7:23

Czyli jaką wartość ma mieć ten rezystor?

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 02 sie 2008, 13:16

A może po prostu zwykły przekażnik?.

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 02 sie 2008, 13:59

Wg mnie nie ma potrzeby ciągłego ładowania akumulatora. Nie znam się za bardzo na akumulatorach ale zapewne można go przeładować- jeśli tak po potrzebny Ci dodatkowo układ ładowarki w/w akumulatora. Ja bym to zrobił dokładnie tak jak na przykład awaryjne zasilanie w układach z zegarami RTC. Robisz tak: zasilasz układ z sieci ale jednocześnie za pośrednictwem 2 diód podłączasz akumulator tak ze prąd bedzie z niego pobierany tylko w przypadku braku napięcia z transformatora. Popatrz sobie na dowolny projekt zegara z układem typu RTC (było tego trochę w EdW) i zrobisz dokładnie tak samo.

Awatar użytkownika
Pan_Buka
-

Post autor: Pan_Buka » 03 sie 2008, 21:13

Witaj
Najprostsze rozwiązanie: pomiędzy kondensator filtra zasilacza a stabilizator wstawiasz dodatkową diodę - zapobiegnie ona rozładowaniu akumulatora przez mostek i uzwojenia trafo w razie zaniku zasilania. Akumulator podłączasz pomiędzy tą diodą a wejściem stabilizatora. W szereg z akumulatorem musisz włączyć rezystor ograniczający. Jego wartość musisz dobrać tak, aby prąd ładowania nie przekroczył wartości 0,1 C (czyli pojemności akumulatora) - tak więc dla akumulatora 1Ah wartość prądu nie powinna przekroczyć 100mA. Jest to dość bezpieczne przybliżenie bo nie piszesz, w jakich warunkach ma pracować zasilacz i co to za akumulator

Kamil 1
-

Post autor: Kamil 1 » 04 sie 2008, 21:02

A czy mógłbym prosić o jakiś schemacik? Tak na "sucho" to troszkę trudno mi to sobie wyobrazić.

ODPOWIEDZ