Co jest grane w zasilaczu regulowanym ??
-
eludek
Co jest grane w zasilaczu regulowanym ??
Jeżeli moglibyście napisać mi co nie działa jak powinno w zasilaczu regulowanym, który sam zmontowałem byłbym wdzięczny
)) Ale o co chodzi, mianowicie jest prosty zasialcz, wiem, że prąd jest wyprostowany, stabilizator działa ok (LM 317) ale jak zmieniam opór na rezystorze regulowanym to napięcie zamiast zmieniać się z 1.25 do 24 V lekko maleje, a następnie dalej rośnie. Nie wiem co jest tego przyczyną, potencjometr jest dobry, nie wiem wiec co źle zmontowałem. Jakby ktoś wiedział jaka jest przyczyna to proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam!
-
eludek
Sorry, rysunek!!
Tak, masz rację, sorry. Schamat układu, który zmontowałem znajduje się tutaj:
. Dzięki za info.
. Dzięki za info.Do końca nie rozumiem co to znaczy najpierw maleje a potem rośnie. Układ wygląda na poprawny ja jedynie dodałbym kondensator równolegle do 470 z 4,7k. Nie piszesz również pod jakim obciążeniem to sprawdzasz? W dwóch skrajnych położeniach potencjometru powinieneś otrzymać minimum i maksimum napięcia wyjściowego tyle że nie w tym zakresie który podajesz tylko w zkresie 3,4 do 25,4V co łatwo sprawdzić wyliczając to ze wzoru:
Uwy=1,25*(1+R2/R1) +Iadj*R2
gdzie R2 to 470 ohm dla jednego skrajnego połozenia potencjometru (wtedy gdy jest zwarty) lub 5,17kohm (4,7+0,47); R1=270ohm; Iadj=50uA który mozna ewentualnie pominąć, jak chcesz mieć od 1,25V regulację to zrezygnuj z 470ohm. Jeśli chcesz notę aplikacyjną to mogę podesłać. Podaj jakie konkretne napięcia masz w układzie (pomierz to) dodaj na wyjściu jeszcze kondensator 100nF, ale to nie jest takie konieczne.
Jakie masz napięcie na wejściu?
Jedna rzecz którą sprawdź, bo jest jedna nieścisłość w twoim schemacie, patrząc na obudowę stabilizatora (TO220) od strony napisów masz mieć od lewej strony po kolei: pin 1 - ADJUST, pin 3 - OUTPUT, pin 2 - INPUT, patrząc na twój schemat wejście jest na pinie 1, na pinie 2 jest ADJUST czyli odwrotnie niż powinno być, chyba że mimo błędnego oznakowania na schemacie połaczyłeś to dobrze - wtedy czekamy na informacje co do napięć w układzie.
Uwy=1,25*(1+R2/R1) +Iadj*R2
gdzie R2 to 470 ohm dla jednego skrajnego połozenia potencjometru (wtedy gdy jest zwarty) lub 5,17kohm (4,7+0,47); R1=270ohm; Iadj=50uA który mozna ewentualnie pominąć, jak chcesz mieć od 1,25V regulację to zrezygnuj z 470ohm. Jeśli chcesz notę aplikacyjną to mogę podesłać. Podaj jakie konkretne napięcia masz w układzie (pomierz to) dodaj na wyjściu jeszcze kondensator 100nF, ale to nie jest takie konieczne.
Jakie masz napięcie na wejściu?
Jedna rzecz którą sprawdź, bo jest jedna nieścisłość w twoim schemacie, patrząc na obudowę stabilizatora (TO220) od strony napisów masz mieć od lewej strony po kolei: pin 1 - ADJUST, pin 3 - OUTPUT, pin 2 - INPUT, patrząc na twój schemat wejście jest na pinie 1, na pinie 2 jest ADJUST czyli odwrotnie niż powinno być, chyba że mimo błędnego oznakowania na schemacie połaczyłeś to dobrze - wtedy czekamy na informacje co do napięć w układzie.
Układzik LM317 z tego co wiem powinien być wstępnie obciążony prądem o wartości kilka mA, więc może warto na wyjściu dodać rezystorek obciążający, lub coś w tym stylu. Brak wstępnego obciążenia w zasadzie nie powinien powodować kłopotów, o których piszesz, ale wszystko jest możliwe więc może warto coś takiego zastosować.