Realizacja podtrzymywania napięcia w zegarku
Realizacja podtrzymywania napięcia w zegarku
Mam pytanie dotyczące możliwości podtrzymywania napięcia z zegarku, który normalnie jest zasilany z sieci. Zastanawiałem się nad zastosowaniem kondensatora o pojemności typu 1F (z tych na małe napięcie itd.), byłoby to dla mnie najłatwiejsze, natomiast wolałbym jednak użyć jakiegoś małego akumulatora, ze względu na funkcjonalność układu. Ma ktoś jakieś porady szczególnie zastanawiam się jakim prądem ów akumulator ładować i jak go podłączyć - trzeba stosować jakieś diody itp czy jak? Jak obliczyć taen prąd i jak ew. go ograniczyć - rezystor tu chyba sie nie nadaje, bo później ograniczy prąd wypływający z aku?
Zegarek pobiera prąd ok. >100mA podczas normalnej pracy. Po wyłączeniu zasilania sieciowego(brak prądu) będzie podtrzymywany z akumulatora, ale już tylko sam procek reszta zostanie wyłączona. Poza tym zależy mi jeszcze, żeby przy naciśnięciu odpowiediego przycisku wyświetlacze włączały się na chwilę (<1s), aby można bylo zobaczyć godzine także gdy nie ma prądu. Do samego procka można by pewnie zastosować kondensator dużej pojemności, ale ze względu na funkcję którą chce wprowadzić to raczej niewystarczy. Wyświetlaczem w układzie będzie lampa, więc napięcie do żarzenia to 3V i właśnie największy prąd bo kilkadziesiąt mA, natomiast zaświecanie sementów to napięcie ok. 18V, (można pewnie nieznacznie zmniejszyć). W każdym razie tu prąd jest minimalny.
[ Dodano: 2008-04-09, 16:44 ]
Ilość miejsca tu raczej nie gra roli. ważne, zeby było
[ Dodano: 2008-04-09, 16:44 ]
Ilość miejsca tu raczej nie gra roli. ważne, zeby było
-
elektronWielki
- Użytkownik
Akumulatorki NiCd to przeżytek, posiadaja efekt pamieciowy i wymagaja pelnych cyklow ladowania/rozladowania dlatego lepiej tutaj zastosowac akumulatorki NiMH.joon pisze:Na taki prąd to akumulatorki AA niklowo kadmowe wystarczą z ładowaniem prądu 0,05C który nie powinien spowodować uszkodzenia akumulatorka przez przeładowanie.
Myslales o ukladzie RTC?
Czytałem w kilku miejscach w necie (chyba na elektrodzie0, że nie da się zrobić dokładnego zegara bez RTC, ale sam nie wiem. Przerwania nie wystarczą? Pasowałoby, żeby zegarek się nie spóźniał, ale to nie musi być zegar atomowy i jak się spóźni 1s na rok to świat sie nie zawali
Osobiście wolałbym nie aku AA tylko coś z takich mniejszych. znaczy nie tyle mneijszych co przystosowanych do lutowania (z koncówkami). Tam mam dokładnie okreźlone parametry itd
a znowu wkłądanie 3*AA, żeby tylko podtrzymać napięcie wg mnie troche mija sie z celem.
-
elektronWielki
- Użytkownik
Dokładność zegara z układem RTC zależy stabilności drgań zastosowanego kwarcu. Zazwyczaj jest to kwarc 32kHz i nie posiada atomowej dokładności, wręcz przeciwnie. Niska częstotliwość podyktowana jest mniejszym poborem mocy przez układ RTC.
Na niską dokładność skłądają się zewnętrzne warunki, temperatura, wahania napięcia itp. Generatory kwarcowe o przyzwoitej dokładności są budowane w postaci modułu, w którym panuje stabilna temperatura dzięki zastosowaniu grzałki z termostatem.
Zastosowanie specjalizownych kostek RTC w urządzeniach rozwiązuje problem samego pomiaru czasu niezależnie od warunków zasilania. Układy takie zasilane są z baterii litowej 3V i pracują bez przerwy przez kilka dobrych lat, ponieważ pobieraja z niej prad rzędu uA.
W EdW zostało zaprezentowanych wiele ukladow z kostka PCF8583. Zasilana jest bateria litowa 3V, kwarc 32kHz, komunikacja z uC po magistrali I2C. Mozna z niej odczytywac rok, date, godziny, sekundy, można włączac alarm. Poniżej masz karte katalogową:
http://www.aurel32.net/elec/pcf8583.pdf
Na niską dokładność skłądają się zewnętrzne warunki, temperatura, wahania napięcia itp. Generatory kwarcowe o przyzwoitej dokładności są budowane w postaci modułu, w którym panuje stabilna temperatura dzięki zastosowaniu grzałki z termostatem.
Zastosowanie specjalizownych kostek RTC w urządzeniach rozwiązuje problem samego pomiaru czasu niezależnie od warunków zasilania. Układy takie zasilane są z baterii litowej 3V i pracują bez przerwy przez kilka dobrych lat, ponieważ pobieraja z niej prad rzędu uA.
W EdW zostało zaprezentowanych wiele ukladow z kostka PCF8583. Zasilana jest bateria litowa 3V, kwarc 32kHz, komunikacja z uC po magistrali I2C. Mozna z niej odczytywac rok, date, godziny, sekundy, można włączac alarm. Poniżej masz karte katalogową:
http://www.aurel32.net/elec/pcf8583.pdf
-
elektronWielki
- Użytkownik
-
elektronWielki
- Użytkownik