Brama przesowna. Fotokomorka

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

Brama przesowna. Fotokomorka

Post autor: piotrek7700 » 10 lut 2008, 16:42

witam. zamierzam zbudować sobie sterowanie do bramy przesownej. kiedyś już robiłem, ale miałem gotowa fotokomórke... z firmowej bramy... teraz sobie sobie. więc pytanie, w jaki sposób rozwiązać kwestie fotokomórki? w nadajniku oczywiście nieśmiertelna 555 i dioda ired w tulejce by maksymalnie skupić wiązkę(najlepszą była by soczewka skupiająca ale nie nam...) ale co w odbiorniku? wystarczy fotoelement i wzmak operacyjny do wykrywania przerwania wiązki? za wzmakiem oczywiście 555 w roli generatora monostabilnego. żeby załączyk mały przekaźnik. macie jakieś inne pomysły? rady?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 10 lut 2008, 17:00

Jeżeli chcesz jedynie sprawdzić czy na drodze bramy nie znajduje się żaden przedmiot (np. auto) to możesz wykorzystać IR. Ale czy skuteczniejszym rozwiązaniem nie będzie zastosowanie dwóch barier laserowych (mam na myśli wykorzystanie dwóch wskaźników laserowych, przy których przy okazji nie musimy martwic się o skupienie wiązki)po obu stronach bramy? Myślę że będzie i prościej i taniej :D

piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piotrek7700 » 10 lut 2008, 18:12

bariera laserówa? o tym nie pomyślałem... tak. taka barierą na jedynie zareagować jak na podjeździe pojawi się jakąś przeszkodą....w roli odbiornika wiązki lasera wykorzystać fotorezystor?czy masz coś innego na myśli?

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 10 lut 2008, 18:48

piotrek7700, tu masz ciekawe rozwiązanie:
http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT730.pdf
Sam z niego korzystam w garażu i spisuje się świetnie. Nawet nie mam tej diody IR LD274 tylko zwykłą IR w tulejce i odległość kilku metrów nie jest żadnym problemem.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 lut 2008, 0:01

Fototranzystor, szybszy i jeżeli sterujesz wskaźnik laserowy odpowiednią modulacją masz szybszą reakcję i zero błędów.

piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piotrek7700 » 11 lut 2008, 8:18

z tym wskaźnikiem to dobry pomysł... ale spróbuje jeszcze ze zwykła dioda dla porównania. tylko czy taki wskaźnik wytrzyma pracę ciągłą? przez lata?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 11 lut 2008, 8:55

Ja proponuję rozważyć jakąś inną metodę detekcji obiektu niż bariera świetlna. Ponieważ zapewne będzie pracować na dworze zatem będą problemy z jej czyszczeniem bo albo to snieg napada, albo coś innego. Może warto zastosować np. pętlę indukcyjną? Poza tym każde źródło światła ma swoją żywotność.

Awatar użytkownika
PiotrekEl
Użytkownik

Post autor: PiotrekEl » 11 lut 2008, 9:13

W sumie racja. Co do tej bariery świetlnej to chyba się nie nada za bardzo. Nawet jak będzie w obudowie to szyba lub pleksa będzie tłumiła światło.
No i np śnieg może zasypać i będzie problem.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 lut 2008, 13:47

Fabryczne rozwiązania też bazują na optyce w większości i nic złego nie dzieje się podczas eksplatacji w zimie, czy jesieni. Wystarczy od czasu do czasu przetrzeć ochronna szybkę :D. A co do żywotności to dioda laserowa za parę złotych przy odpowiednim traktowaniu też będzie miała sporą żywotność, którą zresztą możemy wydłużyć za pomocą kluczowania.

ODPOWIEDZ