zmiana studiów?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
le90las
-

zmiana studiów?

Post autor: le90las » 09 lut 2008, 18:21

Witam

Jestem studentem drugiego roku informatyki o profilu grafik komputerowy i od pewnego czasu zajmuje się elektroniką, bardzo ją polubiłem i chciałbym zmienić kierunek studiów, tzn zamierzam skończyć tę grafikę i o ile się uda, z tytułem inż. ubiegać się o przyjęcie na studia mgr związane właśnie z elektroniką.

Jaki konkretnie profil proponujecie i czym będę mógł się zajmować, co jest obecnie najpopularniejsze, i ogólnie jakie jest wasze zdanie na ten temat.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc ;)

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 09 lut 2008, 19:26

Może warto jeszcze się zastanowić, ile ci zostało tej grafiki i jak będziesz już kończył to wtedy się zaczniesz decydować - wiecej czasu na przemyślenia. a tak ogólnie to kupuj EdW lub/i EP i może zdecydujesz co tak naprawdę Cie najbardziej interesuje ;)

samson
Użytkownik

Post autor: samson » 10 lut 2008, 2:58

Uważam, że masz nieco nie prawidłowe podejście do sprawy. Fajnie, że zainteresowała Cię elektronika, ale pytanie co jest najmodniejsze nie jest na miejscu. Elektronika jest bardzo szeroką dziedziną nauki i każdy wybiera sobie jakiś fragment i doskonali się w nim. Doświadczenie zdobywa się latami. Nie można się sugerować opiniami innych twierdzących, że np. technika mikroprocesorowa jest najbardziej na topie lub tranzystorki są najfajniejsze. Sam musisz wiedzieć w czym czujesz się najlepiej i co sprawia Ci radość w zabawie w danym fragmencie. Oczywiście musisz mierzyć siły na zamiary.

Krótko mówiąc jeżeli podoba Ci się ta część elektroniki którą teraz się zajmujesz to zajmuj się nią dalej, chyba, że czujesz się w niej już mistrzem i szukasz jakiś innych wrażeń w tej dziedzinie.

A tak w ogóle to czym się zajmujesz w elektronice(trochę mało napisałeś w tym temacie)

Pozdrawiam

Ozeh
-

Post autor: Ozeh » 10 lut 2008, 11:43

To w sumie jestes w takiej samej sytuacji jak ja. Tez jestem na 2 roku informatyki, tyle ze ja jestem na innej specjalnosci. Ostatnimi czasy bardzo zainteresowala mnie elektronika. Niestesty nie mam praktyczne zadnych podstaw. Od niedawana kupuje EdW i zamierzam kupic osla laczke.
Ale wracajac do tematu to takze mysle na dalszymi studiami zwiazanymi z elektronika. A jako ze 2 lata pracuje juz w warsztacie samochodowym i jako takie pojecie mam w tej dziedzinie wybierajac dalszy kierunek studiow chcialbym polaczyc te wszystkie 3 dziedziny: inforamtyka, elektronika i samochody. Boje sie tylko ze nie znajde takiego kierunku studiow ale nawet jeszcze nie szukalem. Mam jeszcze na to rowno 2 lata.

Awatar użytkownika
ghazi
-
Kontakt:

Post autor: ghazi » 10 lut 2008, 15:35

@le90las rozumiem, że nie studiujesz w Wieczorowej Wyższej Szkole Super Programistów, tylko na Politechnice. Jeśli tak, to masz zaliczone 90% przedmiotów, które obowiązują na pierwszym roku (analiza, algebra, programowanie, być może miernictwo), wiec bez problemów przyjmą Cie "z buta" na IIgi rok elektroniki (będziesz robić 2 kierunki na raz). Dzieki temu ominiesz cały nudny aparat matematyczny z I go roku, bo już go znasz. Wylądujesz prawdopodobnie na laboratoriach z miernictwa, półprzewodników, na wykladach z techniki cyfrowej, analogowej, pola magnetycznego, teorii obowodów. Wątpie, zebys chodził na te zajecia z przyjemnoscia, ale zawsze mozesz sprobowac. W kazdej chwili mozesz zrezygnowac bez zadnych kosztow i straty dla glownego kierunku (inf).

A co do elektroniki po informatyce:

1. Będziesz już stary ;), przydałoby sie isc do pracy, a nie uczyc sie kolejne min. 5 lat
2. Nie wiadomo, czy po tak dlugim czasie zalicza Ci przedmioty matematyczne - bedziesz sie musiał jeszcze raz z tym babrać

le90las
-

Post autor: le90las » 10 lut 2008, 18:47

Obecnie uczęszczam do państwowej wyższej szkoły zawodowej, na kierunku informatyka, grafika komputerowa, są to studia inżynierskie, trwają 7 semestrów.

Chodzi mi oto, że chciałbym po ukończeniu tej szkoły, po otrzymaniu tytułu inżyniera "iść" dalej, lecz w jakimś innym kierunku, tzn chodzi tu o "coś" z elektroniką.

Generalnie na tym kierunku - GK - nie mam jakiś typowo "graficznych" przedmiotów, z wyjątkiem plastyki, na której .... malujemy farbkami ;/,

Ta szkoła kształci w zakresie, jakby - "ogólnym", miałem jedno semestralne przeszkolenie z Podstaw Elektroniki i Miernictwa i ogólnie z kilku zagadnień informatycznych, poczynając od sieci komputerowych, a kończąc na programowaniu ;)

Dowiedziałem się, że jako inżynier informatyki mógłbym ubiegać się na dalszą naukę, lecz w innym kierunku, tzn do wybierać mogę z przedmiotów typowo technicznych : matematyka, fizyka, chemia, elektronika etc. z tym, że nie chciałbym rozpoczynać od "zera", stąd taki wybór,

Proponujecie dwa kierunki, tzn tę informatykę - kontynuować i równocześnie zacząć elektronikę, ale mieliście na myśli zaczynać elektronikę od "zera"?

elektronWielki
Użytkownik

Post autor: elektronWielki » 10 lut 2008, 23:59

le90las pisze:Generalnie na tym kierunku - GK - nie mam jakiś typowo "graficznych" przedmiotów, z wyjątkiem plastyki, na której .... malujemy farbkami
to lepiej zacznij tą elektronikę bo z tymi farbkami to troche strata czasu :)

dla porownania na politechnice (kierunek informatyka na politechnice) na przedmiocie grafika komputerowa mielismy do czynienia np. z programowaniem w opengl, vertex i pixel shader, pisanie gier z grafiką 3d

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 11 lut 2008, 0:06

Nie od zera, masz podstawy niewiedząc o tym.. przeanalizuj program nauczania....

Awatar użytkownika
Thor
Użytkownik

Post autor: Thor » 11 lut 2008, 0:12

Witam.

Ja jestem prawie na 4 semestrze na Politechnice Śląskiej na kierunku Elektrotechnika i powiem , że fajny kierunek jak ktos lubi te klocki , jest tak sobie dla jednych trudny kierunek dla innych latwy . Z tym co masz teraz raczek watpie aby przyjeli Ciebie na ktorys semestr wyzszy poza pierwszym , ale idz i zapytaj sie . Jak miales Analize matematyczna , algebre fizyke to polowe semestru mialbys za soba , ale nie wiem jak tam stoisz z matma . U nas jest troche wysoko poprzeczka postawiona , ale nie jest zle. Nas właśnie namawiali profesorowie aby po tym jak uzyskamy inz. nie konczyc na tym tylko sie rozwijac dalej czy robic mgr. z danej specjalizacji bądz inny kierunek sobie obrac informatyke , marketing itp . Ja proponuje Tobie zaczac od zera i tak jak kolega wspomniał obrac sobie jakis kierune , Robotyka , mikroprocesory , czy tez cos z audio , nie spotkalem sie aby ktos byl super z kazdej dziedziny owszem nie koncz na jednej dziedzinie , kazda z kazda sie w pewien sposob łącza ze sobą .

Ja ci proponuje zaczac kierunek elektrotechnike na Pol Śląskiej ,zdobędziesz tam podstawy a specjalizacji jest troche do wyboru i naprawde sa ciekawe Poza kablami:P . chyba ze ciebie rajcuje ciagniecie kabli , po ziemi itp :P .

Pozdrawiam Bartek

ODPOWIEDZ