piorun

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
eldorado
-

Post autor: eldorado » 05 cze 2007, 17:05

Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post :)
**witam się**
Przeglądając net natrafiłem na coś takiego http://trendexpert.wordpress.com/2007/0 ... runochron/

To byłoby chyba bardzo fajne rozwiązanie, bo komórkę ma już coraz więcej ludzi, więc może będzie wreszcie bezpieczniej?

A propos bezpieczniej, to oprócz "piorunochronu" komórki mają też przy przechodzeniu przez pasy pomagać: http://trendexpert.wordpress.com/2007/0 ... -pieszych/

Tylko znając polskie realia, to takie cudeńka będziemy mieli za 50 lat :(

Awatar użytkownika
Sagittarius
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sagittarius » 12 cze 2007, 11:33

Piorunochron ma na celu ochronę budynku poprzez "przyciągnięcie" piorunów do siebie i odprowadzenie ich ładunku do ziemi. Stosowana jest zasada, że prąd płynie tam, gdzie mu łatwiej ;-)

Wykrywacze... Są profesjonalne systemy detekcji. Stosowane są one na polach golfowych... Stanów Zjednoczonych... Nie słyszałem o czymś takim u nas. Myślę, że taki system jest zbyt drogi, by się nim interesować.

Faktycznie można wykryć zbliżającą się burzę przy pomocy np. radia, ale jest to na tyle mało skuteczne, że raczej bym się nie zdecydował na automatyczne wyłączenie urządzeń w przypadku wykrycia burzy. Powodem problemów (czytaj: fałszywych alarmów) mogą być silniki elektryczne (wiertarki, odkurzacze, itd.), monitory komputerowe a nawet przejeżdżające niedaleko samochody (instalazja zapłonowa).

Jak się zabezpieczać?

Po pierwsze, jeśli jesteśmy w domu należy wyłączać wszystko z sieci. W przypadku telewizorów i urządzeń RTV koniecznie trzeba wyjąć kabel antenowy z gniazda.

Instalacje przemysłowe działają nawet podczas burzy. Stosowane są w nich różnego rodzaju zabezpieczenia. W instalacji zasilającej montowane są ochronniki przeciwprzepięciowe. Pozwalają one odprowadzić stosunkowo dużą energie do ziemi, ale najczęściej po zadziałaniu takie zabezpieczenie trzeba wymienić. Można stosować zabezpieczenia na różne wartości energii dla instalacji o różnych mocach. Są bardzo skuteczne. Warystory oraz listwy z filtrami są kolejnym stopniem zabezpieczenia. Mają dużą skuteczność ochrony, o czym sam miałem już kilka razy okazję się przekonać. Często filtr lub warystor kończy życie, ale reszta jest sprawna. Dodatkowo warystory montowane są również w urządzeniach. Serwisowany sprzęt RTV najczęściej wymaga wymiany warystora, bezpiecznika i czasem kilku dodatkowych elementów w torze zasilającym.

Na koniec jedna ważna informacja. Wszystkie te urządzenia działają skutecznie, ale konieczne jest, by instalacja w budynku była prawidłowo wykonana. Listwy z filtrami i warystorami muszą być podłączone do gniazd z bolcem, ale bolec musi być polączony z przewodem ochronnym. Czasem drobne niedociągnięcie lub kabelek "nie tam, gdzie trzeba" może zniweczyć wszystkie działania zabezpieczeń.

Co bym polecił? Myślę, że wskazane jest w chwili obecnej zainwestowanie w pomiar instalacji elektrycznej. Wykona ją firma zajmująca się elektryką lub zakład energetyczny (ale sam polecam poszukać jakiejś niezależnej firmy). Podczas tych pomiarów sprawdzana jest prawidłowość połączeń w instalacji, ochrony przeciwporażeniowej, izolacji, uziemienia, itd. Myślę, że taka inwestycja może okazać się pierwszym i ostatnim krokiem koniecznym do wykonania. Może niektórzy już się zbierają na krytykę tego pomysłu, ale widziałem juz wiele podobnych sytuacji...

Powodzenia!

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 01 lip 2007, 18:15

Witam.
Inwestowanie w firme ktora sprawdzi nasza instalacje domowwa pod katem wyladowan atmosferycznych nie ma sensu. Dlaczego? juz opisuje.
Instalacja odgromowa to jak wszyscy wiedza popularne "piorunochrony". Jak cos takiego wyglada? W przypadku domu jednorodzinego zaczynajac od gory:
-tzw. "antenki" czyli odcinki przewodzacego metalu najczescie prety stalowe umieszczone w najwyzszych miejscach na dachu orazw miejscach polaczen zwodow pionowych i poziomych. Zwody poiome to te ktore biegna na czubku dachu oraz na krawedziach. dodatkowo jesli dach i rynny sa wykonane z materialu przewodzacego to te laczy sie je z reszta instalacji odgromowej "dachowej". Zwody pionowe to linie wykonane najczesciej z drutu stalowego o srednicy z reguly 8mm. Zwody te polaczone sa z uziomami przez zaciski kontrolne. Uziomy z reguly sa to szpilki metalowe wbijane na glebokosci 1m (zwykle) o dlugosci 150 cm. Wszystkie uziomy polaczone sa tzw. otokiem ktory biegnie naobkolo budynku. od kazdego uziomu biegnie bednarka do zaisku kontrolnego.
Pomiar wyglada w ten sposob ze specjalny przyzad puszcza napiecie sieciowe na milisekundy na zacisk kontrolny (przy odlaczonych wszystkich zwodach pionowych) i mierzy za pomoca prawa Ohma rezystancje pojedynczego uziomu. W polsce tego co pamietam kazdy uziom musi miec rezystancje ponizej 5 Ohm, czy cos kolo tego.
-zabezpieczenia przeciwprzepieciowe znajdujace sie w rozdzielkach mieszkaniowych ktorych zadaniem jest tlumienie impulsow napieciowych powyzej np. 280V.
I tylko jesli zastosujemy obie te metody to mamy pewnosc ze nic nie uszkodzi sie w czasie wyładowania. Jezeli w instalacji stosowane sa zabezpieczenia przeciwprzepieciowe powaznym bledem jest wyciaganie wtyczek zasilajacych urzadzenia elektroniczne z gniazdek poniewaz wtedy wlasnie urzadzenia te nie sa chronione przed napieciem zaidukowanym przez bezposrednie trafienie np. w komin czy istniejaca inastalacje odgromowa.
pozdrawiam
ewentualne pytania na pw.

ODPOWIEDZ