Proszę o ocenę mojego projektu ..::ROBOT MOBILNY::..
Proszę o ocenę mojego projektu ..::ROBOT MOBILNY::..
Witam
Chcę zbudować małego robota/pojazd zdalnie sterowany. Chce zastosować:
-mikrokontroler attiny2313 albo inny AVR
-zasilanie - trzy akumulatorki ok.1500mah łącznie 3,6V
-baterię słoneczną do doładowywania baterii (http://allegro.pl/item186490092_panel_s ... v_bcm.html)
-dwa małe silniczki od elektrycznych szczoteczek do zębów (pobór prądu ok 0,3A przy 4v)
-mostek H l293d
Planuje zamontować na pokładzie jakieś czujniki wilgotności, temperatury itp oraz małą bezprzewodową kamerę. Transmisja będzie przebiegała za pomocą CC1000PP albo bluetooth. Robot będzie jeździł po płaskim terenie. Będzie możliwość sterowania ręcznego albo przełączenia na tryb automatyczny.
CO O TYM MYŚLICIE?
Czekam na sugestie i oceny
Chcę zbudować małego robota/pojazd zdalnie sterowany. Chce zastosować:
-mikrokontroler attiny2313 albo inny AVR
-zasilanie - trzy akumulatorki ok.1500mah łącznie 3,6V
-baterię słoneczną do doładowywania baterii (http://allegro.pl/item186490092_panel_s ... v_bcm.html)
-dwa małe silniczki od elektrycznych szczoteczek do zębów (pobór prądu ok 0,3A przy 4v)
-mostek H l293d
Planuje zamontować na pokładzie jakieś czujniki wilgotności, temperatury itp oraz małą bezprzewodową kamerę. Transmisja będzie przebiegała za pomocą CC1000PP albo bluetooth. Robot będzie jeździł po płaskim terenie. Będzie możliwość sterowania ręcznego albo przełączenia na tryb automatyczny.
CO O TYM MYŚLICIE?
Czekam na sugestie i oceny
Kamera, bluetooth, no właśnie... A koszty? A w jaki sposób będzie odbywała się transmisja bluetoothem??
Wydaje mi się, że to będzie trochę ważyło
I czy bateria słoneczna będzie na tyle skuteczna, żeby ładować akumulatorki?
Myślę, że ten panel to nawet ciekawa idea, tylko czy przez to robot nie stanie się zbyt delikatny?
Może moje wątpliwości do czegoś się przydadzą
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że to będzie trochę ważyło
Jesteś pewien, że taki małe silniczki od elektrycznych szczoteczek do zębów uciągną robota?filonfn pisze:-dwa małe silniczki od elektrycznych szczoteczek do zębów (pobór prądu ok 0,3A przy 4v)
I czy bateria słoneczna będzie na tyle skuteczna, żeby ładować akumulatorki?
Myślę, że ten panel to nawet ciekawa idea, tylko czy przez to robot nie stanie się zbyt delikatny?
Może moje wątpliwości do czegoś się przydadzą
Pozdrawiam
-
elektronWielki
- Użytkownik
Moim zdaniem powinienes pomyslec rowniez nad bezprzewodowym przesylaniem obrazu, wtedy mozesz uzyc np kamerki cyfrowej. Najlepiej jesli obraz bedzie przesylany razem z sygnalami sterowania, co niestety troche spowolni transmisje i uzyskasz niewielki fps.
Z tym nie poradzi sobie juz AVR-ek bedziesz musial uzyc ARM-a, zeby obsluzyl wszystkie czujniki i przetworzyl obraz z kamerki. Proponuje Ci dodatkowo zastosowac interfejs USB do polaczenia z kamerka, zeby nie komplikowac zadania i uzyc jakiejkolwiek kamerki.
Pojazd bedzie ladowany energia sloneczna, wiec najlepiej jesli bedzie przystosowany do poruszania sie w terenie. Co za tym idzie - bedzie musial miec gasiennice. Najlepiej jesli zaopatrzysz sie w gotowy modul gasiennicowy. Mozesz rowniez pomyslec o napedzie noznym - 6 serw jednak bedzie Cie kosztowac okolo 400zl, do tego mechanika.
Ale z tego co piszesz problemem dla Ciebie jest dobor silnika ze szczoteczki do zebow i akumulatorkow
Proponuje, zebys na poczatek zrobil zolwika omijajacego sciany z czujnikami dioda-fotodioda.
Z tym nie poradzi sobie juz AVR-ek bedziesz musial uzyc ARM-a, zeby obsluzyl wszystkie czujniki i przetworzyl obraz z kamerki. Proponuje Ci dodatkowo zastosowac interfejs USB do polaczenia z kamerka, zeby nie komplikowac zadania i uzyc jakiejkolwiek kamerki.
Pojazd bedzie ladowany energia sloneczna, wiec najlepiej jesli bedzie przystosowany do poruszania sie w terenie. Co za tym idzie - bedzie musial miec gasiennice. Najlepiej jesli zaopatrzysz sie w gotowy modul gasiennicowy. Mozesz rowniez pomyslec o napedzie noznym - 6 serw jednak bedzie Cie kosztowac okolo 400zl, do tego mechanika.
Ale z tego co piszesz problemem dla Ciebie jest dobor silnika ze szczoteczki do zebow i akumulatorkow
Zamiast realizować przetwornik obrazu możesz kupić kamere bezprzewodową, kosztuje ok 150zł. Silniczki od szczoteczki nie maja zbyt dużej moc, więc chyba lepiej od razu zastosować większe. Proponuje silniczki z CD-ROMu, maja także gotowe przekładnie. Z tego co wiem sterowanie CC1000 jest dosyć skomplikowane.