Pomysł na zmiany w ofercie AVT, PCB również bez zapr. uP

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
obiektywniak
-

Pomysł na zmiany w ofercie AVT, PCB również bez zapr. uP

Post autor: obiektywniak » 12 sty 2007, 21:25

Mam propozycję otwarcia ankiety na temat:

Czy uważasz, że w ofercie AVT powinny być dostępne same płytki PCB (zestawy "A") również w opcji bez zaprogramowanego mikrokontrolera? TAK / NIE.

Moje zdanie na ten temat: uważam, że AVT nie powinno zmuszać klienta do nabycia zaprogramowanego mikrokontrolera, jeśli ten chce kupić tylko płytkę.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 12 sty 2007, 21:39

3 x TAK!

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 12 sty 2007, 22:19

Yes, Yes, Yes (3xTak:))

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 13 sty 2007, 15:57

Pisałem kiedyś do działu handlowego w sprawie płytek od PECEL-a, gdyż chciałem zamówić płytki wysłane wraz z prenumeratą. Odpowiedź - w takim przypadku otrzymałbym same płytki (bez uP), oczywiście w niższej cenie (która była podana - coś ok. 25zł).

Więc przypuszczam, że i z innymi zestawami takiego problemu nie ma, oczywiście w ramach zamawiania zestawów w wersji A i wysyłce płytek wraz z prenumeratą.
Co do innych przypadków - myślę, że indywidualne zamówienia tego typu też byłyby rozpatrywane przez dział handlowy...

Ale - popieram pomysł wprowadzenia do sprzedaży samych płytek (w zestawach "A+")...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 13 sty 2007, 15:59

marcing pisze:Ale - popieram pomysł wprowadzenia do sprzedaży samych płytek (w zestawach "A+")...
Lepiej odwrócić symbole:
Zestaw A - Sama płytka z dokumentacją
Zestaw A+ - Płytka z dokumentacją + zaprogramowany układ.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 13 sty 2007, 16:12

ZbeeGin pisze:Lepiej odwrócić symbole:
Zestaw A - Sama płytka z dokumentacją
Zestaw A+ - Płytka z dokumentacją + zaprogramowany układ.
No tak - źle to ująłem :(

Chodziło mi o sprzedaż samych płytek z zestawów oznaczonych A+ właśnie...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 13 sty 2007, 16:15

Mogło by tak być, ale czy nie lepiej kupić od razu mikroprocesor zaprogramowany? zawsze mniej roboty będzie

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 13 sty 2007, 16:21

Kulpina pisze:Mogło by tak być, ale czy nie lepiej kupić od razu mikroprocesor zaprogramowany? zawsze mniej roboty będzie
W przypadku zestawów z uP rodziny AVR nie ma w zasadzie jakiegokolwiek problemu.
A oszczędności czasem są spore - zobacz sobie cenę podanego przykładu z PECEL-em...

obiektywniak
-

Post autor: obiektywniak » 13 sty 2007, 17:30

Zestawienie na podstawie www.sklep.avt.com.pl w oparciu o zasugerowany przykład z Pecelem:

Cena AVT2550 A+ :arrow: 68.41 PLN (płytka + zaprogramowany uP)
Cena AVT2550 UK :arrow: 50.00 PLN (zaprogramowany uP)
Cena ATMEGA8535 :arrow: 10.00 PLN (czysty / niezaprogramowany uP)

50.00 PLN - 10 PLN = koszt zaprogramowania układu przez AVT = 40.00 PLN :!:

Praktyka TP SA:

Płać za numer telefoniczny (nawet jeśli jest ci nie potrzebny) inaczej nie dostaniesz neostrady.

Praktyka AVT:

Płać za zaprogramowany układ (nawet jeśli jest ci nie potrzebny) inaczej nie dostaniesz płytki.

TP jest pozywana do odpowiedzialności za praktykowanie tzw. "usługi wiązanej", która jest zabroniona w krajach UE.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 sty 2007, 7:26

obiektywniak pisze:Płać za zaprogramowany układ (nawet jeśli jest ci nie potrzebny) inaczej nie dostaniesz płytki.
Czasem ciężko samemu układ zaprogramować - co już było także wspomniane.
Nie można porównywać praktyk AVT i TP - jest (spora) różnica. W zestawach zaprogramowany układ jest konieczny do działania, a nie każdy ma programator obsługujący niektóre uP, czy też PLD. Dodatkowo bardziej skomplikowane programy nie są udostępniane (ze względu na nakład pracy potrzebny do napisania, nietypowe pomysły), więc pozostaje zakup zaprogramowanego uP właśnie z płytkami.

Awatar użytkownika
adiblol
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adiblol » 14 sty 2007, 9:45

marcing pisze:(...) bardziej skomplikowane programy nie są udostępniane (ze względu na nakład pracy potrzebny do napisania, nietypowe pomysły) (...)
To plik HEX czy inny skompilowany przecież może być dostępny do ściągnięcia z Elportalu! I chyba tak jest.

obiektywniak
-

Post autor: obiektywniak » 14 sty 2007, 14:57

marcing pisze:Czasem ciężko samemu układ zaprogramować - co już było także wspomniane. Nie można porównywać praktyk AVT i TP - jest (spora) różnica. W zestawach zaprogramowany układ jest konieczny do działania, a nie każdy ma programator obsługujący niektóre uP, czy też PLD.
Dobra, dobra, tylko bez ściemy mi tutaj :D Za 50 PLN to ja moge mieć pięć programatorów ISP do AVRów i jeszcze mi na 2 czyste procki zostanie :!:
marcing pisze:Dodatkowo bardziej skomplikowane programy nie są udostępniane (ze względu na nakład pracy potrzebny do napisania, nietypowe pomysły), więc pozostaje zakup zaprogramowanego uP właśnie z płytkami.
Do Pecela źródła są ogólnie dostępne :P Projekty do których źródła nie są dostępne mogę policzyć na palcach jednej ręki ;)

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 sty 2007, 20:24

obiektywniak pisze:Za 50 PLN to ja moge mieć pięć programatorów ISP do AVRów i jeszcze mi na 2 czyste procki zostanie
A co powiesz na programatory JTAG? Lub wymagane dla niektórych uP (chociażby '51 bez ISP) programatory równoległe (uniwersalny Willem też tani nie jest...).
Nie znasz także tematyki praw autorskich...
obiektywniak pisze:Do Pecela źródła są ogólnie dostępne
Owszem, ale skompilowany program zajmuje ponad 4kB kodu wynikowego - a tego za pomocą wersji demo BASCOMa nie skompilujesz. Również większość bibliotek dostępna jest w wersji pełnej - a ta kosztuje...
adiblol pisze:To plik HEX czy inny skompilowany przecież może być dostępny do ściągnięcia z Elportalu! I chyba tak jest.
Ale nie dla większości nowych projektów z EP.
Zresztą - przy kodzie wynikowym nie masz możliwości dokonania zmiany w programie ;)

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 14 sty 2007, 21:19

marcing pisze:Zresztą - przy kodzie wynikowym nie masz możliwości dokonania zmiany w programie
Jak to nie? :wink: https://elportal.pl/index.php?module=Co ... y&ceid=288

Poza tym w AVR Studio jest disassembler.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 14 sty 2007, 21:26

mathieiov pisze:Poza tym w AVR Studio jest disassembler.
A co, jeśli w środku kodu będziesz miał ukryte dane? Albo w "niby danych" kod? (Stara sztuczka, stosowana w czasach ośmiobitowców ;) )
Ale taką dyskusją odchodzimy od właściwego tematu ;)

ODPOWIEDZ