Pierwsze kroki

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
The Fenix
-
Kontakt:

Pierwsze kroki

Post autor: The Fenix » 23 paź 2003, 17:56

No może nie już takie pierwsze, ale ciągle jestem raczej początkujący. Wiem już co to rezystor, kondensator, tranzystor NPN i PNP i dioda, i chciałbym wiedzieć więcej jednak jest pewien problem. Jedyne konkretne strony jakie znalazłem w polskim necie to elektronika.priv.pl (ktora wg mnie jest do takich co już mają podstawy) i http://republika.pl/elektros/main.html

Są jeszcze jakieś dobre strony dla początkujących oprócz tych wymienionych? Jeśli tak to bardzo dziękuje z gory za adresy

Się pochwale że ostatnio zrobiłem tranzystor z 2 diod LED! Już dawno nic mi nie sprawło takich uciechy! Jak małe dziecko... :D :wink:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 24 paź 2003, 15:55

Zawsze możemy podyskutowac na nurtujace Ciebie jak i mnie tematy...
Pytaj śmiało o co chcesz a ja jeśli wiedza mi na to pozwoli pomogę Ci zrozumieć kilka rzeczy których np.niewiesz :wink:

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 24 paź 2003, 19:39

W takim razie powiedz mi mistrzu czym sie różni tranzystor bipolarny od polowego i czy tranzystory mierzy sie w jakiś jednostkach? Na moim mierniku jest jakiś bajer do badania tranzystorów ale nie wiem dokładnie co to daje bo nie mam instrukcji.

I w jaki sposób rozpoznac czy tranzystor jest NPN czy PNP? Z tego co ja wiem to pierwsza litera to materiał z którego zastał wykonany, a druga to co?

Czy circuit maker nie obsługuje tranzystorów? Zrobiłem prosty układzik z tranzystorem NPN, diodą LED i włącznikiem, ale gdy włączam symulacje to mi pisze że zaznaczone elementy mogą nie być obsługiwane i zaznacza tranzystora na czerwono! Ja coś robie źle czy ten program jest taki dziwny? Bo jak zrobiłem układ tylko z włącznikiem i diodą to mi się elegancko świciła :)

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi

-------------
Jeśli ktoś w was ma telefon Sony J5, J6, J7, J70 i Z7 to zapraszam na moją starą strone newson.up.pl

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 24 paź 2003, 20:24

I jeszcze jedno pytanie - ściągnąłem triala CircuitMakera 2000 z kazy i on chce jakiś kod. Ktoś zna ten kod?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 paź 2003, 21:04

The Fenix pisze:I jeszcze jedno pytanie - ściągnąłem triala CircuitMakera 2000 z kazy i on chce jakiś kod. Ktoś zna ten kod?
Musisz się zarejestrować na stronie Circuitmakera., to dostaniesz kod.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 24 paź 2003, 21:11

The Fenix pisze:W takim razie powiedz mi mistrzu czym sie różni tranzystor bipolarny od polowego...
zaglądnij tu www.elektronika.priv.pl/bipolarne.html i www.elektronika.priv.pl/polowe.html
... i czy tranzystory mierzy sie w jakiś jednostkach? Na moim mierniku jest jakiś bajer do badania tranzystorów ale nie wiem dokładnie co to daje bo nie mam instrukcji.
to o czym mówisz to możliwość pomiaru współczynnika wzmocnienia
I w jaki sposób rozpoznac czy tranzystor jest NPN czy PNP? Z tego co ja wiem to pierwsza litera to materiał z którego zastał wykonany, a druga to co?

N to półprzewodnik typu n, P to typu p - zaglądnij na strony których odnośniki podałem wyżej.
Czy circuit maker nie obsługuje tranzystorów? Zrobiłem prosty układzik z tranzystorem NPN, diodą LED i włącznikiem, ale gdy włączam symulacje to mi pisze że zaznaczone elementy mogą nie być obsługiwane i zaznacza tranzystora na czerwono! Ja coś robie źle czy ten program jest taki dziwny? Bo jak zrobiłem układ tylko z włącznikiem i diodą to mi się elegancko świciła :)
obsługuje, z jakiej wersji korzystasz? popróbuj zobaczyć ustawienia na przykładach z katalogu "examples/circuits"
Ostatnio zmieniony 10 cze 2005, 18:13 przez Wojtek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 24 paź 2003, 21:54

Ten bajer w twoim mierniku to pomiar wzmocnienia tranzystora ( hfe). Sprawdzić, czy tranzystor jest typu PNP, czy NPN możesz w prosty sposób miernikiem ustawionym na "zakres diodowy" (symbol diody), lub omomierzem. Przykładasz plus (czerwony przewód ) do bazy, a minus (czarny przewód) do emitera, jeżeli pokazuje rezystancję to znaczy, że jest to tranzystor NPN, a jeżeli nie (tzn. pokazuje nieskończoność, czyli jest wyświetlona tylko jedynka po lewej stronie wyświetlacza) to przykładasz plus (czerwony przewód ) do emitera, a minus (czarny przewód) do bazy, jeżeli pokazuje rezystancje to znaczy, że jest to tranzystor PNP, Jeżeli w obu przypadkach nie pokazuje żadnej rezystancji, lub pokazuje rezystancje zerowa to znaczy, że masz padnięty tranzystor. Więcej już nie musze pisać, bo właśnie przed chwilą zrobił to Wojtek "sypiąc" odpowiednimi linkami. Jeżeli chodzi o ten kod to musisz zarejestrować się na stronie CircuitMakera i wtedy dostaniesz ten kod.

Pozdr

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 26 paź 2003, 15:47

Uuuu....niebyło mnie dzionek i jak się temat rozchulał... :wink:
Nawet niezdązyłem nic odpowiedzieć ale za to inni to zrobli,jak sam widzisz tutaj kazdy ma cos do powiedzenia :P

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 27 paź 2003, 15:56

To teraz masz okazję zabłysnąć! Zrobiłem sobie w circuit makerze 2000 trail taki układzik http://gsnet.host.sk/thefenix.CKT i mam taki problem. Chce zrobić digital simulation, naciskam S2 i dioda się zapala. Naciskam S1 i nic! Zupełnie tak, jakby tranzystor nie przewodził prądu.
Co zrobiłem źle?

Jeśli ktoś będzie taki dobry by poprawić ten schemat to proszę wysłać na drmobile@wp.pl

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 paź 2003, 17:45

The Fenix pisze:To teraz masz okazję zabłysnąć! Zrobiłem sobie w circuit makerze 2000 trail taki układzik http://gsnet.host.sk/thefenix.CKT i mam taki problem. Chce zrobić digital simulation, naciskam S2 i dioda się zapala. Naciskam S1 i nic! Zupełnie tak, jakby tranzystor nie przewodził prądu.
Co zrobiłem źle?

Jeśli ktoś będzie taki dobry by poprawić ten schemat to proszę wysłać na drmobile@wp.pl
Ściągnij ze strony www.circuitmaker.com dokumentację w pdf, to powinno Ci pomóc. We właściwościach tego tranzystora musisz zaznaczyć, że może on pracować również w jako element cyfrowy, gdyż inaczej będziesz miał k omunikat że ten element nie może brać udziału w symulacji. Poza tym dobrze jest dołożyć rezystory w kolektorze i w bazie :) Sprawdź czy działa - ja nie sprawdziłem :D

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 27 paź 2003, 17:57

The Fenix pisze:To teraz masz okazję zabłysnąć!l
No tak...zabłysnąć :roll:
Musze się przyznać poraz kolejny że nie mam kompa :cry: i jesli chodzi o takie rzeczy to raczej Wojtek coś pomoże...
Przykro mi że jak na razie niemogę nic Ci pomóc.
Może w innej sprawie... :wink:
P.S. Może ma ktoś z was naprawde taniosprzedać płytę główną z procesorem 366Mhz czy 466Mhz (z tymi procesorami to moge się pomylić co do Mhz ale tak naprawde to w ogule się nieznam na kompach)
A w ogule jakie wymogi ma np.Protel 99SE czy Circuitmaker2000??

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 paź 2003, 19:16

The Fenix pisze:... Zrobiłem sobie w circuit makerze 2000 trail taki układzik http://gsnet.host.sk/thefenix.CKT i mam taki problem. Chce zrobić digital simulation, naciskam S2 i dioda się zapala. Naciskam S1 i nic! Zupełnie tak, jakby tranzystor nie przewodził prądu.
Co zrobiłem źle?....
We wcześniejszej odpowiedzi wprowadziłem Cię trochę w błąd - awynika to z faktu, że używam symulacji analogowych, zmiana właściwości tranzystora nic nie da. Zaglądnąłem do pdf-a dotyczącego biblioteki i niestety tranzystory npn i pnp są tylko "analog device", a co za tym idzie nie mogą być używane w symulacji cyfrowej, a więc zmiana we właściwościach nic nie da. Warto poczytać pdf-y z dokumentacją gdyż jest tam wiele cennych uwag.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 27 paź 2003, 19:19

Hard-core pisze: ... A w ogule jakie wymogi ma np.Protel 99SE czy Circuitmaker2000??
Pod tymi programami pracowałem na płycie z procesorem AMDK6 450Mhz, pamięć 64MB, oczywiście przy procesorze Pentium IV 2Ghz pamięci 512 MB i dobrej karcie grafiki praca jest komfortowa :D. O tanie płyty pytaj na www.allegro.pl

The Fenix
-
Kontakt:

Post autor: The Fenix » 28 paź 2003, 18:53

A to szkoda. Sprawdziłem wszystkie tranzystory jaki znalazłem i dupa. A chciałem poeksperymentować z polowymi... Żaden nie działa

A co sie stanie jeśli do tranzystora NPN podłącze 9V do bazy, a do kolektora np 1V? Przepali sie czy nic sie nie stanie? Nigdzie nie znalazłem na to odpowiedzi.

Wielki dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 29 paź 2003, 7:01

The Fenix pisze:... A co sie stanie jeśli do tranzystora NPN podłącze 9V do bazy, a do kolektora np 1V? Przepali sie czy nic sie nie stanie? Nigdzie nie znalazłem na to odpowiedzi....
Tranzystor ulegnie uszkodzeniu. Najlepiej przekonać się samemu :D - to niewiele kosztuje. Włącz w obwód baza kolektor rezystor np 10k i podłącz napięcie tak jak napisałeś - wszystko będzie ok, co możesz sprawdzić multimetrem, tak jak opisał Ci to wcześniej gogo4. Następnie usuń ten rezystor, podłącz napięcie, sprawdź multimetrem i zobaczysz że tranzystorek można wyrzucić :D

ODPOWIEDZ