kamery z monitoingu.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Zablokowany
piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

kamery z monitoingu.

Post autor: piotrek7700 » 17 paź 2006, 13:19

witam. nie wiem czy moje pytanie nie będzie stąd usunięte ale... ostatnio dosyć mocno wyminiłem zdania z tatą na temat "czy można zakłócić kamery z mintoringu. kamery są podłączone przewdoem do jakiegoś tam urządzenia nagrywającego. czy można je zakłócać? mi się wydaje to niemożliwe, aczkolwiek mogę się mylić.
pozdrawiam

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 17 paź 2006, 16:42

Wszytko można zakłócić. Potrzebne są tylko odpowiednie środki.

W przypadku kamer monitoringu z przesyłem analogowym, wystarczy nałożyć bardzo silny sygnał analogowy z impulsami prostokątnymi o okresie np. 32us, 8us. Impulsy te nałożą się na sygnał wizji dodając nie tylko "punktowe śmieci" w treści obrazowej, to także dodatkowe impulsy synchronizacji zatem na obrazie będzie "sieczka", a system rejestracji pogubi się podczas nagrywania - tak jak przy systemie zabezpieczeń kaset VHS Macrovision. Jeszcze lepiej jeśli będzie to szum biały o paśmie 8MHz, to wtedy "bezpośrednia relacja z burzy śnieżnej zapewniona".
Amplituda takiego sygnału powinna być na tyle duża by w przewodzie sygnałowym pojawiły się impulsy zakłócające o amplitudzie 1Vpp. Wszystko teraz zależy od okablowania i w jaki sposób masz zamiar się "wpiąć" w przewód: bezpośrednio czy indukcyjnie (dość trudne zadanie).

W monitoringu z transmisją cyfrową będzie gorzej, ale moim zdaniem i tak nie beznadziejenie.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 16:46

Według mnie wszystko można zakłócić jak będziesz miał dostęp do kabla. Jeżeli nie to jest to nie mozliwe, ponieważ nie wyślesz żadnych impulsów do ekranowanego przewodu nie ma szans :/

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 17 paź 2006, 16:56

no ja sie na tym nie znam, ale pole magnetyczne źle wpływa na coś takiego, gdybym zrobił transformator dość dużej mocy i przyłożył do izolacji kabla?
Myśle że koledze lowelas7700, właśnie o to chodziło, bo nie sztuka zakłócić odbiór jak sie coś podłączy do kabli, można przeciąć wtedy- efekt ten sam.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 17 paź 2006, 17:04

Dobrze, ale jak jest kabel z ekranem to nic nie da przyłożenie transformatora nawet 500W. Przecież ekran ma chronić przed zakłóceniami.

piotrek7700
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piotrek7700 » 19 paź 2006, 8:53

kable są ładnie schowane, prawie zero dostępu, chyba że wyprujesz pół ściany :grin:
ale to ma zakłócać przez chwilkę a później kamera żeby normlnie chodziła.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 19 paź 2006, 16:49

Chyba należy zamknąć temat. Nie podoba mi się ta ostatnia wypowiedź... :D

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 21 paź 2006, 19:14

Rzeczywiście temat idzie w trochę "niebezpiecznym" kierunku...
Zgodnie z regulaminem Forum - pkt. 4 - temat zamykam. marcing

Zablokowany