przestrajany generator syganlu sinusoidalnego
-
Gwiazdunia
- -
przestrajany generator syganlu sinusoidalnego
witam
dostalam na zaliczenie z elektroniki temat: "przestrajany generator sygnalu sinusoidalnego od 10Hz do 10kHz"
musze miec caly schemat i symulacje w Pspice,opis jak to dziala i co za co odpowiada oraz wszystkie obliczenia w pliku word.
bardzo prosze o pomoc...
musze miec to jak najszybciej a sama sobie z tym nie poradze:(
dostalam na zaliczenie z elektroniki temat: "przestrajany generator sygnalu sinusoidalnego od 10Hz do 10kHz"
musze miec caly schemat i symulacje w Pspice,opis jak to dziala i co za co odpowiada oraz wszystkie obliczenia w pliku word.
bardzo prosze o pomoc...
musze miec to jak najszybciej a sama sobie z tym nie poradze:(
a chociaż spróbowałaś...? hę?Gwiazdunia pisze:a sama sobie z tym nie poradze
a może taki?
narysuj schematy w PSpice i pobaw się...cały weekend masz
o, a to już było przerabiane - pliki dla symulatora w załącznikach
można w/w potraktować jako punkt wyjścia do dalszych modyfikacji...
tasza
-
Gwiazdunia
- -
-
Gwiazdunia
- -
Nie wiem co dokładnie dała ci Tasza w tych linkach, ale spróbuj może tak - Weź poczytaj sobie w internecie o generatorach - proponuję wziąć taki z mostkiem Wiena, bo łatwo zrozumiec i policzyć. Do tego jest bardzo jasne, które elementy są za co odpowiedzialna. W pętli z elementami RC zapewniasz sobie warunek fazy, pozostałe dwa rezystorki zastąp tranzystorkami polowymi - mają one taką przedziwną właściwość, że z zależności od przyłożonego napięcia bramki mają różną rezystancję. Zmieniając tą wartość wpływasz znacząco na częstotliwość generowanych drgań.
Innym fajnym rozwiązaniem jest standard - bierzesz generatorek Collpitsa, albo Pierce'a. Wiadomo - dzielona pojemność. Jeden z kondensatorów zastąp diodą pojemnościową - działa tak jak kondensator o pojemności zmienianej napięciem.
Nie chcę ci dawać całych i gotowych schematów, bo w ten sposób niczego się nie nauczysz, a dobrze by było, żebyś jednak jakiś wkład w ten projekt miała. Poza tym, musiałbym też spędzić kilka godzin by to zrobić - jeśli mimo wskazówek nie będziesz umiała dalej tego ruszyć. to spróbuję coś zasymulować. Tak czy owak - powodzenia. (a napisz jeszce kto ci dał ten projekt, bo jakieś wieki temu robiłem podobny na PWR
).
Innym fajnym rozwiązaniem jest standard - bierzesz generatorek Collpitsa, albo Pierce'a. Wiadomo - dzielona pojemność. Jeden z kondensatorów zastąp diodą pojemnościową - działa tak jak kondensator o pojemności zmienianej napięciem.
Nie chcę ci dawać całych i gotowych schematów, bo w ten sposób niczego się nie nauczysz, a dobrze by było, żebyś jednak jakiś wkład w ten projekt miała. Poza tym, musiałbym też spędzić kilka godzin by to zrobić - jeśli mimo wskazówek nie będziesz umiała dalej tego ruszyć. to spróbuję coś zasymulować. Tak czy owak - powodzenia. (a napisz jeszce kto ci dał ten projekt, bo jakieś wieki temu robiłem podobny na PWR
linki to linki...(masło maślane) wystarczy klinkąć aby się dowiedziećagharwoj pisze:Nie wiem co dokładnie dała ci Tasza w tych linkach
popatrz na zadany zakres częstotliwości....10Hz - 10kHzagharwoj pisze:Jeden z kondensatorów zastąp diodą pojemnościową - działa tak jak kondensator o pojemności zmienianej napięciem
z warikapem to na MHz...no może setki kHz....
no chyba że dwa takie generatory i wynikową f. osiągniesz na zasadzie zdudnienia sygnałów
a z mostkiem Wiena też kolorowe kredki - aby go przestrajać należy równolegle
zmieniać R w dwóch gałęziach - niby się da (podwójny potencjometr) ale...
ja steruję w kierunku generatora przebiegu trójkątnego i potem aproksymacja
sinusa posklejanymi kawałkami ch-ki diody (złącza p-n)...
no ale to się okaże, jak zacznę coś klecić..
łał, chwała Ci waleczna kobieto za szczere chęci ale poczekaj chwilkę, ok?Gwiazdunia pisze:a moze jest juz gdzies narysowany ten schemat?? moze tez sprobuje ztym powalczyc
ja po całym dniu już nie wiem jak się nazywam....(i kogo to obchodzi, nie?)
Sorry - przejrzałem (dopiero teraz
) linki, które podała Tasza. Pierwszy generator - dioda pojemnościowa. Drugi to z Mostkiem wiena. Wydaje mi się, że drugi będzie ci łatwiej zrobić (można go trochę uprościć). Ważne by c1 i c1 oraz r1 i r2 były równe a stosunek r4 do r3 musi wynosić 3 (zgadnij dlaczego). Czyli własciwie, po tym co napisała Tasza, to moje wywodu nie są ci już potrzebne.
taki generator to będzie działał na częstotliwość 10Hzagharwoj pisze:Innym fajnym rozwiązaniem jest standard - bierzesz generatorek Collpitsa, albo Pierce'a. Wiadomo - dzielona pojemność. Jeden z kondensatorów zastąp diodą pojemnościową - działa tak jak kondensator o pojemności zmienianej napięciem.
ha, wyjaśnienie czemu 3 to jest w poście dla Agiagharwoj pisze:..musi wynosić 3 (zgadnij dlaczego). Czyli własciwie, po tym co napisała Tasza, to moje wywodu nie są ci już potrzebne.
a Twoje wywody się przydadzą, jak będzie kawałek schematu i trzeba się będzie
nad nim poznęcać...
więc się nie żegnam....
tasza
-
Gwiazdunia
- -
Zobacz w załączniku masz tam schemat generatora sin przestrajanego od 20Hz do 20Khz
Wiec wystarczy zwiększyć wszystkie rezystancje 2 razy by uzyskać zakres 10Hz do 10Khz
Wszystkie czyli R1 R2 i PR1 i PR2 czyli z 1K na 2K i PR z 10k na 20K
I oczywiście powinien być to jeden przełącznik trzy położeniowy.
Wiec wystarczy zwiększyć wszystkie rezystancje 2 razy by uzyskać zakres 10Hz do 10Khz
Wszystkie czyli R1 R2 i PR1 i PR2 czyli z 1K na 2K i PR z 10k na 20K
I oczywiście powinien być to jeden przełącznik trzy położeniowy.
-
Gwiazdunia
- -
Gwiazdunia, którą masz wersję pspice? wersja 9 (Student) jest tu:
http://www.eng.auburn.edu/~troppel/91pspstu.exe
po instalacji uruchamiasz 'Schematic' i po prostu rysujesz schemat...
wybierasz elementy z bibliotek, łączysz ze sobą, etc...
na tej stronce:
http://www.eng.auburn.edu/~troppel/pspice_links.html
jest tutotial 'PSPICE Tutorial, Version 9', może go pooglądaj...
po instalacji uruchamiasz 'Schematic' i po prostu rysujesz schemat...
wybierasz elementy z bibliotek, łączysz ze sobą, etc...
na tej stronce:
jest tutotial 'PSPICE Tutorial, Version 9', może go pooglądaj...