Mam takie zapytanie czy ktoś może składał ten kit - AVT-721 bo mam pewien problem...nie tylko ja.
Mianowicie zakupiłem zestaw do montarzu komplet elementów z płytką i wydawało się że działa prawidłowo ale jednak nie. Otóż sam się włączał i wyłącza kiedy chce. Kolega wykonał 2 takie układy i oba mają ten sam mankament. Oczywiście działa na klasnięcie ale pozatym jeszcze "sam". Elementy sa sprawne, montaż jest poprawny ale układ sam się włącza nawet w kompletnej ciszy. Od czego może to zależeć z góry dzięki!!!
Akustyczne zdalne sterowanie "Klaskacz"
- elektor84
- Użytkownik
- Kontakt:
robson, co prawda kitu AVT-721 nie widziałem na oczy, ale może prześlij skan, lub opisz na czym zbudowany (wejście mikrofon - pwzm. - przerzutnik "T" )
może coś zaradzimy.
wydaje mi się, że albo masz czułość ustawioną za dużą, albo wkrada Ci się jakieś zakłucenie. jeśli masz pwzm. może on się wzbudza, oscyluje
napisz coś więcej
pozdrawiam
może coś zaradzimy.
wydaje mi się, że albo masz czułość ustawioną za dużą, albo wkrada Ci się jakieś zakłucenie. jeśli masz pwzm. może on się wzbudza, oscyluje
napisz coś więcej
pozdrawiam
No to tak wygląda sory za jakoś ale przy tej objętości obrazka nie da się u mnie lepszej uzyskać - mała rozdzielczość
Schemat nie jest trudny do pojęcia a jednak coś się u mnie dzieje "nie tak"jak by coś to daj znać przyśle Ci na pocztę całą dokumentację i sory za ten zawias ale u mnie ciężko z czasem wolnym:-(Pozdro
P.S. Co do zakłóceń w pobliżu biórka znajduje się tylko komputer ale po wyłączeniu jest to samo, stacja lutownicza i ten sam przypadek "klaskacz" sie włącza nawet gdy jest wyłączona:(i nawet w kompletnej cziszy...
[ Dodano: 23-03-2006, 21:34 ]
I jeszcze takie malutkie pytanko
jetem jeszcze "raczkujący elektronik" więc...
co jest za skrót pwzm. ??? pewnie to oczywistość ale....???z góry dzięki
P.S. Co do zakłóceń w pobliżu biórka znajduje się tylko komputer ale po wyłączeniu jest to samo, stacja lutownicza i ten sam przypadek "klaskacz" sie włącza nawet gdy jest wyłączona:(i nawet w kompletnej cziszy...
[ Dodano: 23-03-2006, 21:34 ]
I jeszcze takie malutkie pytanko
Wiesz co robson moim zdaniem jest to sieć 230V zakłucenia lecą Ci przez zasilacz. Najprościej sprawdź tp czy jak zapalisz światło czy coś innego w (może być drugim pokoju ale najlepiej jak na tej samej fazie). Aby zapobiegać sprzedostawaniu się zakłuceń z sieci do urządzenia stosuje sie dławiki. Sprawdź i daj znać
hej,
tu macie cały artykuł z EdW 5/04 o tym cudaku:
http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT721.pdf
w części 'Tylko dla dociekliwych' jest opisana zasada działania, szczególnie stopnia
wejściowego (mikrofon i te tranzystory), a może to się po prostu wzbudza?
Masz tam napisane które elementy odpowiadają za wzmocnienie układu - może spróbuj
pozmieniać wartości aby układ miał mniejszą czułość...
tu macie cały artykuł z EdW 5/04 o tym cudaku:
w części 'Tylko dla dociekliwych' jest opisana zasada działania, szczególnie stopnia
wejściowego (mikrofon i te tranzystory), a może to się po prostu wzbudza?
Masz tam napisane które elementy odpowiadają za wzmocnienie układu - może spróbuj
pozmieniać wartości aby układ miał mniejszą czułość...
Ja lutowalem tego kita ale rozlutowalem bo mi sie nie podobal i zrobilem z jego kilka iinnych układów. Co do lutowana to też mialem problemy bo u mnie na poczatku podczas klaskania dioda tylko mrygala ale jak ją dobrze wlutowalem to było dobrze. Napewno coś sknocileś z tranzystorami posprawdzaj miejsca lutowania bo to napewno od tego układ sam sie włącza i wyłącza. Sprawdz te ż wszystkie tranzystory i rezystory lezące na schemacie po lewej stronie
układu 4017.
układu 4017.