Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
...:::SQL:::...
- -
-
Kontakt:
autor: ...:::SQL:::... » 06 lis 2005, 1:12
Potrzebóje zrobić modulatorek FM UKF do dostrajania odbiorniczków . Potem go dostoję używając sprawnego radia do powiedzmy 100MHz i będę go używał . Zależy mi na prostej cewce bez dzielonego uzwojenia najlepiej 150-200nH . Co do tranzystora to zwykły BF zresztą jak nie będe miał to coś wymyślę . Fajnie by było jakby zamiast BB*** (jakoś nie lubię i szybko przpadaja w czeluściach mego warsztatu) pracowała np 1n4007 zaporowo albo inny element .
Pozdrawiam
Z góry dziękuję za odpowiedź

-
Passage
- Użytkownik
-
Kontakt:
Witam:
Moze taki prosty układzik się nada?
cewka L1 to 10zw drutu Φ0,9mm nawinieta na wiertle Φ5mm. Nie potrzeba diody pojemnościowej ponieważ można w szerokim zakresie modulować ten generator poprzez zmianę napięcia na wejściu "MODULACJA". Jeśli to pomyłka to sorry, nie znam się na technice radiowej...
Pozdrawiam.
-
Załączniki
-
- Modulator.gif
- (4.48 KiB) Pobrany 4455 razy
-
- -
-
Kontakt:
autor: ...:::SQL:::... » 06 lis 2005, 14:06
Będzie działać . Tranzystor pracuje w układzie WB a sprzężenie wzrotne przez C5 tylko nie wiem skąd się weżmie modulacja FM może zmiany pojemności baza emiter
Dziś zmontuję i powiem czy działa
Pozdrawiam
Dziękuję za schemacik

-
Passage
- Użytkownik
-
Kontakt:
modulujesz zmieniając napięcie na wejściu MODULACJA, jeśli ma to być sygnał audio to daj poprostu kondensatorek ok 0,47 - 1uF na te wejście. C4 mozesz zastapic trymerem, ale ja wole rdzeń w postaci... malej śrubki na ktora naciagnac nalezy kawalek koszulki termokurczliwej, a na nia cewkę... układ działa napewno, kiedyś go opracowałem (dobralem typ tranzystora i wartosci elementow...) i stosowałem jako "podsłuch bezprzewodowy"
Pozdrawiam.
-
- -
-
Kontakt:
autor: ...:::SQL:::... » 06 lis 2005, 17:12
Ciekawe jaki teoretycznie byłby zasięg jakby dorobić wzmacniacz w.cz. 1kW
Dzięki Passage za szybką odpowiedź i ciekawy schemat
Pozdrawiam

-
muster
- Użytkownik
-
Kontakt:
Passage pisze:modulujesz zmieniając napięcie na wejściu MODULACJA, jeśli ma to być sygnał audio to daj poprostu kondensatorek ok 0,47 - 1uF na te wejście. C4 mozesz zastapic trymerem, ale ja wole rdzeń w postaci... malej śrubki na ktora naciagnac nalezy kawalek koszulki termokurczliwej, a na nia cewkę... układ działa napewno, kiedyś go opracowałem (dobralem typ tranzystora i wartosci elementow...) i stosowałem jako "podsłuch bezprzewodowy"
A czy można prosić schemat tego podsłuchu?
-
czarutek
- Użytkownik
-
Kontakt:
W układzie wspólne co?!

-
Doktor
- -
Potrzebóje zrobić modulatorek FM UKF do dostrajania odbiorniczków . Potem go dostoję używając sprawnego radia do powiedzmy 100MHz i będę go używał . Zależy mi na prostej cewce bez dzielonego uzwojenia najlepiej 150-200nH . Co do tranzystora to zwykły BF zresztą jak nie będe miał to coś wymyślę . Fajnie by było jakby zamiast BB*** (jakoś nie lubię i szybko przpadaja w czeluściach mego warsztatu) pracowała np 1n4007 zaporowo albo inny element .
A Ty w ogóle wiesz, co wypisujesz? Jakie odbiorniczki chcesz dostrajać swoim modulatorkiem i do jakiej częstotliwosci?
-
czarutek
- Użytkownik
-
Kontakt:
Co tam odbiorniczki, modulatorki, czy częstotliwości, Doktorku - najważniejszy ten 1kW