Jeśli chodzi o wiedzę teoretyczną, to jestem po pierwszym roku na Weiti PW, także coś tam już szumi. Jeśli chodzi o praktykę, czyli przelewanie układu ze schematu na płytkę, to jeszcze u mnie cienko. No, ale może do rzeczy.
Postanowiłem się zabrać za coś trochę ambitniejszego, mianowicie zrobienie słuchawkowego układu wygłuszającego. Idea w miarę prosta, wyłapać sygnał, odwrócić i zsumować z muzyką. Oczywiście jeszcze jest parę innych kwestii, z których sobie nie zdaję sprawy, także idę kroczek po kroczku tak jak jest napisane tutaj-click (tekst jest też przetłumaczony na elektrodzie, wystarczy wpisać "Słuchawkowy układ aktywnej redukcji hałasu" w google). Oto schemat:

Może zacznijmy od Vdd (jak dobrze wyczytałem, to jest zasilanie "gorące", czyli na płytce prototypowej z zasilaniem podłączone do Va?), obok niego jest filtr dolnoprzepustowy - jak rozumiem te kondensatory połączone są równolegle, czyli można by je zastąpić jednym o pojemności 30 mikrofaradów?
Dalej,
Nie rozumiem w jaki sposób niby R10 prawidłowo spolaryzuje mikrofon - bo jak rozumiem, oznacza to, żeby sygnał z mikrofonu poszedł do układu, a nie do uziemienia? Ale wciąż nie widzę zasady.Rezystor R10 ma za zadanie prawidłowo spolaryzować mikrofon, kondensator C2 zastosowano zaś w celu usunięcia składowej stałej, zaś przepuszczenia tylko sygnału pochodzącego z mikrofonu
C2 ma usunąć składową stałą - a skąd niby ma być składowa stała? Przecież to mają być dźwięki z otoczenia, więc będzie to sygnał (bardzo) zmienny.
Dalej, mamy układ ze zwykłym wzmacniaczem. I tu:
I nie wiem co oznacza, że "składowa stałą wprowadza przesterowanie do sygnału wejściowego". I jaka jest tu rola R9? Bo jak rozumiem to C1 ma usuwać składową stałą. I kolejne pytanie - czy R9 jest połączony szeregowo z C1? Jeszcze średnio rozumiem, w jaki sposób działa masa w układach.Mówiąc najprościej, ta część układu działa jak wtórnik napięciowy dla napięcia stałego oraz jako wzmacniacz nieodwracający o wzmocnieniu wyznaczanym przez stosunek R1/R2 (w naszym przypadku 22/1) dla napięcia przemiennego o każdej częstotliwości. Stopień ten ma za zadanie również zredukować poziom składowej stałej w wyjściowym sygnale. Problem ze składową stałą polega na tym, że wprowadza ona przesterowanie do sygnału wejściowego, co zaś może spowodować, że cały system nie będzie działał poprawnie
Dalej mamy "Filtr wszystko-przepustowy". I tu już naprawdę nie wiem, w jaki sposób połączenie R3 wraz z C3+C4 mają wprowadzać opóźnienie w fazie. Oczywiście rozumiem, że możemy sobie policzyć, sqrt(R3^2+(C3+C4)^2)e^(jarctg...) itd, ale nie wiem, w jaki sposób ten układ podłączony do masy ma wprowadzać opóźnienie.
I końcówka:
To jeśli moje słuchawki mają impedancję równą 32 Ohmy, i chcę aby prąd wyjściowy był max nadal te 65ma, to jaki rezystor powinienem użyć?Nie wymieniony został jeszcze jeden element, a mianowicie rezystor ograniczający prąd połączony szeregowo ze słuchawkami. Słuchawki, które zostały użyte w projekcie mają impedancję równą 24Ω. Jeśli będziemy używać napięcia zasilania o wartości +/- 8V, prąd wyjściowy może wynieść nawet do 333mA. Za pomocą rezystora R12 maksymalny prąd wyjściowy zostaje ograniczone do 65mA. Zabieg ten został zastosowany w celu ochrony zarówno słuchawek, jak i słuchu ich użytkownika (większy prąd oznacza głośniejszą muzykę).
Jeszcze jest napisane, że układ zasila napięcie 8 lub 9 Volt. I rzecz która mnie intryguje - czemu nie ma podłączenia do Vb, czyli jeśli dobrze rozumiem zamknięcia obwodu?
Z góry dziękuje za odpowiedzi