Zaczynam próbować zaprojektować transformator impulsowy i opierając się o cykl artykułów z Edw o przetwornicach impulsowych (Link do Edw) starałem się obliczyć cewkę pod konkretny rdzeń, ale po przeczytaniu wszystkich artykułów poczułem się jak bym krążył w kółko bez sensu, dlatego nie jestem pewien wyników.
Potrzebuję zaprojektować uzwojenie do przetwornicy przeciwsobnej PushPull ze schematu poniżej:
Wiem że na początku trzeba obliczyć energię zgromadzoną w jednym cyklu (okresie czasu) w cewce, wyniesie ona 100µJ (
Teraz dla rdzenia Link do dokumentacji próbuję obliczyć cewkę, czyli najpierw liczę jej indukcyjność ze wzoru
Czyli cewki o takiej indukcyjności potrzebuję? Założyłem że dobrze obliczyłem więc przeszedłem do obliczania ile zwojów potrzebuję. Znalazłem wzór
Wynik wydaje się w porządku, tylko dziwi mnie że poszło to jak by za szybko. Przeglądając forum zauważyłem że określa się indukcję magnetyczną w mT i potem dopiero oblicza, a ja tutaj tego nie zrobiłem dlatego też mam wątpliwości co do wykonanych obliczeń.
Mógł by ktoś mnie upewnić co do obliczeń i w razie błędu nakierować co źle robię?
Pozdrawiam