eagle - nazwy podstawowych elementów
eagle - nazwy podstawowych elementów
mam malutki kłopot i pewnie nie tylko ja. moje pytanie to:
gdzie w programie eagle znaleźć podstawowe elementy takie jak złącza ARK, mikroswitch'e, zwykły LCD, kondensatory elektrolityczne ? chodzi o to pod jakimi nazwami one istnieją?
jak wpisuję switch dla microswitch'a to nic nie wyskakuje.
nadmienię, że mam najnowszą wersję eagle'a.
w ogóle jak znajdujecie podstawowe elementy?
gdzie w programie eagle znaleźć podstawowe elementy takie jak złącza ARK, mikroswitch'e, zwykły LCD, kondensatory elektrolityczne ? chodzi o to pod jakimi nazwami one istnieją?
jak wpisuję switch dla microswitch'a to nic nie wyskakuje.
nadmienię, że mam najnowszą wersję eagle'a.
w ogóle jak znajdujecie podstawowe elementy?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2010, 14:23 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest tak, złącza najlepiej szukać pod,,con,, , diody pod ,,diode,, , wzmacniacze pod ,,linear,, , rezystory pod ,,rcl,, lub ,,resistor,,.
Nie szukajcie wpisując w wyszukiwarkę, bo niestety ona trochę szwankuje.
Ja mam ponad 300 bibliotek, więc zdarza mu się przycinać, ale nie narzekam trzeba po prostu umieć szukać lub powyłączać niepotrzebne biblioteki.
Jedna uwaga kondensatory, trymery, rezystory, dławiki, potencjometry są pod tym samym hasłem tak jak wyżej napisałem. Wiem, że to dziwne, ale tak SA zrobione podstawowe biblioteki.
Biblioteki do LSD załączam w załączniku, nie pamiętam już strony, z której je ściąłem, jeśli ktoś je kojarzy proszę o wklejenie adresu.
Nie szukajcie wpisując w wyszukiwarkę, bo niestety ona trochę szwankuje.
Ja mam ponad 300 bibliotek, więc zdarza mu się przycinać, ale nie narzekam trzeba po prostu umieć szukać lub powyłączać niepotrzebne biblioteki.
Jedna uwaga kondensatory, trymery, rezystory, dławiki, potencjometry są pod tym samym hasłem tak jak wyżej napisałem. Wiem, że to dziwne, ale tak SA zrobione podstawowe biblioteki.
Biblioteki do LSD załączam w załączniku, nie pamiętam już strony, z której je ściąłem, jeśli ktoś je kojarzy proszę o wklejenie adresu.
- Załączniki
-
- LCD.zip
- (10.38 KiB) Pobrany 700 razy
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Fakt, że wyszukiwarka Eagle-a czasem zachowuje się dziwnie, ale generalnie działa dobrze. Warto pamiętać, że wpisując "7400" w celu znalezienia bramki NAND serii TTL nic nie znajdziemy. Ale wpisując "*74*00*" wyniki będą już ciekawsze;) Podobnie, "microswitch" nie daje u mnie żadnego wyniku, ale już "*microswitch*" daje jeden. * - zastępuje dowolny ciąg znaków.
Fakt, że wyszukiwarka Eagle-a czasem zachowuje się dziwnie, ale generalnie działa dobrze. Warto pamiętać, że wpisując "7400" w celu znalezienia bramki NAND serii TTL nic nie znajdziemy. Ale wpisując "*74*00*" wyniki będą już ciekawsze;) Podobnie, "microswitch" nie daje u mnie żadnego wyniku, ale już "*microswitch*" daje jeden. * - zastępuje dowolny ciąg znaków.
W Control Panelu Eagle jak rozwiniesz listę bibliotek to po prawej stronie każdej biblioteki zobaczysz "kropkę". Kropka szara przy bibliotece oznacza, że ta biblioteka jest wyłączona. Kropka zielona przy bibliotece oznacza, że ta biblioteka jest włączona. Biblioteki włącza / wyłącza się klikając lewym klawiszem na tej "kropce". Klikając prawym klawiszem myszki na Libraries są dostępne dwie opcje Use all i Use none, które pozwalają jednym kliknięciem myszki włączyć lub wyłączyć wszystkie biblioteki.
podziękował jak nie wiem co. browarek się należy. to teraz kolejne pytanie. które biblioteki można a nawet należało by wyłączyć?
wiem że to sprawa dość indywidualna i zależna od tego co kto używa, ale na ten przykład ja potrzebuję na chwilę obecną tylko bibliotek gdzie będę miał procki atmela, rezystory, kondensatory, tranzystory małej, średniej i większej mocy. do tego stabilizatory i wyświetlacze LCD. jakieś gniazda typu ARK2 (3). reszta czyli jakieś tam złącza komputerowe i inne nie sa mi potrzebne. poradzicie co wyłączyć?
wiem że to sprawa dość indywidualna i zależna od tego co kto używa, ale na ten przykład ja potrzebuję na chwilę obecną tylko bibliotek gdzie będę miał procki atmela, rezystory, kondensatory, tranzystory małej, średniej i większej mocy. do tego stabilizatory i wyświetlacze LCD. jakieś gniazda typu ARK2 (3). reszta czyli jakieś tam złącza komputerowe i inne nie sa mi potrzebne. poradzicie co wyłączyć?