eagle - aktualizacja płytki względem schematu
eagle - aktualizacja płytki względem schematu
powitać po raz kolejny. mam taki mały kłopot z programem eagle, otóż:
narysowałem sobie schemat i nieświadomie zrobiłem w nim błąd. z tym błędem zaprojektowałem całą płytkę, następnie dopatrzyłem się tego błędu i go poprawiłem na schemacie i tu moje pytanie:
jak poprowadzić nową ścieżkę która wcześniej na schemacie nie istniała?
szerzej opisując wyglądało to tak:
narysowałem stabilizator a na jego wyjściu ścieżkę nazwałem +5V, natomiast gdzie indziej na schemacie dwa tranzystory PNP podpiąłem emiterami do pinu o innej nazwie, więc połączenia nie było.
na schemacie zmieniłem to żeby było jak trzeba, ale już na płytce obwodu poprowadzić nie mogę, bo połączenia brak. jakieś sugestie?
mam nadzieję że napisałem to dość zrozumiale?
narysowałem sobie schemat i nieświadomie zrobiłem w nim błąd. z tym błędem zaprojektowałem całą płytkę, następnie dopatrzyłem się tego błędu i go poprawiłem na schemacie i tu moje pytanie:
jak poprowadzić nową ścieżkę która wcześniej na schemacie nie istniała?
szerzej opisując wyglądało to tak:
narysowałem stabilizator a na jego wyjściu ścieżkę nazwałem +5V, natomiast gdzie indziej na schemacie dwa tranzystory PNP podpiąłem emiterami do pinu o innej nazwie, więc połączenia nie było.
na schemacie zmieniłem to żeby było jak trzeba, ale już na płytce obwodu poprowadzić nie mogę, bo połączenia brak. jakieś sugestie?
mam nadzieję że napisałem to dość zrozumiale?
Jeśli podczas edycji schematu był otwarty edytor płytek to po przełączeniu się z edytora schematów do edytora płytek zmiany powinny być uwzględnione na płytce. Nowe połączenie powinno być widoczne w postaci cienkiej żółtej linii. Niekiedy zdarza się jednak tak, że synchronizacja (netlista) zostanie zerwana pomiędzy schematem i płytką i wówczas zmiany na schemacie nie są automatycznie uwzględniane na płytce. Wówczas pozostaje odtworzenie płytki z pliku kopii zapasowej. Ewentualnie jeśli płytka jest prosta można ją od nowa utworzyć. Plik kopii zapasowej (schematu lub płytki w Eagle) ma tą samą nazwę jak plik główny, tylko rozszerzenie pliku ma postać *.s#1, *.s#2, itp., gdzie cyfra 1 oznacza najmłodszą kopię zapasową pliku a cyfra 9 najstarszą kopię zapasową pliku. Wystarczy zmienić rozszerzenie pliku z *.s#1 na *.sch lub z *.b#1 na *.brd i mamy wcześniejszą kopię pliku ze schematem lub płytką. Zbędne (stare) ścieżki na płytce w Eagle usuwa się poleceniem (narzędziem) ripup.
ale niestety nie zostały.KrzysiekK pisze:Jeśli podczas edycji schematu był otwarty edytor płytek to po przełączeniu się z edytora schematów do edytora płytek zmiany powinny być uwzględnione na płytce.
czasem myli połączenia. na przykład jeden tranzystor połączył mi bezpośrednio ze źródłem zasilania, zamiast z wyjściem stabilizatora 7805. czasem gubi elementy. bo zgubił mi jeden kondensator. ogólnie plus dla eagl'a, bo dość ciekawy program.
skoro juz przy eaglu jesteśmy to mam kolejne dwa pytania:
1 - jak tworzę poligon to gdzie ustawia się odstęp między wypełnieniem a ścieżkami?
2 - jak wydrukować sam widok ścieżek?
EDIT:
pytanie nr 2 rozwiązane. wystarczy wyłączyć wszystkie warstwy poza czynną.
natomiast mam inne pytanie:
jak poprowadzić połączenia których nie ma na schemacie ideowym?
bo często mam tak że na schemacie połączenia mam, ale nie ma ich na płytce i trzeba poprowadzić owe połączenia, ale nie potrafię.
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
1 - jak tworzę poligon to gdzie ustawia się odstęp między wypełnieniem a ścieżkami?
Kod: Zaznacz cały
change isolateCoś za często zdarza ci się nie mieć czegoś na płytce, co jest na schemacie. Może coś niedokładnie łączysz (tak, że niby jest a rzeczywiście tego nie ma)? Warto korzystać z narzędzi erc i drc. Czasem też nie widać żółtej linii oznaczającej niepołączone elementy, warto wtedy wyłączyć wszystkie inne warstwy i zostawić tylko airways. Poza tym, gdy skorzystasz z 'ratsnest', to jeśli wszystko jest połączone, na dole zobaczysz komunikat "nothing to do". A odpowiadając na Twoje pytanie: wybierasz polecenie 'route', i trzymając klawisz Ctrl (przynajmniej pod Linuksem )wybierasz pad/ścieżkę od której chcesz prowadzić.jak poprowadzić połączenia których nie ma na schemacie ideowym?
bo często mam tak że na schemacie połączenia mam, ale nie ma ich na płytce
przyznaję, ale nie wiem jak dobrze to łączyć? w załączniku prosty schemat tiny 2313 plus lcd 16x2, do tego goldpiny i stabilizator. na razie bez kondensatorów przy stabilizatorze. i nie mam połączenia goldpinów z prockiem. dlaczego?atelszewski pisze:Coś za często zdarza ci się nie mieć czegoś na płytce, co jest na schemacie.
- Załączniki
-
- licznik kubka.zip
- (12.32 KiB) Pobrany 524 razy
Przyglądnąłem się załączonemu projektowi. Już na samym początku otrzymałem komunikat iż synchronizacja pomiędzy schematem i płytką została zerwana (uszkodzona). Dlatego też elementy ze schematu nie pojawiają się na płytce. To samo dotyczy połączeń pomiędzy elementami.
Do wyświetlacza LCD niepotrzebnie dajesz dodatkowe złącza (JP2 - JP5). Po prostu na schemacie wstawiasz wyświetlacz, rysujesz jego połączenia i projektujesz płytę. Po wykonaniu płytki w miejsce wyświetlacza na płytce montujesz goldpiny, np. żeńskie, które posłużą do połączenia w wyświetlaczem LCD w który wówczas wlutujesz goldpiny męskie.
Także przy złączach JP2 - JP5 niepotrzebnie wstawiasz węzły (kropki). Połączenie zaczynające się od pinu danego elementu jeśli jest poprawnie narysowane nie wymaga w tym miejscu węzła. Najlepiej było by cały schemat i płytkę przerysować od nowa (tworząc nowe pliki projektu). Jednak trochę poprawiłem zamieszczony powyżej schemat i jest on w załączniku poniżej.
Do wyświetlacza LCD niepotrzebnie dajesz dodatkowe złącza (JP2 - JP5). Po prostu na schemacie wstawiasz wyświetlacz, rysujesz jego połączenia i projektujesz płytę. Po wykonaniu płytki w miejsce wyświetlacza na płytce montujesz goldpiny, np. żeńskie, które posłużą do połączenia w wyświetlaczem LCD w który wówczas wlutujesz goldpiny męskie.
Także przy złączach JP2 - JP5 niepotrzebnie wstawiasz węzły (kropki). Połączenie zaczynające się od pinu danego elementu jeśli jest poprawnie narysowane nie wymaga w tym miejscu węzła. Najlepiej było by cały schemat i płytkę przerysować od nowa (tworząc nowe pliki projektu). Jednak trochę poprawiłem zamieszczony powyżej schemat i jest on w załączniku poniżej.
- Załączniki
-
- Licznik_kubka.zip
- Poprawiony schemat i płytka licznika.
- (47.87 KiB) Pobrany 523 razy
no o tym nie pomyślałem.KrzysiekK pisze:Do wyświetlacza LCD niepotrzebnie dajesz dodatkowe złącza (JP2 - JP5). Po prostu na schemacie wstawiasz wyświetlacz, rysujesz jego połączenia i projektujesz płytę. Po wykonaniu płytki w miejsce wyświetlacza na płytce montujesz goldpiny, np. żeńskie, które posłużą do połączenia w wyświetlaczem LCD w który wówczas wlutujesz goldpiny męskie.
wstawiłem dlatego że nie chciało mi ich połączyć. na płytce najzwyczajnie nie było połączeń.KrzysiekK pisze:Także przy złączach JP2 - JP5 niepotrzebnie wstawiasz węzły (kropki). Połączenie zaczynające się od pinu danego elementu jeśli jest poprawnie narysowane nie wymaga w tym miejscu węzła.
Nie chciało Ci połączyć pinów złącz JP2 - JP5 bo odwrotnie je podłączałeś. Właściwości elektryczne piny tych złącz mają od strony "cienkiego" pinu. Ty natomiast piny podłączałeś od "grubej" strony tych pinów. Dopiero teraz spostrzegłem ten błąd. Jednak lepiej wyświetlacz podłączyć na schemacie bezpośrednio jak to wcześniej pisałem.
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Synchronizacja mogła zostać utracona, gdy otwarty był jedynie schemat a nie płytka. W Eagle ZAWASZE należy mieć otwarty schemat i płytkę JEDNOCZEŚNIE, jeśli chcemy aby zmiany na schemacie pojawiały się na płytce. No, może odstępstwem jest moment, gdy dopiero co zaczynamy projektować: najpierw rysujemy schemat, a dopiero potem przełączamy się na płytkę - ale od momentu utworzenia płytki z pierwszą ścieżką obowiązuje powyższa zasada ZAWSZE i JEDNOCZEŚNIE;)Przyglądnąłem się załączonemu projektowi. Już na samym początku otrzymałem komunikat iż synchronizacja pomiędzy schematem i płytką została zerwana (uszkodzona). Dlatego też elementy ze schematu nie pojawiają się na płytce.