Jabel J-31 0-30V 0-3A Transformator

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
cross2900
-
Posty: 5
Rejestracja: 31 maja 2010, 20:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Jabel J-31 0-30V 0-3A Transformator

Post autor: cross2900 » 06 cze 2010, 20:43

Mój pierwszy post tutaj :mrgreen:
Witam w najbliższym czasie chce zbudować zasilacz laboratoryjny
wybrałem kit Jabel J-31 ZAS.LABORATORYJNY 0-30V/0-1A
http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-031.pdf
udoskonalony do 0-3A
Wykaz elementów jakie musze zmienić znalazłem są to
T1- BD139
T2- BD911, 2N3055, KD502 itp. +odpowiedni radiator.(dobrać doświadczalnie)
D1-D4 - 1N5402 lub mostek 5A
R14 - 0,22Ω-0,47Ω/5W (dobrać doświadczalnie by uzyskać max. I=3A).
Transformator 120VA/30V
C1- 4700uF/50V
D6, D7 - 1N4001.
ale nie znalazłem natomiast jaki transformator zastosować ?
Każdy skupia sie na elementach a nie na transformatorze jeżeli ma ktoś taki zasilacz po przeróbce niech napisze jakie ma trafo

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 07 cze 2010, 12:15

wystarczy poszukać na tym forum bo niedawno padły odpowiedzi na to pytanie. ale trafo jest potrzebne dokładnie takie jak wymagania zasilacza czyli jakieś 24-30V i 3A co daje jakieś 100W trafo...

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 07 cze 2010, 18:25

A może być TS70/5 (26V-2,28A i 5,8V-1,1A) ?

[ Dodano: 2010-06-07, 19:28 ]
Łącząc uzwojenia miałbym 31,8V , 3,39A

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 07 cze 2010, 18:43

Łącząc uzwojenia uzyskasz 26V+5,8V przy prądzie 1,1A. Tu o prądzie decyduje najsłabsze ogniwo w łańcuchu.

Może lepiej wykorzystać 5,8V 1,1A do zasilania dodatków np. mierniki lub jako dodatkowy niezależny zasilacz.

cross2900
-
Posty: 5
Rejestracja: 31 maja 2010, 20:35
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: cross2900 » 09 cze 2010, 15:32


Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 11 cze 2010, 14:35

Ten pierwszy chyba bo ma 24V i 4,2A, a ten drugi to nie pisze ile ma amper. Według mnie ten pierwszy lepszy :wink:

fenclu
-
Posty: 1
Rejestracja: 07 lis 2011, 15:52
Lokalizacja: Pabianice

Post autor: fenclu » 07 lis 2011, 15:59

A nadaje się transformator z lampy biurkowej 12v, 2a??

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 05 lut 2010, 10:27
Lokalizacja: Praszka
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 11 lis 2011, 14:31

Może być, tylko będziesz miał maksymalne napięcie około 12V (trochę większe o pare wolt)

ODPOWIEDZ