Attiny13 nie wykrywany przez programator ISP
Attiny13 nie wykrywany przez programator ISP
Drugi dzień próbuje połączyć się z Attiny13 poprzez isp i nic... dzisiaj wytrawiłem nawet specjalną płytkę drukowaną tylko na '13, złącze dla kabla i zasilanie, a mimo to nie wykrywa go dalej. Procesor jest raczej sprawny (nigdy go nie używałem), programator atmege8 wykrywa bez problemu.
Czy ten attiny13 różni się w jakiś szczególny sposób? Coś przeoczyłem? Podłączam wyprowadzenia spi normalnie tak jak jest w nocie, do odpowiednich końcówek programatora.
Czy ten attiny13 różni się w jakiś szczególny sposób? Coś przeoczyłem? Podłączam wyprowadzenia spi normalnie tak jak jest w nocie, do odpowiednich końcówek programatora.
-
keruseykaryu
Aktywny fuse RSTDISBL i masz babo placek. Albo też to:
http://support.atmel.no/knowledgebase/a ... Issues.htm
[ Dodano: 2010-05-29, 18:29 ]
Tutaj fajny naprawiacz, potocznie zwany "doktorkiem"
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
http://support.atmel.no/knowledgebase/a ... Issues.htm
[ Dodano: 2010-05-29, 18:29 ]
Tutaj fajny naprawiacz, potocznie zwany "doktorkiem"
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
-
keruseykaryu
rzecz w tym, ze wszystkie 10 równoległych programatorów właśnie popożyczałem kolegomhaterkmp pisze:spróbuj równolegle machnąć.
tzn, ze elektrostatycznie zmienił sobie fusy?
Witam
Mam podobny przypadek tylko , że z Atmegą 8 jakiś czas temu kupiłem kilka sztuk "na później".
Właśnie przyszła potrzeba użycia , no i się zaczęło , mikrokontroler podpięty i niemożna odczytać sygnatury.
Myślałem , że problem jest ze strony programatora STK 200/300 , po podpięciu do stk500v2 usb to samo , żadna z 7 sztuk nie działa , kombinowałem z przewodami , podciąganiem resetu do zasilania i nic.
Zamówiłem już w akcie desperacji 3 sztuki , dwie działają bez najmniejszego problemu - jedna nie , została wymieniona na sprawną sztukę. Być może właśnie ESD jest odpowiedzialne za taki stan rzeczy. Tak na marginesie na dzień dzisiejszy Atmega 8 jest towarem deficytowym i coraz trudniej ją zdobyć , a cena z dnia na dzień szybuje w górę w ubiegłym tygodniu kupiłem za 7.99 zł na dzień dzisiejszy 11,99 zł.
Mam podobny przypadek tylko , że z Atmegą 8 jakiś czas temu kupiłem kilka sztuk "na później".
Właśnie przyszła potrzeba użycia , no i się zaczęło , mikrokontroler podpięty i niemożna odczytać sygnatury.
Myślałem , że problem jest ze strony programatora STK 200/300 , po podpięciu do stk500v2 usb to samo , żadna z 7 sztuk nie działa , kombinowałem z przewodami , podciąganiem resetu do zasilania i nic.
Zamówiłem już w akcie desperacji 3 sztuki , dwie działają bez najmniejszego problemu - jedna nie , została wymieniona na sprawną sztukę. Być może właśnie ESD jest odpowiedzialne za taki stan rzeczy. Tak na marginesie na dzień dzisiejszy Atmega 8 jest towarem deficytowym i coraz trudniej ją zdobyć , a cena z dnia na dzień szybuje w górę w ubiegłym tygodniu kupiłem za 7.99 zł na dzień dzisiejszy 11,99 zł.
-
keruseykaryu
Biedni projektanci, którzy umieją tylko 90s2313 i ATMega8, a ślepi są na inne procesory.DHG14 pisze:Tak na marginesie na dzień dzisiejszy Atmega 8 jest towarem deficytowym i coraz trudniej ją zdobyć , a cena z dnia na dzień szybuje w górę w ubiegłym tygodniu kupiłem za 7.99 zł na dzień dzisiejszy 11,99 zł.
ATMega8 nie jest już produkowana, miała ją zastąpić ATMega88, ale i ta jest wycofywana na rzecz ATMega88PA.
Jest dla nich światełko w tunelu: ATMega8A, ale który producent układów ostatnio dyfuzował wafle na zapas? Półroczna dostawa to standard.
A co zrobić z Tiny13? Na szybko zmontować programatorek HVSP (parę tranzystorów) i reanimować.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... 1bb28f4e34
No i pytaliście o stan fuse fabrycznie. Powyżej też znajdziecie odpowiedź.
Oczywiście, jak pisał kolega wycofywanie ATmega8 z oferty ma swój wpływ na cenę, niemniej należy chyba jeszcze uwzględnić kryzys gospodarczy. W czasie, gdy szalał w najlepsze dystrybutorzy nie kupowali części, teraz kryzys trochę odpuścił, pojawiło się zapotrzebowania na części i zanim zdążą wszystkich dystrybutorów zaopatrzyć minie sporo czasu.DHG14 pisze:Tak na marginesie na dzień dzisiejszy Atmega 8 jest towarem deficytowym i coraz trudniej ją zdobyć , a cena z dnia na dzień szybuje w górę w ubiegłym tygodniu kupiłem za 7.99 zł na dzień dzisiejszy 11,99 zł.
To nie musi być kwestia ślepoty. Osobiście zostałem "zmuszony" do zrobienia sterowników na zlecenie na scalakach mega8/16 ze względu na cenę. Można wstawić sobie STM32, tylko zleceniodawca urwie łeb za coś takiego jak zobaczy wykaz elementów i policzy ile będą części kosztowały. AVRy są (były) bezkonkurencyjne w zakresie stosunku ceny do parametrów. Pokaż mi procek z 16KB Flash, który kosztuje niecałe 6zl? kiedyś tyle właśnie mega16 kosztował. Tak więc nie zgadzam się z opinią, że jest to kwestia braku wiedzy. Sam znam przynajmniej pięć rodzin uK, ale często wybór jest narzucony przez klienta.keruseykaryu pisze:Biedni projektanci, którzy umieją tylko 90s2313 i ATMega8, a ślepi są na inne procesory.