Witam.
Zajmując się sieciowymi zasilaczami typu Flyback natrafiłem na dziwne diody. W TME są opisane jako zabezpieczające. Niestety nie wiem o nich za wiele, jak działają, czym różnią się od zwykłych diod. Wiem tylko, że są jedno- i dwukierunkowe i że pracują w tzw. układzie Clamp - tłumią przepięcia.
Czy któryś z Kolegów możne mi wyjaśnić, o co chodzi z tymi diodami?
Diody zabezpieczające, co to takiego?
Te diody wyglądają jak zwyczajne, np. 1N4007. Typy to np. P6KE200A lub 1,5KE250A. Pierwsza to 0,6kW (kilowata?), 200V, druga to 1,5kW/250V. To sa jednokierunkowe, ich 2-kierunkowe odpowiedniki to P6KE200PA i 1,5KE250PA. Tyle wiem, nie wiem jednak, na jakiej zasadzie one działają? Czy ich działanie podobne jest do warystora, czy diody Zenera, czy jeszcze inne?
To są transile (diody TVS), są bardzo podobne do diod zenera. Obie diody to złącza p-n, w transilach obszar między p a n, gdzie występuje równowaga nośników ładunku, jest dłuższy niż w diodach zenera. W praktyce te diody różnią się właściwie tylko współczynnikiem temperaturowym R/T - w zenerkach jest ujemny, w transilach dodatni. Oczywiście różnią się też zastosowaniem, przez co są duże różnice w takich parametrach jak moc, prąd szczytowy, napięcie.
Transile w wersji SMD (obudowa DO214) można spotkać w twardych dyskach komputerów. Zabezpieczają one linie zasilania +5V i +12V. Czasami w dyskach twardych transile ulegają uszkodzeniu i dysk wydaje się uszkodzony. Wymiana uszkodzonych transili w dysku na odpowiednie często przywraca dysk do życia. Jest to jedna z najprostszych usterek twardych dysków.
Wow.
Kiedyś udało mi się przywrócić taki dysk do życia. Komp nie startował,bo pęknięta dioda na wejściu zasilania zwierała zasilacz. Wymieniłem diodę na...zwykłą 1N4007 przewlekaną i udało się chociaż zgrać dane. Dysk poszedł do lamusa.
Czyli takie diody można wstawiać na zasilanie układów, by uchronić je przed krótkimi przepięciami, zarówno od strony zasilania, jak i żeby "utrzymać w czystości" szynę zasilającą, gdy jakiś układ może generować zakłócenia (np. przetwornica impulsowa)?
Kiedyś udało mi się przywrócić taki dysk do życia. Komp nie startował,bo pęknięta dioda na wejściu zasilania zwierała zasilacz. Wymieniłem diodę na...zwykłą 1N4007 przewlekaną i udało się chociaż zgrać dane. Dysk poszedł do lamusa.
Czyli takie diody można wstawiać na zasilanie układów, by uchronić je przed krótkimi przepięciami, zarówno od strony zasilania, jak i żeby "utrzymać w czystości" szynę zasilającą, gdy jakiś układ może generować zakłócenia (np. przetwornica impulsowa)?