mam do Kolegów kilka pytań związanych z tą przetwornicą.
- jak zmodyfikować układ żeby dawał na wyjściu 24-30V?
- czy mogę zastosować inny układ, np 40106?
- jaką pojemność kondensatorów zastosować żeby można było obciążyć układ na jakieś 80-90mA?
tutaj schemat i artykuł: https://elportal.pl/pdf/k04/83_50.pdf
przetwornica AVT-2602
-
keruseykaryu
Tak się zastanawiam, po co takie - jednak - dziwadła? Skorzystać z przetwornic Step-Up (przykład sub miniaturowej http://www.national.com/ds/LM/LM27313.pdf) i nie zaprzątać sobie głowy dobieraniem kondensatorów, częstotliwości pracy. Wszystko się łatwo obliczy, a resztę już feedback się martwić będzie...
o takich ładnych wynalazkach wiem... mi chodzi dokładnie o przedstawione rozwiązanie. samo napięcie nie musi być jakieś szczególne bo ma zasilać wyświetlacz vfd. tutaj jest garstka elementów które na pewno się znajdą a scalone przetwornice trochę kosztują plus wywysłka już 15PLN kosztuje czyli cała przetwornica mnie wyjdzie 30PLN...
Ja tu widzę 2 problemy:
- wydajność prądowa układu scalonego
- osiągnięcie tak wysokiego napięcia na tych 3 stopniach , powinno byc 2-3 razy więcej by osiągnąć to napięcie
prościej wykonać to na ne555, tylko odpowiedni transformatorek.
Zamiast ne555 może być ten cd40106, bo idea to mieć generator kluczujący tranzystor. Transformatorek najlepiej ferrytowy , może być nawet z zasilacza komputerowego. Przekładnia wiadomo jak liczyć .
- wydajność prądowa układu scalonego
- osiągnięcie tak wysokiego napięcia na tych 3 stopniach , powinno byc 2-3 razy więcej by osiągnąć to napięcie
prościej wykonać to na ne555, tylko odpowiedni transformatorek.
Zamiast ne555 może być ten cd40106, bo idea to mieć generator kluczujący tranzystor. Transformatorek najlepiej ferrytowy , może być nawet z zasilacza komputerowego. Przekładnia wiadomo jak liczyć .
bo może chodzi o taniość i kolega haterkmp może kupić w sklepie, albo już ma potrzebne części, czego o LM27313 nie można powiedzieć.keruseykaryu pisze:Tak się zastanawiam, po co takie - jednak - dziwadła?
Ostatnio zmieniony 06 maja 2010, 18:02 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciężko mi to stwierdzić, musiał bym to organoleptycznie sprawdzić, zawsze możesz dać kondensatory około 100uF, ale jak widać Uwe=5V , Uwy= +/-12V i prąd wyjściowy salaka musiał by być tyle razy większy ile razy jest napięcie większe. Przy 20V na wyjściu prąd wejściowy to przynajmniej 200mA. Ciężko się spodziewać takiego prądu ze salaka [ 50mA na 1 wyjście ].