Elportal a elektroda [wydzielono z tematu 9592]

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
keruseykaryu

Elportal a elektroda [wydzielono z tematu 9592]

Post autor: keruseykaryu » 07 kwie 2010, 19:01

lutownik pisze:Za to im bardzo dziękuję z całego swego serca, dziękuję również za to że nie ma tu takich przypadków z moderatorami co na elektrodzie. No bo czy ktoś widział żeby na tym naszym forum moderator/admin zbanował kogoś na 1000lat???, albo usunął temat w którym jest wyraźnie napisane że w necie nie ma żadnych informacji na owy temat a moderator usuwając to zasłania się punktem XX.X regulaminu "Najpierw użyj google a potem elektrody"
Może i jestem od niedawna, ale czytając widać.
Elportal <>/== Elektroda? Co chcesz porównywać... Elportal = niszowy, w 95% ograniczony do czytelników jednej gazety, kameralny, w sumie dla początkujących. Elektroda = znana marka - marka, nie ma pomyłki - większy zasięg, renoma to i większy rygor. Zamieńmy miejscami te fora. Będziesz narzekał na moderatorów. Proste.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2010, 15:35 przez keruseykaryu, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 07 kwie 2010, 19:40

sorki za offtop... nie wiem czy może monitor mi źle wyświetla ale jaka renoma? chyba pomyliłeś chamstwo i błazeństwo z renomą... nie wspominając o poziomie merytorycznym tego forum...

[ Dodano: 2010-04-07, 20:43 ]
poza tym o jakim zasięgu wspominasz bo jakoś tego nie rozumiem... i jeśli wg ciebie rygor to banowanie userów którzy mają odmienne zdanie niż kolega moderatora na temat na który mógłbyś napisać książke...

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 07 kwie 2010, 21:28

keruseykaryu pisze:Może i jestem od niedawna, ale czytając widać.
Elportal <>/== Elektroda? Co chcesz porównywać..
Bardzo dużo osób porównuje Elportal do elektrody i to z pozytywnym skutkiem dla elportalu.
keruseykaryu pisze:Elportal <>/== Elektroda? Co chcesz porównywać... Elportal = niszowy, w 95% ograniczony do czytelników jednej gazety, kameralny, w sumie dla początkujących. Elektroda = znana marka - marka, nie ma pomyłki - większy zasięg, renoma to i większy rygor. Zamieńmy miejscami te fora. Będziesz narzekał na moderatorów. Proste.
Marka, renoma i rygor na elektrodzie, hmm...... Wybaczcie ale tego nie skomentuje.

Coś mi się zdaję że dyskusja w tym temacie zaczyna się robić troszku offtopowa :wink:

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 08 kwie 2010, 5:24

haterkmp, lutownik. Obaj widzicie tylko tą ciemną stronę. Szkoda. Tylko nie zapominajcie: skąd byście brali te schematy, serwisówki i inne pomoce dające się tak łatwo znaleźć na "elce"? Osobiście pamiętam "elkę" z 2001 roku jak jeszcze była w innym opracowaniu graficznym i było to centrum porad w stylu: od serwisanta do serwisanta. I do takiej "elki" chciałbym wracać...
haterkmp, "Chamstwo i błazeństwo" - zastanów się właśnie skąd to tam przyszło? To moderatorzy sami się skrzyknęli i teraz "walą w mordę" komu popadnie bo im się tak podoba, czy to sami użyszkodnicy z "elki" do tego doprowadzili? To forum też to spotka, a może i już spotkało. Zastanów się.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 08 kwie 2010, 6:12

Dyskusja Elportal vs Elektroda już się parę razy tu toczyła, nigdy z pozytywnym skutkiem.
Prawda jest taka że oba porty mają zwolenników jak i przeciwników, tak samo jak mają swoje plusy i minusy. Nie powiem że nie widział bym chętnie pewnych fajnych rzeczy z Eletry na Elportalu, ale też nie chciałbym widzieć przy każdej bramce 6 zbrojnych z kosami którzy obcinają, głowę każdemu kto ośmieli się ją podnieść, aby rozejrzeć się w koło (w sensie przypatrzenia się tematowi pod katem jego bezstronności i rzetelności).
Najlepiej niech każdy robi jak uważa za słuszne, każdy ma swoje upodobania i gusty, a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 08 kwie 2010, 9:47

Witam

Od siebie dodam tylko, że elektroda.pl to bardzo dobry portal zwłaszcza dla ludzi zajmujących się elektroniką fachowo, bo są tam fora, których "zwykli" userzy nie widzą, bo nie należą do danej grupy a tam faktycznie toczą się rozmowy na poziomie. Do tego wszystkiego tak potężna baza danych, że pobierają z tego miejsca ludzie z całego świata.

Znana jest nadgorliwość moderatorów, ale bez przesady... Mi jakoś moderatorzy nie zrobili nic złego, a kilka postów tam napisałem, więc w dużej mierze zazwyczaj to "początkujący" userzy mają "jakiś" problem.

Inna sprawa to jest to, że elektroda jest portalem samym w sobie mających swoich userów, elportal to jest strona czasopisma Elektronika Dla Wszystkich więc nie rozumiem czego wy oczekujecie? Zobaczcie jak wyglądają inne strony czasopism. Strona ma mieć charakter informacyjny ściśle związany z samą EdW a nie portal w którym nagle będzie roiło się od mniej lub bardziej ważnych nowinek ze świata elektroniki. Bo wtedy czego można się spodziewać zawartości w samej gazecie? Odnośników do elportalu? "Kup Pan gazetę a wszystko zobaczysz Pan na elportalu"
Macie ochotę na nowinki? Macie ochotę tworzyć coś takiego? Wydaje mi się, że nie ma problemu z tym, bo zapewne w nowej wersji elportalu będzie opcja dodania newsa przez usera, ale nie liczcie na to ze strony redakcji. Ktoś musi się tym zająć, ktoś musi za to zapłacić i ktoś musi nad tym czuwać żeby zaraz nie było, że żywcem kopiowane z innych stron. Wam się wydaje, że wszystko jest za darmo i na EdW to powinno być. W dobie internetu takie czasopisma elektroniczne jak EdW dostały strasznie po plecach, bo kiedyś żeby coś się dowiedzieć i uszczypnąć trochę wiedzy trzeba było sobie książkę kupić lub własnie takie czasopismo, w którym znajdowało się coś ciekawego.
Teraz prawie 100% tego jest w sieci, już nie wspomnę o piractwie, bo na RS są żywcem skopiowane nowe materiały EdW, EP itd. Te czasopisma się już nie obronią, bo taka kolej rzeczy i to już nie są ich złote czasy, bo one już minęły...
Dużo ludzi zarzucam czasopismom, że jest sporo reklam w połowie gazety, no cóż... z czegoś trzeba żyć jeśli spadła ilość sprzedawanych egzemplarz to trzeba nadrobić reklamą żeby nie umrzeć...
Sprawa jest dosyć złożona i nic tutaj nie jest takie kolorowe jak się niektórym wydaje

Temat był o elportalu, a zrobił się offtop o elektrodzie... i teraz powinien wkroczyć Pan moderator dać po upomnieniu i pousuwać zbędne wpisy.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 08 kwie 2010, 15:44

end pisze:Od siebie dodam tylko, że elektroda.pl to bardzo dobry portal zwłaszcza dla ludzi zajmujących się elektroniką fachowo, bo są tam fora, których "zwykli" userzy nie widzą, bo nie należą do danej grupy a tam faktycznie toczą się rozmowy na poziomie. Do tego wszystkiego tak potężna baza danych, że pobierają z tego miejsca ludzie z całego świata.

Znana jest nadgorliwość moderatorów, ale bez przesady... Mi jakoś moderatorzy nie zrobili nic złego, a kilka postów tam napisałem, więc w dużej mierze zazwyczaj to "początkujący" userzy mają "jakiś" problem.
Dokładnie. Elektroda to po prostu innego rodzaju forum niż forum elportalowe, i bardzo dobrze że się różnią, bo po co komu dwa takie same fora? Wydaje mi się, że celem istnienia forum elportalu jest stworzenie specjalnego miejsca dla tej stosunkowo niewielkiej społeczności, jaką są zagorzali czytelnicy EdW. Przecież nie chodzi tutaj o to, żeby próbować dogonić elektrodę. A co do moderatorów na owym portalu, cóż, są czasem bezwzględni i może nawet czasem niesłusznie kasują posty albo zapomną kogoś odbanować (nie znam takich przypadków), ale jeśli jest do ogarnięcia taki ogrom użytkowników i postów, to po prostu nie da się wszystkich zadowolić. Niestety, tak to po prostu jest.

end pisze:Temat był o elportalu, a zrobił się offtop o elektrodzie... i teraz powinien wkroczyć Pan moderator dać po upomnieniu i pousuwać zbędne wpisy.
Wydzieliłem posty dotyczące elektrody.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 08 kwie 2010, 17:47

c4r0 pisze:Wydaje mi się, że celem istnienia forum elportalu jest stworzenie specjalnego miejsca dla tej stosunkowo niewielkiej społeczności, jaką są zagorzali czytelnicy EdW.
Czyli nie dla Mnie, bo nie jestem zagorzałym czytelnikiem EdW... :cry: Więcej! Nie jestem nawet tym zwykłym czytelnikiem.
Z resztą, z tym "zagorzali" to się trochę kol. Karol rozpędziłeś, bo to podpada pod antypropagandę jednej ze stacji radiowych. :cool:

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 08 kwie 2010, 18:52

akurat ja jestem tym zagorzałym i dzięki temu czasopismu tutaj jestem ba! nawet z czystej lampowej fanatyki weszłem w mikrokontrolery dzięki właśnie temu czsasopismu. na elektrodzie jak wspomniałem o bascomie jako dobremu narzędiu to usunęli mojego posta i dostałem warna od admina... a to chyba nie jest w porządku?
wracając na Ziemie... nie ma sensu rozmowa o wyższości jednego portalu nad drugim. nie mogę zakwestionować ogromnej bazy serwisówek na elektrodzie ale jeśli chodzi o uczestników tej burdy to ja już nie uczestniczę w rozmowach a w zasadzie potoku głupoty niektórych tam obecnych.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 08 kwie 2010, 20:01

keruseykaryu pisze:
c4r0 pisze:Wydaje mi się, że celem istnienia forum elportalu jest stworzenie specjalnego miejsca dla tej stosunkowo niewielkiej społeczności, jaką są zagorzali czytelnicy EdW.
Czyli nie dla Mnie, bo nie jestem zagorzałym czytelnikiem EdW... :cry: Więcej! Nie jestem nawet tym zwykłym czytelnikiem.
Ja też nie. Faktem jednak jest, że to forum zostało stworzone z myślą o czytelnikach, ale to nie znaczy przecież, że ktoś kto nie czyta EdW nie ma tutaj prawa wstępu albo nie jest mile widziany.
keruseykaryu pisze:Z resztą, z tym "zagorzali" to się trochę kol. Karol rozpędziłeś, bo to podpada pod antypropagandę jednej ze stacji radiowych. :cool:
To jest słowo jak każde inne, a że Tobie się kojarzy z "jakąś" stacją radiową to już nie moja wina :cool:

xmaxma
-

Post autor: xmaxma » 10 kwie 2010, 13:44

Mi bardziej się podoba Elportal; przyjazny dla początkujących , milsi użytkownicy i moderatorzy. Na Elektrodzie panuje jakaś niemiła atmosfery, a bardzo wielu użytkowników jest zgryźliwych.

[ Dodano: 2010-04-10, 14:45 ]
Dlatego przerzuciłem się z Elektrody na Elportal :razz: :mrgreen:

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 12 kwie 2010, 23:18

Powiem tyle:

Elektroda – ha ha ha

PS. Schematy robie sam, albo biorę z EdW i EP, ale ja to ja

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 13 kwie 2010, 8:55

Ale to mówisz w sytuacji kiedy jesteś hobbystą elektronikiem, przecież serwisant nie narysuje sobie schematu telewizora a już na pewno nie znajdzie go w EP czy EdW.
Są dwie strony po prostu, chcecie korzystacie, nie chcecie to nie korzystacie i wszyscy są szczęśliwi.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 13 kwie 2010, 21:47

Elektroda to nie jedyne źródło ja sobie radze ze schematami bez elektrody

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 14 kwie 2010, 14:44

zaba pisze:Elektroda to nie jedyne źródło ja sobie radze ze schematami bez elektrody
No to chyba oczywiste, że to nie jest jedyne źródło, bo większa połowa jest wyszeprana z sieci. Ale jak kto woli.

ODPOWIEDZ