Wzmacniacz na TA7270P okresowo charczy.

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Coollfon
-

Wzmacniacz na TA7270P okresowo charczy.

Post autor: Coollfon » 22 mar 2010, 14:01

Jako że to mój pierwszy post tutaj, witam wszystkich Hobbystów Elektroników.

Przejdę od razu do problemu.
Otóż, złożyłem sobie na płytce uniwersalnej Jabel wzmacniacz na kości TA7270P z starego TV Samsung wg. tego schematu :

Obrazek

Jedyna zmiana to zamiast widocznych na schemacie dwóch kondensatorów 150nF ( 0,15 µF ) dałem dwa 100 nF.

Problem w tym iż wzmacniacz nie chce działać tzn. działa przez pierwsze 2-3 sekundy od włączenia po czym występuje jednosekundowe bardzo głośne charczenie, membrana głośnika zostaje wypchnięta maksymalnie ku górze ( aż ją podziurawiło lekko ), dalej znowu gra poprawnie 2 sekundy po czym charczy i schemat powtarza się w kółko. Charczenia są coraz głośniejsze.
Sprawdzone na kilku głośnikach w tym na Tonsilach Samba 130 oraz zwykłych 3 W na których grał w TV.
Wzmacniacz zasilam napięciem 12V niestabilizowanym z zasilacza do kamery. Wydajność prądowa zasilacz to jakieś 1A.

Prosiłbym szanownych Kolegów o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.
Moje przypuszczenia są takie:
1. Przesterowanie ( chociaż nawet nie wiem od czego szczególnie że podaje słaby sygnał z telefonu )
2. Złe podłączenie ( sprawdzałem i raczej wszystko OK ). Prosiłbym o podpowiedz co ewentualnie może się tak objawiać.
3. Zamiana tego 150n na 100n. Chociaż nie wiem czy to na coś mogło wpłynąć.
4. Uszkodzona końcówka mocy ( Oby tylko nie bo już drugiej takiej nigdzie nie dostanę )
5. Układ się wzbudza.

To są tylko moje przypuszczenia. Proszę o jakieś wskazówki.
To dopiero druga moja konstrukcja wzmacniacza Audio. Pierwsza się udała, ta mam nadzieje że też.
Być może jeśli załatwię sobie oscyloskop ( bo w tej chwili nie mam ) to zobaczę przebieg w chwili charczenie.

Jeśli będzie trzeba dodam zdjęcia.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 22 mar 2010, 17:56

Ja bym wstawiał na wzbudzenie.
A spróbuj inaczej poprowadzić masę najlepiej w gwiazdę.
Obrazek
Gdzie wszystkie połączenia zbiegają się w ujemnej nóżce kondensatora 1000uF.
Czyli to będzie coś takiego
Obrazek

Z nudów możesz wstawić rezystor 10/5W szeregowo z głośnikiem.
Albo przerobić układ na tradycyjne stereo i wtedy zobaczyć czy też się wzbudza.
Załączniki
1.PNG

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 23 mar 2010, 7:45

Jeśli zrobiłeś wzmacniacz zgodnie ze schematem, który podałeś to jest tam błąd.
Wzmacniacz ze schematu jest połączony mostkowo, więc wejście noga 1 powinno być przez kondensator połączone do masy. Popraw to i powinno być dobrze.

Coollfon
-

Post autor: Coollfon » 23 mar 2010, 10:58

Witam ponownie.
Dziękuję za odpowiedzieć.
Dopiero się zorientowałem że schemat jest błędny, ja oczywiście robiłem poprawny z datasheetu a ten podałem tylko dla tego że nie umiałem wrzucić na forum PDF-a. To wejście jest już od początku połączone przez kondzioł 1uF do masy.
Z tymi masami to jeszcze dzisiaj pokombinuje a zastanawia również mnie czy może być to zasilacz, ponieważ podobno ta kość w mostku potrzebuje jakieś 4 A a ja mam 1 A.
Z tym jest mały problem bo właśnie wysadziłem w powietrze przed chwilą przy ładowaniu akumulator 12 V 7Ah a mój zasilacz 5A nie działa, ale jeśli to na pewno jest to to postaram się coś wykombinować.
Pozdrawiam.

EDIT: Zobaczę na starym prostowniku do aklimatora...
Mam nadzieję że nic się nie stanie...

ODPOWIEDZ