Witam
Mój laptop się strasznie grzeje i co chwilę wentylator z płyty głównej wchodzi na pełne obroty. Strasznie mnie to denerwuje. Laptop jest dość stary i system chłodzenia jest fatalnie rozwiązany. Ciepło z procka idzie przez metalową płytkę na radiator znajdujący się obok i tam jest wentylator który powoduje cyrkulację powietrza lecz nie dmucha wprost na radiator. Śmieszne rozwiązanie.
Chcę zrobić podstawkę chłodzącą pod lapa z jednym wentylatorem aby dmuchał na procka i ładnie chłodził. Te z allegro mi nie pasują ponieważ mają źle rozstawione wiatraki no i chciałbym mieć satysfakcję z zrobienia czegoś samemu.
Elementy metalowe nie stanowią problemu ponieważ mam dostęp do sterowanej numerycznie wykrawarki Amada.
Wiem że napięcie na usb wynosi 5V, zastanawiam się na doborem wentylatora i pomyślałem o takim.
http://www.allegro.pl/item936046340.html
Co myślicie? Proszę o jakieś rady i sugestie. W elektronice jestem świeżak
Podstawka chłodząca pod laptopa
Witam
Jeśli chodzi o podstawkę chłodzącą to tylko tego typu:
1
2 , chodzi o to że wentylator ustawisz tam gdzie potrzebujesz. Jeśli chcesz zrobić sam to musisz szukać wiatraków nisko profilowych i przede wszystkim cichych. Głośność na poziomie 40dB to bardzo dużo , najlepiej w okolicach 25dB tego prawie już nie słychać, wydajność jest mała - ale też nie potrzeba dużej wydajności do takiego zastosowania. Sam kiedyś zrobiłem podstawkę z arkusza aluminiowego 4mm, wysokość podstawi 4cm. Już kupiłem 12cm wentylator firmy SUNON [głośność na poziomie 27dB] i potem się okazało że wentylator nie "dmucha" , okazało się że wentylator jest za nisko podłoża i nie nabiera powietrza. Rozwiązałem to kontrując wiatrak turbinowy ze zwykłego wiatraka .
Jeśli chodzi o podstawkę chłodzącą to tylko tego typu: