Rodzaje warstw

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Merki_1988
Użytkownik

Rodzaje warstw

Post autor: Merki_1988 » 24 lut 2010, 19:30

Temat dotyczy warstw w programach projektowych.

Otóż, każda ma inną funkcje i właściwości. Niestety, nie wszyscy mają czas i srodki na mozolne dochodzenie samemu do tego. W związku z tym mam zapytanie. Czy ógłby ktoś wyjaśnić z czym "się jedzą" poszczególne warstwy? Rozumiem, że w każdym programie mają one taką samą funkcję bo inaczej to z lekka bezsens by był...

W szczególności interesują mnie funkcje takich warstw jak:

-overlay
-multi board
-board layer

Middle layer to chyba srodkowa warstwa, z numerkiem to numer srodkowej liczac od Top layer. Spodnia wartswa to Bottom layer.

Poza tym, jestem ciekaw na jakiej warstwie nalezy umieszaczac np. napisy, grafiki elementow...Ktora warstwa sie do tego nadaje najlepiej?

Obecnie uzywam Easy Trax, ale mysle ze to nie problem

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 24 lut 2010, 21:46

hm, w autotraxie to wygląda troszkę inaczej.
Warstwa standardowa, czyli dolna to bottom layer, warstwa górna to top layer i na każdej możesz dać nadruk bottom overlay i top overlay. Oczywiście w zwykłem standardowej płytce stosujesz warstwe bottom layer i nadruk/opis elementów w warstwie topoverlay.
multilayer to taka dziwna warstwa w niej znajdują się pady i przelotki.

multiboard i board layer to chyba easytraxowe nazwy dla kolejno multilayer i bottom layer :mrgreen:

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 25 lut 2010, 6:25

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 25 lut 2010, 21:31

Ok w zasadzie chcialem tylko uporzadkowac info co do warstw i sprawdzic czy pan Piotr Górecki czegoś nie zapomniał w cyklu artów o ET ;p

Kulpina: board layer i bottom layer to nie sa odpowiedniki (zreszta patrz link wyzej), bo wystepuja one osobno. Autotrax ma w zasadzie te same warstwy co ET, tyle ze ma dodatkowa warstwe KeepOutLayer (ktora w ET bylaby zbedna bo brak autoplacera i autoroutera) zas Overlay jest podzielony na czesc bottom i top (w ET wystepuje tylko jedna warstwa Overlay).

Thx!

ODPOWIEDZ