Włożenie do napędu CD płyty powoduje Restart komputera ??

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Włożenie do napędu CD płyty powoduje Restart komputera ??

Post autor: kayron » 14 sty 2010, 10:01

Witam pytanie jak w tytule, co może być tego powodem? Wygląda to dokładnie tak. Uruchamia się komputer, wkładam do napędu płytę CD, następuje próba odczytu i podczas niej restart komputera, który już się nie umie prawidłowo uruchomić do puki się nie wyjmie płyty CD z napędu. Napęd i kabel do niego na 100% sprawny, bo działają na innym kompie bez problemów. Próbowałem podłączyć napęd nawet do innego kanału IDE i nic. Co może być tego przyczyną :?: Komputer nie mój, ale płyta główna to ASROK z grafiką S3, a procesor to celeron, bodaj 2.93GHz, 512MB RAM, HDD SATA win XP.
PS. W BIOSie i tak udało mi się tyle uzyskać że można płytę z CD odzyskać bez jego awaryjnego otwierania. No nie wiem mi się pomysły kończą, a muszę na nowo WIna na tym postawić.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2010, 15:26 przez kayron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 14 sty 2010, 11:48

Prawdopodobnie zasilacz na "przeżyciu" , innymi słowy nie ma już takiej wydajności prądowej jak powinien mieć, uruchomienie napędu to około dodatkowy 1A na 5V jak i około 0,8A dla 12V. Pobór prądu zależny od "nowości" napędu.

Dlaczego taka diagnoza? Zadziałanie napędu powoduje spadek napięcia, układ pomiarowy na płycie głównej rejestruje to że napięcia nie mieszczą się w tolerancji i wyłącza zasilacz [ linia power on jest zwarta do +5V ], żeby sprawdzić czy to ma miejsce musiał być zmierzyć napięcia przed i po włożeniu płyty do napędu.

Co do wyjęcia płyty , to na przednim panelu napędu jest taka mała dziurka, najlepiej rozprostować trochę spinacz biurowy i włożyć w tą dziurkę i przy odrobinie siły go tam wepchnąć tacka wyjedzie i można płytę wyciągnąć .

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 14 sty 2010, 12:26

dokładnie jak napisał timo66, najwyraźniej zasilacz "padł". najprościej będzie jak odepniesz zasilanie CD-ROM'u i bez niego spróbujesz odpalic kompa. powinno udać się bez problemu.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 14 sty 2010, 13:45

Od siebie jeszcze mogę dodać, że jeśli to zasilacz to głównie sprowadza się to do wymienienia kondensatorów głównych tych 200-680uF/200V i najlepiej wymienić je obrazu na większe napięcie.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 sty 2010, 10:30

Hm.. możliwe. Zasilacz jest 300W, ale sprawdzę mam chyba jeszcze jeden zasilacz. Z drugiej strony komputer, jest w pomieszczeniu gdzie stoi też przy okazji spawarka (mini-mag) więc jak są na jednej linii zasilania, to mogło mu się kiedyś dostać po dupie. Mnie tak w domu swego czasu np. w starym kompie płytę główną spaliło jak braciszek zaczął spawać a nie uprzedził.

ODPOWIEDZ