Mały wyświetlacz - ramka multimedialna.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
kabot
-
Kontakt:

Mały wyświetlacz - ramka multimedialna.

Post autor: kabot » 14 sty 2010, 0:35

Witam.

Ostatnio wpadłem z kolegami na pomysł zrobienia małej ramki z ekranikiem LCD (najprawdopodobniej z jakiegoś telefonu) na której wyświetlany byłby jeden zapętlony obraz.
Jeżeli miałbym dokładniej podać szczegóły - miałaby być zapętlona postać z World of Warcraft i jakaś czynność.
Jedynym problemem jest to, że pomimo, że mam dostęp do sporego warsztatu (myślę że każde narzędzie, które będzie potrzebne do złożenia tego znajdę w warsztacie), to (przyznam się bez bicia) - nie mam zielonego pojęcia jak zrobić taką ramkę.

Żeby trochę przybliżyć i ułatwić sobie pomoc ( ^^" ) napiszę jak "mi się widzi" cały projekt:

1. Ekranik najprawdopodobniej z telefonu komórkowego (Nokia N71, rozdzielczość 240 x 320) , lub konsolki NDS (ze względu na koszta i wielkość ekranów te najbardziej mi przypadły do gustu)
2. Zasilanie - akumulatorki Ni-MH 1300mA, bądź "płaska bateria".
3. Pamięć - jakiekolwiek urządzenie przechowujące dane (obraz i kod).
4. Podświetlenie ekranu - myślę, że w tym przypadku wystarczyłoby użycie kilku białych diód LED i.
5. Możliwość włączenia i wyłączenia ramki (prosty przełącznik do całego schematu)
6. Obudowa, ale z tym dam już sobie radę ^_~

Jak widać cały koncept to jeszcze spooooory zarys, ale jak najbardziej chciałbym wprowadzić ten projekt w życie. Chętnie posłucham rad, oraz przyjmę pomoc. Jestem gotów też w ramach nauki zrobić kilka innych rzeczy, których znajomość przyda mi się w wykonaniu tego projektu. Z góry dziękuję za pomoc.

PS. Mam nadzieję że post napisany dość czytelnie i składnie, lubię robić dobre wrażenie, a to mój pierwszy post ^_~

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 14 sty 2010, 8:08

Co to znaczy zapętlony jeden obraz? Jeden wyświetlony na stałe czy jakaś animacja? Jeden obraz to 77kbitów więc musisz sobie jakąś taką pamięć znaleść. Jak chcesz robić animację to te 25kl/s by ci się przydało. Druga sprawa to obsługa tego LCD. Nie wiem na czym chcesz robić ten projekt (procesor) ale może się okazać że popularne AVR nie da rady np. będzie za wolny. Wyświetlacz ten posiada chyba podświetlanie więc nie bedzie potrzeby stosowania LED;ów jedynie zrobić przetworniczkę na tranzystorze i dławiku gdyż pewnie zasilanie podświetlania jest wyższe niż 5V czy 3,3V. W sieci sporo jest przykładów na wyświetlacz od Siemensa S65. Przy obsłudze większych wyświetlaczy ludzie na elektrodzie narzekają na trudności ich sterowania czymś innym niż ARM czy FPGA/CPLD.

ODPOWIEDZ