PCBArtist

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Merki_1988
Użytkownik

PCBArtist

Post autor: Merki_1988 » 15 gru 2009, 16:19

Mam pewien problem z tym programem...Tzn dziala, zrobilem projekt plytki PCB, sam porozmieszczalem elementy na niej. Moje pytanie brzmi (do kogos kto uzywa/uzywal tego programu)...

jak wydrukowac ponizszy schemat zeby widoczne byly tylko miejsca do otworow oraz sciezki? Zamierzam wykonac plytke termotransferem. Chodzi mi konkretnie ktore opcje mam zaznaczyc w opcjach drukowania (zadnej drukarki nie posiadam zeby dochodzic metoda prob).

Trzeba zmienic rozszerzenie pliku na .pcb bo forum nie chcialo przyjac
Załączniki
Design2.jpg
Design2.jpg (22.5 KiB) Przejrzano 3875 razy

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 15 gru 2009, 19:16

Pierwsze słysze o tym programie...
Programów do projektowania płytek drukowanych jest tysiące, kwestia, czy zapewniają odpowiedni format, który będzie przyjęty przez inne firmy. Z darmowych może lepiej spróbuj kicada ;)

Awatar użytkownika
michalstec1
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michalstec1 » 15 gru 2009, 20:15

zadnej drukarki nie posiadam zeby dochodzic metoda prob
Możesz drukować do pdf na próbę (np. pdf creator).

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 18 gru 2009, 11:16

Zrobiłem schemat w tym KiCad, teraz mam problemy z przerobieniem go na PCB. Z Pomocy wnioskuje ze trzeba zrobic jakas netliste, a potem ja wgrac w PCBNew (element KiCad), niestety pisze ze nie ma obudów dla jednego scalaka (mimo ze sciagnalem biblioteki z obudowami DIL 16)..a moze jakos inaczej sie to przerabia?

EDIT: nie wiedzialem ze trzeba jeszcze skojarzyc elementy z obudowami ;p ok problem rozwiazany

ODPOWIEDZ