Alarm

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Alarm

Post autor: Luminofor » 12 lis 2009, 18:02

Witam, znalazłem schemat alarmu:
Obrazek
Chcę zrobić podobny układ, ale na jakimś buzzerze i fotorezystorze.
Czy schemat będzie taki sam? Ale jaki buzzer i fotorezystor kupić?
Rezystancja fotorezystora maleje wraz ze wzrostem światła, więc w tym układzie im większe światło, tym mniejsze napięcie bazy, i jak fotorezystor będzie nieoświetlony, to buzzer zadziała, jak go oświetlimy to się wyłączy, bo napiecie na fotorezystorze spadnie (bo spadnie jego R). Prawda?
Jak zamienimy miejscami PR i Fotorezystor, to efekt będzie odwrotny? Tzn buzzer zadziała przy oświetleniu fotorezystora prawda?
Tylko jaki dać PR? Liniowy? Logarytmiczny? I jaki brzęczyk? proszę o przybliżenie tej kwestii, bo ten układzik widzi mi się na mój drugi układzik (pierwszy to były migające diody na multiwibratorze astabilnym).

I czemu nie ma rezystora w obwodzie kolektora? Przecież w ten sposób tranzystor może "szlag trafić" ?
Aha i widzę tu potencjometryczny dzielnik napięcia bazy, ale czemu nie ma przy bazie rezystora ? I w obwodzie emitera? Gdzie kondensatory odprzęgające? Chyba, że tranzysor nie robi tu za wzmacniacz?

Co to za tranzystor? Można dać BC107 albo inny?
Buzzer na jakie napięcie? Może być zamiast syreny?
Kondek elektrolityczny ten 1000µF na jakie napięcie? 10V ? 16V ?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 12 lis 2009, 19:54

Potek 4,7K zawsze ma taką samą rezystancje różnica polega tylko na zmianie stosunku przekręcenie o pewny kont do rezystancji .Liniowy w połowie będzie miał ½Rx , a logarytmiczny już nie.
Kondensator na 10V powinien wystarczyć
Luminofor pisze:I czemu nie ma rezystora w obwodzie kolektora? Przecież w ten sposób tranzystor może "szlag trafić" ?
nie, ten tranzystor ma Ic 1A więc nic mu się nie stanie , a BC107 tylko 100mA więc może działać, lecz może się też spalić - zależy jaki buzer.

Potek możesz stosować zamiennie z fotorezystorem, uzyskasz przez to dwojaki efekt . Tylko jeśli będzie od strony plusa to daj w szeregu rezystor 100-500R na wypadek jak by fotorezystor miał 0R ,bo ktoś mu poświeci w oczy :twisted:
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, 13:37 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 12 lis 2009, 22:46

timo66 pisze:chyba rośnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotorezystor
Oświetlenie fotorezystora powoduje zwiększenie przepływającego prądu (zmniejsza się jego rezystancja).
A ten układ jest w ogóle dobry? Bo na elektrodzie jakiś mod mi usunął temat bo stwierdził, że ten układ i tak nie zadziała, że źle tranzystor NPN jest zastosowany w tym układzie. Jak myślicie?

[ Dodano: 2009-11-12, 22:47 ]
timo66 pisze:Tylko jeśli będzie od strony plusa to daj w szeregu rezystor 100-500R na wypadek jak by fotorezystor miał 0R ,bo ktoś mu poświeci w oczy :twisted:
Możesz jaśniej? Nie rozumiem.

[ Dodano: 2009-11-12, 22:51 ]
Ale tu podobno jest źle zastosowany tranzystor NPN.
Ponadto tu jest fotoogniwo i syrena, a ja chcę na fotorezystorze i brzęczyku.
Szukałem, ale nie znalazłem czegoś takiego. Wiem, że musi być potencjometryczny dzielnik bazy z potencjometrem i fotorezystorem, a tranzystor w roli wzmacniacza sygnału.
Bardzo proszę o schemat i wielkości elementów.
Układ ma działać na zasadzie jak się go oświetli to załącza brzęczyk, jak światło zgaśnie to brzęczyk cichnie. Czyli baza tranzystora musiałaby być dołączona do potencjometru, a fotorezystor na "górze" dzielnika, bo rezystancja fotorezystora maleje wraz ze wzrostem oświetlenia. Ale co dalej to nie wiem...

Znacie jakieś podobne schematy o takim działaniu?

[ Dodano: 2009-11-12, 23:00 ]
Znalazłem takie układy, co o nich myślicie?
Obrazek

Obrazek

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 12 lis 2009, 23:16

W układzie z pierwszego postu nawet zwarcie bazy do plusa nie zniszczy tranzystora.
Jeśli w obwodzie emitera jest przekaźnik, buzzer czy co tam jest.
Dlaczego tak jest to już proszę samemu się zastanowić.
Z mojej strony mogę polecić ten schemat:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=44668#44668
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, 23:35 przez Jony130, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 12 lis 2009, 23:24

Jony130 pisze:Dlaczego tak jest to już proszę samemu się zastanowić.
Bo to fotorezystor ustala potencjał bazy tranzystora?

To jak myślicie, który układ z czterech w tym temacie jest najlepszy na początek?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 12 lis 2009, 23:46

Oświetlenie fotorezystora powoduje zwiększenie przepływającego prądu (zmniejsza się jego rezystancja)
czyli chyba maleje :idea: :?:
Luminofor pisze: Bo to fotorezystor ustala potencjał bazy tranzystora?
to pytanie typu jak podłączysz żarówkę do kontaktu to weźmie całą energie z elektrowni??

Jak dla mnie układ z pierwszego schematu jest poprawny , jeśli się oczekuje że brzęczyk piszczy jak jest ciemno.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 13 lis 2009, 0:16

timo66 pisze:czyli chyba maleje :idea: :?:
No tak, a wcześniej pisałeś, że rośnie.
Im większe oświetlenie fotorezystora, tym mniejsza jego rezystancja.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 13 lis 2009, 13:36

Trochę zamotałem :mrgreen: miałem na myśli że napięcie rośnie , a wyszło co innego
błąd poprawiłem :razz:

ODPOWIEDZ