Wyważarka
Wyważarka
Witam.Szukam sposobu na wykonanie amatorskiej wyważarki .Chciałbym zastosować ja do wyważenia wirnika.Czy spotkał się ktoś z projektem lub posiada wiedzę jak taka wyważarka jest zbudowana?
Witam
nie wiem jak to jest w oryginale wykonane , ale ja to widzę tak:
napęd z możliwością regulacji obrotów + przesłona która powiedzmy dzieli jeden obrót na 360 impulsów ,
na końcu osi za montowane tensometry które badały by w którą stronę bije wyważany element . Miejsce bicia można określi za pomącą licznika impulsów przyrównując do miejsca największej siły . Trochę kombinując zamiast tensometru można by zastosować potencjometry, albo halotrony
nie wiem jak to jest w oryginale wykonane , ale ja to widzę tak:
napęd z możliwością regulacji obrotów + przesłona która powiedzmy dzieli jeden obrót na 360 impulsów ,
na końcu osi za montowane tensometry które badały by w którą stronę bije wyważany element . Miejsce bicia można określi za pomącą licznika impulsów przyrównując do miejsca największej siły . Trochę kombinując zamiast tensometru można by zastosować potencjometry, albo halotrony
Nie, jeśli by zastosować system podobny jak jest w pralkach automatycznych , to halotron tez by się
nadał . W nowszych modelach są jakieś czujniki które kontrolują czy pranie jest dobrze ułożone - funkcja zwana układanie prania czy jakoś tak
, ale czy na takie podstawie można określić "miejsce" nierównowagi
Co do przesłony podzielonej na 360 stopni, to moim zdania jest idealna do tego zadania , gdyż można precyzyjnie znaleźć "ręcznie" punkt bicia
ps: moje idee opieram na automatach do wyważania kół samochodowych
Co do przesłony podzielonej na 360 stopni, to moim zdania jest idealna do tego zadania , gdyż można precyzyjnie znaleźć "ręcznie" punkt bicia
ps: moje idee opieram na automatach do wyważania kół samochodowych