Witam.
Chcę zrobić zasilacz impulsowy na IR2153. Ma mieć wyjście symetryczne i prostownik pełnookresowy. Chcę dać także na wyjściu cewkę/dławik, w którym linie + i - nawinięte są na wspólnym rdzeniu toroidalnym. Czy obwód wspólnej masy też musi być nawinięty razem z nimi? Czy wystarczą dwie linie + i -?
Cewka/dławik na wyjściu zasilaca impulsowego.
Re: Cewka/dławik na wyjściu zasilaca impulsowego.
Nie.M@ciej pisze: Czy obwód wspólnej masy też musi być nawinięty razem z nimi?
Tak, na wspólnym rdzeniu, uzwojenia nawinięte w przeciwną stronę.M@ciej pisze:Czy wystarczą dwie linie + i -?
Właśnie o to mi chodziło! Jako filtru użyję gotowego z zasilacza komputerowego. NIe wiem tylko, czy zwoje tam są w przeciwne strony,ale nie wydaje mi się.
Dzięki za podpowiedź
[ Dodano: 2009-10-24, 09:36 ]
Właśnie, jeszcze jedno: jak musi być nawinięty dławik dla pojedynczego napięcia? Czy tylko dla gorącego, czy także z masą? Zazwyczaj spotyka się tylko dla samego napięcia,ale mam w sumie sporo takich cewek z dwoma drutami na rdzeniu proszkowym.
Dzięki za podpowiedź
[ Dodano: 2009-10-24, 09:36 ]
Właśnie, jeszcze jedno: jak musi być nawinięty dławik dla pojedynczego napięcia? Czy tylko dla gorącego, czy także z masą? Zazwyczaj spotyka się tylko dla samego napięcia,ale mam w sumie sporo takich cewek z dwoma drutami na rdzeniu proszkowym.