Zadanie z tranzystora bipolarnego ;/
Zadanie z tranzystora bipolarnego ;/
Witam. Mam zadanie o nastepującej treści:
Oblicz prądy tranzystora krzemowego NPN w konfiguracji WE, gdzie współczynnik
B(beta)=100, Ube=0,7V, Ic0=20uA oraz RB=200kOhm, RC=3kOhm , Uwe=5V , Ucc=10V
Szukane: Ic, Ib, Uce.
W załączniku schemat.
Próbowałem coś zacząć ale nie wiem czy dobrze.
Ib=Uwe/Rb ?
Ic=Ucc/Rc ?
Nie umiem tranzystora;/
Proszę nie piszcie postów w stylu: Naucz się prawa Ohma, albo naucz się podstaw.
Chodzę do technikum elektronicznego i nauczyciel z którym miałem podstawy kompletnie nie umiał tłumaczyć ;/ Sam się źle z tym czuje bo nie umiem podstaw i nie nadrobie już pewnie nic:( A egzamin za 2 lata :/ Bez sensu...
Jeśli ktoś nie napisze tutaj to może pomoże na PRIV.Na prawdę potrzebuje pomocy!;/
Oblicz prądy tranzystora krzemowego NPN w konfiguracji WE, gdzie współczynnik
B(beta)=100, Ube=0,7V, Ic0=20uA oraz RB=200kOhm, RC=3kOhm , Uwe=5V , Ucc=10V
Szukane: Ic, Ib, Uce.
W załączniku schemat.
Próbowałem coś zacząć ale nie wiem czy dobrze.
Ib=Uwe/Rb ?
Ic=Ucc/Rc ?
Nie umiem tranzystora;/
Proszę nie piszcie postów w stylu: Naucz się prawa Ohma, albo naucz się podstaw.
Chodzę do technikum elektronicznego i nauczyciel z którym miałem podstawy kompletnie nie umiał tłumaczyć ;/ Sam się źle z tym czuje bo nie umiem podstaw i nie nadrobie już pewnie nic:( A egzamin za 2 lata :/ Bez sensu...
Jeśli ktoś nie napisze tutaj to może pomoże na PRIV.Na prawdę potrzebuje pomocy!;/
Dziękuje Wam za pomoc! To dużo dla mnie znaczy.
Pewnie jeszcze często będe tutaj zaglądał :/ Nie wiem jak to dalej będzie ehh...
Pozdrawiam,
Paavo
PS. A w tym wzorze na Ic nie powinno być Ic=Ib*B*Ic0? Tak miałem w notatce..
EDIT: Wyszło mi, że (Ucc-Uce)/Rc = Rb*B*Ice0 , zrobiłem wg. waszego wzoru jednak ja mam chyba błąd w notatce..
Pewnie jeszcze często będe tutaj zaglądał :/ Nie wiem jak to dalej będzie ehh...
Pozdrawiam,
Paavo
PS. A w tym wzorze na Ic nie powinno być Ic=Ib*B*Ic0? Tak miałem w notatce..
EDIT: Wyszło mi, że (Ucc-Uce)/Rc = Rb*B*Ice0 , zrobiłem wg. waszego wzoru jednak ja mam chyba błąd w notatce..
Bosze co za nauczyciele ze zawracają głowę prądem zerowym.
I poprawne wzory podali koledzy
Ic = β*Ib + Ice0
I jeśli chcesz zrozumieć jak dział tranzystor, to lepiej przeczytaj sobie artykuły Piotra Góreckiego "Tranzystory dla początkujących".
Dostępne tu
http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... 2poznajemy
I poprawne wzory podali koledzy
Ic = β*Ib + Ice0
I to coś, to jakaś bzdura.paavo91 pisze:Wyszło mi, że (Ucc-Uce)/Rc = Rb*B*Ice0
I jeśli chcesz zrozumieć jak dział tranzystor, to lepiej przeczytaj sobie artykuły Piotra Góreckiego "Tranzystory dla początkujących".
Dostępne tu
http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... 2poznajemy